event_note Koncert
24.10.2017 - 24.10.2017 access_time 20:00

Koncert: „Novosadski kvartet gitara“ 24. oktobra u Svečanoj sali Gradske kuće

location_on Druga lokacija: Svečana sala Gradske kuće
event_note Koncert
24.10.2017 - 24.10.2017 access_time 20:00

Koncert: „Novosadski kvartet gitara“ 24. oktobra u Svečanoj sali Gradske kuće

location_on Druga lokacija: Svečana sala Gradske kuće

Koncert „Novosadski kvartet gitara“ održaće se 24. oktobra sa početkom u 20 časova u Svečanoj sali Gradske kuće.

 

PROGRAM:

A.York : Lotus Eaters

Boccherini : Introduction et Fandango

Bizet : Carmen suite

1.Aragonais 2. Habanera 3. Seguidilla 4. Toreadors 5. Entr’acte 6. Gypsy Dance

Bellinati : A Furiosa

Bellinati : Baiao de Gude

Ramirez / R. Dyens : Alfonsina y el mar

Bogdanović : Introduction and Dance

York : Quiccan

 

Sa samo 16 godina Zoran Krajišnik (Sarajevo,1968), gitarista, snimio je svoju prvu samostalnu  LP ploču za sarajevski Diskoton. Prve poduke iz gitare dobio je u Sarajevu. Diplomirao je i završio magistarske studije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu (klasa prof. V. Ogrizović). Pohađao je majstorske kurseve kod čuvenih pedagoga i umetnika kao što su R. Aussel, C. Cotziolis, D. Russell, L. Zea i M. de SantiR. Od 1996-1998. godine bio je student prestižne Solist-klase prof. L. Triera na Royal Danish Music Conservatoryu Kopenhagenu (Danska).
Dobitnik je nagrada na brojnim takmičenjima i festivalima: Internacionalno gitarsko takmičenje „Volos“ (Grčka, 1981, 1986, 1988), „Rekanati“ (Italija, 1982, 1983, 1984), specijalne nagrade za najuspešnijeg učesnika Međunarodnog takmičenja u Livornu (Italija, 1984), zatim druge nagrade na takmičenju „M. Giuliani“ u Bariju (Italija, 1990), i druge nagrade (prva nije dodeljena) na takmičenju „F. Sor“ u Rimu (Italija,1995).
Nastupao je kao solista ili sa simfonijskim orkestrima širom zemlje i sveta (Rusija, Češka, Nemačka, Francuska, Danska, Engleska, SAD, Rumunija, Mađarska, BiH, Makedonija, Crna Gora, Hrvatska, Slovenija). Veliki broj solističkih i koncerata u kamernim formacijama održao je na čuvenim festivalima kao što su Guitar Art Festival u Beogradu (2006, 2009,2015), KotorArt (Crna Gora), NOMUS, „Sarajevska zima“ itd.
Snimio je CD u produkciji Swiss Record Company, CD Alba del Dia sa flautistkinjom Laurom Levai Aksin, solistički CD „Horizonti“ i CD Ben ritmato e deciso sa klarinetistom Aleksandrom Tasićem sa kojim svira u duu od 2007. godine..
Zoran Krajišnik je redovni profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i Banja Luci. Pokretač je GuitarFesta u Banja Luci. Jedan je od osnivača Asocijacije gitarista Srbije.
Od 2012. do 2015. godine je vršio dužnost dekana Akademije umetnosti Univerziteta u Novom Sadu.

Petar Popović rođen je u Bijeljini (BiH) 1980 godine. Osnovne i master studije završio je u Novom Sadu u klasi prof. Zorana Krajišnika. Dobitnik je nagrada na takmičenjima gitare kao što su Petar Konjović u Beogradu, Republičko takmičenje u Beogradu i Međunarodni festival gitare u Subotici.
Radio je u Osnovnoj muzičkoj školi „Josip Slavenski“ u Novom Sadu, gde je sa svojim učenicima osvojio više prvih i laureat nagrada na Pokrajinskim i Republičkim takmičenjima.Od 2008. godine radi u svojstvu saradnika u nastavi, a zatim i kao stručni saradnik na predmetu gitara. Od tog perioda vodi orkestar gitara Akademije umetnosti u Novom Sadu sa kojim je ostvario niz nastupa širom Vojvodine.
Pohađao je seminare kod eminentnih profesora kod nas i u regionu: Marko Tamajo, Anijelo Deziderio, Kostas Kociolis,  Srđan Tošić, Suzan Prieti,Tomas Oferman, Istvan Remer i drugi. Redovan je član žirija na gitarističkim takmičenjima u okviru kojih je održao niz seminara. Nastupao je kao solo gitarista i u mnogim kamernim sastavima na festivalima i koncertima širom Srbije, sa Novosadskim gitarskim triom na „Vojvođanskom festivalu gitare“, u duu sa gitaristom Denisom Palošem na festivalu kamerne muzike „Tisin Cvet“, u duu sa violončelistom Markom Miletićem i drugim kamernim sastavima. Ostvaruje i saradnju sa vokalno instrumentalnim sastavom „Orfelin“, „Camerata academica“, horom „Sveti Stefan Dečanski“, gde nastupa kao solista u više projekata. Radi na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Luka Jezdić rođen je u Valjevu 1992. godine, gde upisuje i završava osnovnu i srednju školu u klasi prof. Dragana Nikolića. Za vreme školovanja osvaja mnogobrojne nagrade na Republičkim takmičenjima. Godine 2010. dobija stipendiju Holandske ambasade. Godine 2011. upisuje Akademiju Umetnosti u Novom Sadu na odseku gitare u klasi prof. Zorana Krajišnika.

Za vreme školovanja u Novom Sadu nastupa na raznim festivalima, promocijama u Gradskoj kući i Rektoratu, na koncertima katedre itd. Usavršava se na masterklasovima kod eminentnih profesora: Zoran Dukić, Goran Solšer, Denis Azabagić, Eliot Fisk, Hubert Keel, Johanes Miler. U toku studiranja radi kao nastavnik gitare u Novom Kneževcu, Zrenjaninu i Lajkovcu.
Školske 2013-2014. godine, osvaja 3 prve nagrade na Republičkim takmičenjima. Najveći uspeh prepoznaje se u nagradi na takmičenju „Gitar Art Festival“ u Beogradu u kategoriji kamerne muzike, pri čemu kao pobednik osvaja koncert sa svojim sastavom na „Gitar Art Festival“ – u 2015. godine. Godine 2015. diplomira, a zatim upisuje master studije u Beogradu u klasi prof. Srđana Tošića. Od 2016. godine je član „NS Guitar Quartet“-a koji čine profesori sa Akademije u Novom Sadu i nastavnik gitare iz muzičke škole „Mihailo Vukdragović “ iz Šapca.
Trenutno radi kao nastavnik gitare u muzičkoj školi „ Živorad Grbić “ u Valjevu i muzičkoj radionici „Art moment“ u Bajinoj Bašti.

Stevan Jović rođen je u Šapcu 1986. godine, gde je završio osnovnu i srednju Muzičku školu „Mihailo Vukdragović“ u klasi Marka Erdevičkog i Nenada Kondića. Stipendista Fonda za mlade talente Republike Srbije, Stevan je osnovne studije završio na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Zorana Krajišnika. Po završetku osnovnih studija proglašen je za najuspešnijeg studenta departmana Muzičke umetnosti, i dobija nagradu švajcarske fondacije „Mali Princ”. Nakon diplomiranja 2009. godine, Stevan odlazi na postdiplomske studije Fakulteta muzičke umetnosti „Džekobs“ u Americi. Godine 2012. Stevan završava master i specijalističke studije u klasi maestra Ernesta Bitetija.
Tokom školovanja osvojio je brojne nagrade na Republičkim i Međunarodnim takmičenjima gitare među kojima su najznačajnije: I nagrada u studentskoj kategoriji na Međunarodnom takmičenju „Indianapolis Matinee Musicale”, (SAD, 2010); I nagrada u kategoriji bez starosnih granica na Međunarodnom takmičenju „Festival ille de Re”, (Francuska, 2009) i III nagrada u kategoriji do 35 godina na Međunarodnom takmičenju „Guitar Art Festival in Belgrade“, (Srbija, 2008).
Stevan često koncertira širom Srbije i Sjedinjenih država, kao solista i u duu sa suprugom Evitom Jović. Član je Novosadskog gitarskog kvarteta zajedno sa redovnim prof. Akademije umetnosti u Novom Sadu, Zoranom Krajišnikom. Takođe, najnoviji kamerni projekat uključuje saradnju sa profesorom Akademije umetnosti u Novom Sadu, violinistom Robertom Lakatošem. Nedavni nastupi uključuju izvođenje Tedeskovog koncerta na festivalu Vojvodina „Guitar Fest 2015“ u Gradskoj kući u Novom Sadu, solo resitale na festivalima „VArt 2016“ u Valjevu i Classic Art 2016 u Šapcu, i koncert u predsedničkoj rezidenciji u Valeti na Malti u okviru FECC konvencije.
Od 2013. godine radi kao profesor gitare u Muzičkoj školi „Mihailo Vukdragović“ u Šapcu. Kao član žirija, učestvovao je na takmičenjima – Vojvodina Guitar Fest u Novom Sadu, ZGuitar Fest  u Zvorniku i na 61. Festivalu muzičkih i baletskih škola Srbije u Zrenjaninu.
Godine 2017, objavljena je knjiga, „Istorija gitare“, „Gitara kroz vekove“, čiji su autori Evita i Stevan Jović. Izdavač knjige je „Asocijacija gitarista Vojvodine“, koizdavač Akademija umetnosti u Novom Sadu.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja