event_note Концерт
28.03.2013 access_time 20 сати

Концерт – Михал Будински, виолина, соло

location_on Друга локација: Градска кућа, свечана сала
event_note Концерт
28.03.2013 access_time 20 сати

Концерт – Михал Будински, виолина, соло

location_on Друга локација: Градска кућа, свечана сала

Михал Будински, виолиниста и педагог, рођен је 1966. године и спада у ред наших најуспешнијих виолиниста средње генерације. „Млади виолиниста Михал Будински својим свирањем демонстрира висок квалитет музичара средине из које потиче.“ – РТВ Ерланген и Бајројт, Немачка, 1984.

„Матурски испит виолинисте Михала Будинског претворио се у прворазредни културни догадјај.“ – Душан Михалек, „Дневник“, 1985.

„Млади новосадски виолиниста Михал Будински је веома креативан и надарен.“ – Хрватска РТВ, Финале такмичења музичких уметника Југославије, Загреб, 1990.

Током целокупног школовања, Михал Будински је од 1980. године освојио више домаћих и интернационалних награда и признања: I награде на Савезним такмичењима ученика и студената музике Југославије у Сарајеву (1980 и 1989), у Херцег Новом (1983), освојио је и I награду на конкурсу „Лауреати Орфеја“ у Београду (1989). Од међународних признања освојио је II награду на конкурсу за младе виолинисте „Città di Stresa“ у Италији (1990) и V награду на Такмичењу музичке омладине у Београду (1996).

Михал Будински је учествовао на преко 200 концерата најпре као солиста, затим као солиста са бројним оркестрима, али и као члан многих камерних и оркестарских ансамбала. Гостовао је у свим републикама бивше СФРЈ, затим у Грчкој, Италији, Швајцарској, Немачкој, Пољској, Русији и Мађарској. Учествовао је на познатим фестивалима: „Фрањо Крежма“ у Осијеку, Сусрети академија Југославије на релацији Нови Сад – Београд – Приштина, размена студената Нови Сад – Москва, „Охридско лето“, „Которарт“, „НОМУС“ и др.

Од 2008. до 2011. године био је солиста и концерт-мајстор реоснованог камерног ансамбла „Camerata Academica“ и у том периоду је сарађивао са водећим домаћим и светским уметницима данашњице: Стефаном Миленковићем, Gerard Cosseom, Имре Калманом, Боштјан Липовшеком, Дејаном Младјеновићем и др.

Редовне и магистарске студије је завршио на АУНС у класи професора Дејана Михајловића, а усавшавао се на курсевима еминентних уметника и педагога као што су: Марина Јашвили, Закхар Брон, Игор Озим, Сергеј Кравченко, Ами Фламер и др.

Педагогијом почиње да се бави 1995. године на Академији уметности у Новом Саду као асистент у класи професора Дејана Михајловића, а прошле године је изабран за ванредног професора на истој Академији за предмет виолина.

Одржао је више семинара у већим градовима Србије, а учествовао је и у раду жирија на многим државним такмичењима, фестивалима и смотрама за гудаче.

Последњих неколико година Михал Будински редовно концертира са својом клавирском сарадницом Марином Микић, а позната је и његова сарадња са челистом Ладиславом Мезеием, редовним професором за камерну музику на ФМУ у Београду. Следеће гостовање нашег виолинисте планирано је за септембар 2014. године у канадском граду Saskatoon.

 Михал Будински

 

Улаз је слободан, добродошли!

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања