event_note Концерт
24.10.2017 - 24.10.2017 access_time 20:00

Kонцерт: „Новосадски квартет гитара“ 24. октобра у Свечаној сали Градске куће

location_on Друга локација: Свечана сала Градске куће
event_note Концерт
24.10.2017 - 24.10.2017 access_time 20:00

Kонцерт: „Новосадски квартет гитара“ 24. октобра у Свечаној сали Градске куће

location_on Друга локација: Свечана сала Градске куће

Концерт „Новосадски квартет гитара“ одржаће се 24. октобра са почетком у 20 часова у Свечаној сали Градске куће.

 

ПРОГРАМ:

А.York : Lotus Eaters

Boccherini : Introduction et Fandango

Bizet : Carmen suite

1.Aragonais 2. Habanera 3. Seguidilla 4. Toreadors 5. Entr’acte 6. Gypsy Dance

Bellinati : A Furiosa

Bellinati : Baiao de Gude

Ramirez / R. Dyens : Alfonsina y el mar

Bogdanović : Introduction and Dance

York : Quiccan

 

Са само 16 година Зоран Крајишник (Сарајево,1968), гитариста, снимио је своју прву самосталну  LP плочу за сарајевски Diskoton. Прве подуке из гитаре добио је у Сарајеву. Дипломирао је и завршио магистарске студије на Факултету музичке уметности у Београду (класа проф. В. Огризовић). Похађао је мајсторске курсеве код чувених педагога и уметника као што су R. Aussel, C. Cotziolis, D. Russell, L. Zea i M. de SantiР. Од 1996-1998. године био је студент престижне Solist-klase prof. L. Triera na Royal Danish Music Conservatoryу Копенхагену (Данска).
Добитник је награда на бројним такмичењима и фестивалима: Интернационално гитарско такмичење „Волос“ (Грчка, 1981, 1986, 1988), „Rekanati“ (Италија, 1982, 1983, 1984), специјалне награде за најуспешнијег учесника Међународног такмичења у Ливорну (Италија, 1984), затим друге награде на такмичењу „M. Giuliani“ у Барију (Италија, 1990), и друге награде (прва није додељена) на такмичењу „F. Sor“ у Риму (Италија,1995).
Наступао је као солиста или са симфонијским оркестрима широм земље и света (Русија, Чешка, Немачка, Француска, Данска, Енглеска, САД, Румунија, Мађарска, БиХ, Македонија, Црна Гора, Хрватска, Словенија). Велики број солистичких и концерата у камерним формацијама одржао је на чувеним фестивалима као што су Guitar Art Festival у Београду (2006, 2009,2015), KotorArt (Црна Гора), NOMUS, „Сарајевска зима“ итд.
Снимио је CD у продукцији Swiss Record Company, CD Alba del Dia са флаутисткињом Laurom Levai Aksin, солистички CD „Horizonti“ i CD Ben ritmato e deciso са кларинетистом Александром Тасићем са којим свира у дуу од 2007. године..
Зоран Крајишник је редовни професор на Академији уметности у Новом Саду и Бања Луци. Покретач је GuitarFesta у Бања Луци. Један је од оснивача Асоцијације гитариста Србије.
Од 2012. до 2015. године је вршио дужност декана Академије уметности Универзитета у Новом Саду.

Петар Поповић рођен је у Бијељини (БиХ) 1980 године. Основне и мастер студије завршио је у Новом Саду у класи проф. Зорана Крајишника. Добитник је награда на такмичењима гитаре као што су Петар Коњовић у Београду, Републичко такмичење у Београду и Међународни фестивал гитаре у Суботици.
Радио је у Основној музичкој школи „Јосип Славенски“ у Новом Саду, где је са својим ученицима освојио више првих и лауреат награда на Покрајинским и Републичким такмичењима.Од 2008. године ради у својству сарадника у настави, а затим и као стручни сарадник на предмету гитара. Од тог периода води оркестар гитара Академије уметности у Новом Саду са којим је остварио низ наступа широм Војводине.
Похађао је семинаре код еминентних професора код нас и у региону: Marko Tamajo, Anijelo Deziderio, Kostas Kociolis,  Срђан Тошић, Suzan Prieti,Tomas Oferman, Istvan Remer и други. Редован је члан жирија на гитаристичким такмичењима у оквиру којих је одржао низ семинара. Наступао је као соло гитариста и у многим камерним саставима на фестивалима и концертима широм Србије, са Новосадским гитарским триом на „Војвођанском фестивалу гитаре“, у дуу са гитаристом Денисом Палошем на фестивалу камерне музике „Тисин Цвет“, у дуу са виолончелистом Марком Милетићем и другим камерним саставима. Остварује и сарадњу са вокално инструменталним саставом „Orfelin“, „Camerata academica“, хором „Свети Стефан Дечански“, где наступа као солиста у више пројеката. Ради на Академији уметности у Новом Саду.

Лука Јездић рођен је у Ваљеву 1992. године, где уписује и завршава основну и средњу школу у класи проф. Драгана Николића. За време школовања осваја многобројне награде на Републичким такмичењима. Године 2010. добија стипендију Холандске амбасаде. Године 2011. уписује Академију Уметности у Новом Саду на одсеку гитаре у класи проф. Зорана Крајишника.

За време школовања у Новом Саду наступа на разним фестивалима, промоцијама у Градској кући и Ректорату, на концертима катедре итд. Усавршава се на мастеркласовима код еминентних професора: Зоран Дукић, Горан Солшер, Денис Азабагић, Eliot Fisk, Hubert Keel, Johanes Miler. У току студирања ради као наставник гитаре у Новом Кнежевцу, Зрењанину и Лајковцу.
Школске 2013-2014. године, осваја 3 прве награде на Републичким такмичењима. Највећи успех препознаје се у награди на такмичењу „Gitar Art Festival“ у Београду у категорији камерне музике, при чему као победник осваја концерт са својим саставом на „Gitar Art Festival“ – у 2015. године. Године 2015. дипломира, а затим уписује мастер студије у Београду у класи проф. Срђана Тошића. Од 2016. године је члан „NS Guitar Quartet“-а који чине професори са Академије у Новом Саду и наставник гитаре из музичке школе „Михаило Вукдраговић “ из Шапца.
Тренутно ради као наставник гитаре у музичкој школи „ Живорад Грбић “ у Ваљеву и музичкој радионици „Art moment“ у Бајиној Башти.

Стеван Јовић рођен је у Шапцу 1986. године, где је завршио основну и средњу Музичку школу „Михаило Вукдраговић“ у класи Марка Ердевичког и Ненада Кондића. Стипендиста Фонда за младе таленте Републике Србије, Стеван је основне студије завршио на Академији уметности у Новом Саду у класи проф. Зорана Крајишника. По завршетку основних студија проглашен је за најуспешнијег студента департмана Музичке уметности, и добија награду швајцарске фондације „Мали Принц”. Након дипломирања 2009. године, Стеван одлази на постдипломске студије Факултета музичке уметности „Džekobs“ у Америци. Године 2012. Стеван завршава мастер и специјалистичке студије у класи маестра Ernesta Bitetija.
Током школовања освојио је бројне награде на Републичким и Међународним такмичењима гитаре међу којима су најзначајније: И награда у студентској категорији на Међународном такмичењу „Indianapolis Matinee Musicale”, (SAD, 2010); И награда у категорији без старосних граница на Међународном такмичењу „Festival ille de Re”, (Француска, 2009) и III награда у категорији до 35 година на Међународном такмичењу „Guitar Art Festival in Belgrade“, (Србија, 2008).
Стеван често концертира широм Србије и Сједињених држава, као солиста и у дуу са супругом Евитом Јовић. Члан је Новосадског гитарског квартета заједно са редовним проф. Академије уметности у Новом Саду, Зораном Крајишником. Такође, најновији камерни пројекат укључује сарадњу са професором Академије уметности у Новом Саду, виолинистом Робертом Лакатошем. Недавни наступи укључују извођење Тедесковог концерта на фестивалу Војводина „Guitar Fest 2015“ у Градској кући у Новом Саду, соло реситале на фестивалима „VArt 2016“ у Ваљеву и Classic Art 2016 у Шапцу, и концерт у председничкој резиденцији у Валети на Малти у оквиру FECC конвенције.
Од 2013. године ради као професор гитаре у Музичкој школи „Михаило Вукдраговић“ у Шапцу. Као члан жирија, учествовао је на такмичењима – Војводина Guitar Fest у Новом Саду, ZGuitar Fest  у Зворнику и на 61. Фестивалу музичких и балетских школа Србије у Зрењанину.
Године 2017, објављена је књига, „Историја гитаре“, „Гитара кроз векове“, чији су аутори Евита и Стеван Јовић. Издавач књиге је „Асоцијација гитариста Војводине“, коиздавач Академија уметности у Новом Саду.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања