event_note Концерт
20.05.2018 - 20.05.2018 access_time 15:30

Концерт Мише Близанца и хора Просветитељи

location_on Трибина младих
event_note Концерт
20.05.2018 - 20.05.2018 access_time 15:30

Концерт Мише Близанца и хора Просветитељи

location_on Трибина младих

У оквиру међународног фестивала инклузивног карактера Hearts in harmony, 20. маја у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада биће одржан концерт хорова Иве, Vox Femine и Просветитељи. Концерту ће претходити промоција поетске збирке Свитац на крају тунела новосадског песника Марка Иванчевића. Догађај почиње у 15.30 часова, а улаз је слободан. Добро дошли!

Hearts in harmony промовише и подстиче различитост и има намеру да унапреди сарадњу са другим инклузивним установама и школама у Европи, са удружењима која подржавају развој инклузивних хорова, као и да интензивира развој нове групе инструмената  којима, уз помоћ асистивне технологије тј. робота, могу да управљају и деца са сметњама у развоју и особе са тежим облицима инвалидитета. Осму годину за редом удружење грађана „Вера љубав нада“ из Новог Сада је организатор Међународног инклузивног фестивала Hearts in harmony.

Европска хорска асоцијација Europa Cantat промовише инклузију као једну од најзначајнијих европских вредности, кроз своју нову тенденцију Hearts in harmony. Тако Hearts in harmony представља европски пројекат социјалне инклузије тј. укључивања маргинализованих група и појединаца, нарочито особа са инвалидитетом у друштво.

ИВЕ

Женски вокални састав Иве из Иванић-града, делује од 2012. године као скупина жена које својом песмом и једноставним начином интерпретације освајају публику широм Хрватске, а и ван њених граница. Учеснице су бројних смотри, манифестација, као и фестивала (Питомача фестивал, Крапина фестивал, Неум фестивал, Међународни фестивал хорског и клапског певања у Новом Саду, Фестивалу етно глазбе Бенковац…). Освојиле су прву награду стручног оцењивачког жирија и добиле назив Нове ладарице. У свом богатом репертоару негују све жанрове – од етна, поп музике, староградских песама и севдаха, рок музике, те сакралних песама. Приликом извођења најбитније им је да публика пева са њима. Вокални састав који броји десет чланица под водством Мирјане Барец, окупља све генерације и негује првенствено сложну атмосферу унутар састава.

VOX FEMINE

Женски хор Vox Femine основан је у септембру 2017. године. Чланице хора се никада професионално нису бавиле музиком, већ су поред својих разноврсних занимања у хору оствариле своју давнашњу жељу да певањем улепшају и оплемене свој живот. Репертоар овог хора је разноврстан – од грегоријанских напева, до обрада савремених поп песама.

ХОР ПРОСВЕТИТЕЉИ

Просветитељи – хор просветних радника Новог Сада, реоснован је 2014 године. Чине га просветни радници и сва слична и сродна занимања. Учествује на разним манифестацијама, промоцијама, фестивалима, хуманитарним акцијама у Новом Саду и широм Војводине и Србије. Хор је под руководством Миодрага Мише Близанца, дугогодишњег музичког радника, солисте Српске православне цркве и Радио-телевизије Војводина, оснивача неколико хорова у Новом Саду. Миша Близанац поготово је поносан на национални инклузивни хор Исон. Од самог почетка своје музичке каријере бави се очувањем српске нематеријалне баштине.

МАРКО ИВАНЧЕВИЋ, песник

Рођен је 21.01.1983. године у Новом Саду. По занимању је медицински техничар. Објавио је шест самосталних збирки песама, а многе песме је објавио у заједничким збиркама са другим песницима. Објавио је и Приручник општих принципа у здравственој нези телесно инвалидних лица. Тренутно ради на састављању приручника из опште и специјалне хирургије. Збирка Свитац на крају тунела је седма по реду књига песама овог младог аутора.

Марко Иванчевић последњих петнаест година живи са Паркинсоновом болешћу. Аутор је књига Фењери из мојих сокака, Коло златних нити, Шапат Тисе у Банату, Тајни записи срца равнице, Успаванка за анђела… Део његове животне приче забележен је у документарном филму Опраштам ти, који је ове године приказан на филмском фестивалу Ухвати филм у Културном центру Новог Сада.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања