event_note Циклус
13.10.2014 - 13.10.2014 access_time 20 часова

КОНЦЕРТ – Наташа Пенезић, клавир

Циклус: Павиљон музике
location_on Велика сала
event_note Циклус
13.10.2014 - 13.10.2014 access_time 20 часова

КОНЦЕРТ – Наташа Пенезић, клавир

Циклус: Павиљон музике
location_on Велика сала

Програм                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

Alfred Schnittke: Five Aphorisms (1990)

 

                  Moderato assai

                       Allegretto

                         Lento

                   Senza tempo

                         Grave

 Alfred Schnittke: Piano Sonata No. 2 (1990)

 

                      Moderato

                         Lento

                Allegro moderato

Sofia Gubaidulina: Piano Sonata (1965)

 

Allegro

                       Adagio

                    Allegretto

 

Наташа Пенезић рођена је 1984. године у Новом Саду. Дипломирала је и завршила мастер студије на одсеку за клавир Академије уметности у Новом Саду у класи проф. Светлане Богино. У јуну 2012. завршава мастер студије на Краљевском колеџу за музику у Стокхолму у класи проф. Стафана Шеје. Од 2012. године студент је докторских студија на Факултету музичке уметности у Београду на одсеку за клавир, у класи проф. др Дубравке Јовичић.

         Добитник је Дипломе Извршног вец́а АП Војводине за постигнуте врхунске резултате у области музике 2002. године. Од 2006. стипендиста је Републичке фондације за развој научног и уметничког подмлатка. Исте године прима стипендију “Дартингтон Интернатионал Суммер Сцхоол Бурсарy Аwард Сцхеме“ те учествује на Међународној летњој музичкој школи у Дартингтону (Енглеска). 2007. године добитник је Еуробанк ЕФГ школарине, награде која се додељује студентима завршне године државних факултета за остварене изванредне разултате током студија. Од 2010. стипендиста је фонда “Доситеја“ за подршку младих талената на студијама у иностранству. Након проласка у полуфинале на такмичењу Љунггренска тäвлинген у Гетебургу 2011. добитник је стипендије Шведске краљевске академије за музичку уметност.

Нааташа наступа солистички у Србији, Русији, Великој Британији, Немачкој, Холандији, Ческој Републици, Италији и Шведској. Као почасни гост дебитовала је 2000. године у Москви са КРЕДО оркестром и диригентом Нином Митриковскајом, а затим наступала 2001. и 2004. са оркестром Синфоница ди Цхиоггиа, под диригентском палицом Пиетра Периниа у оквиру “Мусица ин Лагуна” фестивала у Италији. Од 2000. године учествује на такмичењима у Србији, Италији и Француској и осваја низ првих и специјалних награда.

Дуо “Верс ла Фламме“ оснива са кларинетистом Васом Вучковићем 2012. године. У току 2014. дуо осваја две прве награде на такмичењима у Италији: Цитта ди Тревисо (у категорији за савремену музику) и Луиги Зануццоли (у категорији за камерну музику). У припреми је прво ЦД издање овог састава чију реализацију је омогућио Фонд за културу града Новог Сада.

Са групом младих уметника (Ана Новаковић, Васа Вучковић, Марко Милетић и Јожеф Бисак) оснива 2013. године “СYНЦ Центар”. Рад групе заснива се на идеји синкретизма музичке и визуелне уметности а организација настаје из потребе за интердисциплинарним праксама у савременој уметности. Уз подршку Министарства културе и информисања и Културног центра у Новом Саду, СYНЦ Центар ће у децембру ове године представити свој први пројекат – премијеру дела “Дијалози” америчког композитора Елиота Картера.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања