event_note Koncert
28.03.2013 access_time 20 sati

Koncert – Mihal Budinski, violina, solo

location_on Druga lokacija: Gradska kuća, svečana sala
event_note Koncert
28.03.2013 access_time 20 sati

Koncert – Mihal Budinski, violina, solo

location_on Druga lokacija: Gradska kuća, svečana sala

Mihal Budinski, violinista i pedagog, rođen je 1966. godine i spada u red naših najuspešnijih violinista srednje generacije. „Mladi violinista Mihal Budinski svojim sviranjem demonstrira visok kvalitet muzičara sredine iz koje potiče.“ – RTV Erlangen i Bajrojt, Nemačka, 1984.

„Maturski ispit violiniste Mihala Budinskog pretvorio se u prvorazredni kulturni dogadjaj.“ – Dušan Mihalek, „Dnevnik“, 1985.

„Mladi novosadski violinista Mihal Budinski je veoma kreativan i nadaren.“ – Hrvatska RTV, Finale takmičenja muzičkih umetnika Jugoslavije, Zagreb, 1990.

Tokom celokupnog školovanja, Mihal Budinski je od 1980. godine osvojio više domaćih i internacionalnih nagrada i priznanja: I nagrade na Saveznim takmičenjima učenika i studenata muzike Jugoslavije u Sarajevu (1980 i 1989), u Herceg Novom (1983), osvojio je i I nagradu na konkursu „Laureati Orfeja“ u Beogradu (1989). Od međunarodnih priznanja osvojio je II nagradu na konkursu za mlade violiniste „Città di Stresa“ u Italiji (1990) i V nagradu na Takmičenju muzičke omladine u Beogradu (1996).

Mihal Budinski je učestvovao na preko 200 koncerata najpre kao solista, zatim kao solista sa brojnim orkestrima, ali i kao član mnogih kamernih i orkestarskih ansambala. Gostovao je u svim republikama bivše SFRJ, zatim u Grčkoj, Italiji, Švajcarskoj, Nemačkoj, Poljskoj, Rusiji i Mađarskoj. Učestvovao je na poznatim festivalima: „Franjo Krežma“ u Osijeku, Susreti akademija Jugoslavije na relaciji Novi Sad – Beograd – Priština, razmena studenata Novi Sad – Moskva, „Ohridsko leto“, „Kotorart“, „NOMUS“ i dr.

Od 2008. do 2011. godine bio je solista i koncert-majstor reosnovanog kamernog ansambla „Camerata Academica“ i u tom periodu je sarađivao sa vodećim domaćim i svetskim umetnicima današnjice: Stefanom Milenkovićem, Gerard Cosseom, Imre Kalmanom, Boštjan Lipovšekom, Dejanom Mladjenovićem i dr.

Redovne i magistarske studije je završio na AUNS u klasi profesora Dejana Mihajlovića, a usavšavao se na kursevima eminentnih umetnika i pedagoga kao što su: Marina Jašvili, Zakhar Bron, Igor Ozim, Sergej Kravčenko, Ami Flamer i dr.

Pedagogijom počinje da se bavi 1995. godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu kao asistent u klasi profesora Dejana Mihajlovića, a prošle godine je izabran za vanrednog profesora na istoj Akademiji za predmet violina.

Održao je više seminara u većim gradovima Srbije, a učestvovao je i u radu žirija na mnogim državnim takmičenjima, festivalima i smotrama za gudače.

Poslednjih nekoliko godina Mihal Budinski redovno koncertira sa svojom klavirskom saradnicom Marinom Mikić, a poznata je i njegova saradnja sa čelistom Ladislavom Mezeiem, redovnim profesorom za kamernu muziku na FMU u Beogradu. Sledeće gostovanje našeg violiniste planirano je za septembar 2014. godine u kanadskom gradu Saskatoon.

 Mihal Budinski

 

Ulaz je slobodan, dobrodošli!

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja