event_note Koncert
28.09.2022 - 28.09.2022 access_time 19.00

Resital Miroslava Popovića (klavir) 28. septembra u Gradskoj kući

location_on Druga lokacija: Svečana sala Gradske kuće
event_note Koncert
28.09.2022 - 28.09.2022 access_time 19.00

Resital Miroslava Popovića (klavir) 28. septembra u Gradskoj kući

location_on Druga lokacija: Svečana sala Gradske kuće

U okviru muzičkog programa Kulturnog centra Novog Sada biće održan resital Miroslava Popovića (klavir) sa gošćama Jelenom Šarenac (flauta) i Dušicom Polovinom (viola).

Događaj će biti održan u sredu, 28. septembra 2022. godine u Svečanoj sali Gradske kuće s početkom u 19 časova.

Na programu: Domeniko Skarlati, Gabrijel Fore, Klod Debisi, Fransis Pulank i Kamij Sen-Sans.

Ulaz je slobodan!

Dobro došli!

Miroslav Popović (1985). Od pete godine se učio sviranju klavira u novosadskoj Muzičkoj školi „Isidor Bajić“ sa profesorkom Ivanom Branovački, u čijoj klasi je dovršio školovanje. Diplomske studije nastavio je sa Vladimirom Ogarkovim, gostujućim profesorom iz Rusije, na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, gde je diplomirao 2008. godine.

Učio je i savetovao se kod brojnih eminentnih profesora i umetnika. Od priznanja koja je stekao tokom školovanja izdvajaju se: Prve nagrade na Takmičenju mladih pijanista Jugoslavije u Nišu 1995. i 1996. godine, Prva nagrada na Memorijalu „Isidor Bajić“ u Novom Sadu 2002, Specijalna nagrada „Frederik Šopen“ na istom takmičenju, Prva nagrada na Takmičenju mladih pijanista u Šapcu 2003. godine.

Nastupao je u brojnim salama širom  zemlje – solistički, s orkestrom i kao član kamernih sastava. U ulozi pijaniste i kompozitora/aranžera sarađivao je sa novosadskim gudačkim orkestrom Camerata academica, sa mladim umetnicima: Radoslava Vorgić-Žuržovan (sopran), Verica Pejić (sopran), Ljiljana Lišković (sopran), Bisak Jožef (viola), Nemanja Sovtić (trombon), Goran Erić (truba), Lidija Knajp (flauta), Teodora Boljanac (violina), Jelena Španović-Šarenac (flauta), Ljubo Divac (klavir), novosadski kvartet Bilitis, novosadska klapa Panon – kao i sa mladim kompozitorima Vojvodine: Vedran Ferizović, Svetozar Nešić, Ivan Marković, Ljubomir Nikolić, Stanislava Gajić, Dorotea Vejnović i drugi.

Od 1994. godine do danas ostvario je nekoliko radijskih i TV-snimaka za RTV Novi Sad, uključujući i klavirski resital snimljen 2012. godine u novosadskom Studiju M. Radio je na idejnom projektu i ostvarenju studentskog festivala „A Fest – Robert Schumann“ u Novom Sadu 2007. godine, kao član umetničko-organizacionog saveta Festivala i bio umetnički rukovodilac A-Festa u ediciji 2009. godine pod naslovom „Klasicizam vs. neoklasicizam“. Učestvovao je u novinarskim i radionicama za muzičku kritiku u okviru novosadskog festivala „NOMUS“ i u organizaciji Zavoda za kulturu Vojvodine. Bavi se stvaranjem originalnih kompozicija i aranžmana za standardne i nestandardne muzičke sastave. Neki od njih izvedeni su u novosadskoj Sinagogi, na festivalu „Pozorišni maraton“ u Somboru i u okviru manifestacije „Doček 7528.“ u Novom Sadu. Koncertna fantazija na Uvertiru Mocartove „Čarobne frule“ Miroslava Popovića, za dva klavira i orkestar, snimljena je u Salcburškom „Mocarteumu. Ciklus „Varijacije-slike“ M. Popovića nalazi se u zbirci „Izbor kompozicija za klavir autora iz Srbije“, sačinjenoj po porudžbini Konzervatorijuma za muziku u Ženevi.

U periodu od 2008. do 2022. godine radi kao profesor klavira i korepetitor u somborskoj Muzičkoj školi „Petar Konjović“, a učenici iz njegove klase osvojili su niz nagrada na domaćim takmičenjima. Od 2020. godine student je doktorskih studija klavira na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi redovne profesorke Nataše Mitrović. Od 2022. godine angažovan je na novosadskoj Akademiji umetnosti kao stručni saradnik korepetitor na gudačkoj katedri. Živi u Novom Sadu.

Jelena Šarenac (1984). Osnovno muzičko obrazovanje stiče u Rumi u klasi prof. Zorana Raškovića, dalje školovanje nastavlja u Beogradu u muzičkoj školi „Josip Slavenski“ u klasi prof. Ljubomira Dimitrijevića. Završila je Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Ljubiše Jovanovića. Specijalističke studije završava takođe na FMU u Beogradu.

U dosadašnjem radu mlada flautiskinja održala je veliki broj koncerata i osvojila brojne nagrade na festivalima, republičkim i međunarodnim takmičenjima, od kojih bi trebalo izdvojiti dve Specijalne nagrade 2005, Drugu nagradu na Republičkom takmičenju i tri Treće nagrade, takođe na Republičkom takmičenju.

Višegodišnji je član kvarteta flauta „SINFONIKO“ sa kojim je ostvarila zavidan broj koncerata. Sa ovim kvartetom osvojila je i brojne nagrade od kojih se ističu: Susreti flautista „Tahir Kulenović“ (2005, laureat takmičenja); Međunarodno takmičenje u Pančevu (2005, Specijalna nagrada).

Član je i kvarteta „Kvadrema“, koji sarađuje sa kompozitorima novog doba. Sarađuje sa mladim kompozitorima pri premijernim izvođenjima njihovih dela. Pohađala je mnoge majstorske kurseve kod zapaženih flautista iz zemlje i inostranstva. Redovno svira i na otvaranjima brojnih slikarskih izložbi i pesničkih večeri. Višegodišnji je član Hora flauta „Beogradska siringa“ pri Narodnom pozorištu u Beogradu, sa kojima redovno nastupa. Koncertne sezone 2007/2008. nastupala je u monooperi „Dnevnik Ane Frank“ u pozorištu Madlenijanum, i od tada je honorarni član tog pozorišta. Od koncertne sezone 2008/2009. član je Narodnog pozorišta u Beogradu. Stalni je saradnik orkestra „Kamerata Serbika“, sa kojim je održala veliki broj koncerata, sarađujući sa vodećim dirigentima i solistima današnjice. Redovni je gost Crnogorskog simfonijskog orkestra. Član je kvarteta flauta „EOLIAN“, član je trija 2.1 flauta i trija Ataraksija. Član je Ansambla flauta „Flautino Lola klasik“.

Tokom prve godine specijalističkih studija bila je saradnik u nastavi prof. Ljubiše Jovanovićae. Tokom te godine održala je veliki broj koncerata pod nazivom „Didaktički koncerti“ po gradovima širom Srbije. U okviru koncerata praktikovan je razgovor, kao i rad sa decom iz sredina u kojima su nastupali.

Pedagoškim radom se bavi od 2007. u Muzičkoj školi u Kruševcu, zatim i u MŠ „Vučković“, osvajajući brojne nagrade. S ciljem napredovanja učenika osmislila je koncertni ciklus pod nazivom „Radost flaute“, na kom su svakog meseca nastupali učenici u koncertnim salama SKC-a, Kulturnog centra NBGD… Za 8 meseci održano je 10 koncerata. To je dalo velike pomake u oslobađanju treme kod dece. Ujedno su praktikovane česte konsultacije sa profesorima, kao i seminari… Stremi daljem usavršavanju. Trenutno radi kao nastavnik flaute u MŠ „Stanislav Binički” u Beogradu, gde ostvaruje zapažene rezultate u oblasti pedagogije. Sarađuje sa svim orkestrima, a od sezone 2018/2019. angažovana je na mestu 1. flaute u Operi i teatru „Madlenijanum“.

Dušica Polovina (viola) doktor umetnosti, redovni profesor. Rođena je u Novom Sadu, gde je još kao student održala svoj prvi solistički koncert u Studiju „M“ (1986). Posle završenih osnovnih studija viole na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi profesora Lasla Horvata, Dušica Polovina nastavila je da se usavršava na magistarskim i doktorskim umetničkim studijama, na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, prvo u klasi profesora Petra Ivanovića, a zatim pod mentorstvom profesora Dejana Mlađenovića. Uporedo se usavršavala na majstorskim kursevima, što je dovelo do redovne kocertne aktivnosti na solističkom planu. Solističke koncerte Dušica Polovina održala je širom Srbije i regiona, radeći na afirmaciji viole kao solističkog instrumenta. Sarađivala je sa pijanistkinjama Marijom Đarmati, Marinom Mikić i Katarinom Radojičić-Firevski. Dušica Polovina je 1997. godine učestvovala na Međunarodnom takmičenju violista Jurija Bašmeta u Moskvi. Svestrana orijentacija Dušice Polovine ogleda se u usmerenosti na kamernu muziku i orkestarsko sviranje. Saradnja sa značajnim brojem eminentnih solista i dirigenata, kako domaćih tako i inostranih, formirala ju je u vrsnog orkestarskog muzičara. U tom svojstvu učestvovala je na sledećim festivalima: NOMUS, BEMUS, Ohridsko leto, Budva-grad teatar, Majske večeri i Kotor Art. U svojstvu člana kamernog ansambla Dušica Polovina ostvarila je gostovanja u BiH, Hrvatskoj, Sloveniji, Makedoniji, Crnoj Gori, Rumuniji, Nemačkoj, Rusiji, Holandiji, Austriji, Francuskoj i Italiji. U periodu od 1999. godine do danas u klasi Dušice Polovine diplomiralo je preko trideset studenata. Njihovo delovanje zapaženo je u vodećim kamernim, operskim i simfonijskim orkestrima, kao i u muzičkim školama u Srbiji i inostranstvu. Od 2006. do 2012. godine Polovina je bila šef Katedre za gudačke instrumente na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Doktorirala je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, tezom „Komponente ekspresije u delima za violu i klavir Roberta Šumana i Johanesa Bramsaˮ. U okviru programa Erasmus održala je seminar za studente viole u Ljubljani (2021).

Foto: Oli Poppins i Mima Vrbaški

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja