event_note Ciklus
18.04.2013 access_time 20 sati

Koncert Mihael Vilhelm Jan, violončelo i Dina Šuklar, klavir

Ciklus: Paviljon muzike
location_on Druga lokacija: Svečana sala, Gradska kuća
event_note Ciklus
18.04.2013 access_time 20 sati

Koncert Mihael Vilhelm Jan, violončelo i Dina Šuklar, klavir

Ciklus: Paviljon muzike
location_on Druga lokacija: Svečana sala, Gradska kuća

CHRISTOPH MICHAEL WILHELM JAHN, violončelista, rođen je u Erfurtu (Nemačka) 1977. godine. Diplomirao i magistrirao je na Hochschule für Musik Franz Liszt u Vajmaru (Nemačka), u klasi profesora Brunhard Böhme. Dobitnik je većeg broja nagrada i priznanja, među kojima se ističe II nagrada na Državnom takmičenju Nemačke „Jugend musiziert“ (1996.godine). Usavršavao se u klasi profesora Bogumila Karakonova u Sofiji (Bugarska), kao i kod profesora Gerharda Mantela, Petera Leiseganga, Christopha Richtera, Tobiasa Kühnea, Jörga Wolfganga Jahna, Jürgena Wolfa, Stephana Forcka (Vogler Quartett) i Ulricha Beetza (ABEGG Trio) u okviru letnjih kurseva.

 Profesionalnu muzičku karijeru započeo je 2000. godine kao član orkestra Staatskapelle u Vajmaru, a zatim je bio angažovan u Simfonijskom orkestru Erfurta, Kamernoj filharmoniji Kelna i delovao je kao vođa grupe violončela orkestra Lohorchester Sondershausen. Od 2009. godine živi u Novom Sadu, gde je član grupe violončela u orkestru Srpskog narodnog pozorišta, Vojvođanskih simfoničara i kamernog orkestra Camerata Academica Akademije umetnosti u Novom Sadu. Član je gudačkog kvarteta „Novi Sad“. Redovno sarađuje sa orkestrom Kamerne filharmonije Kelna kao gostujući član orkestra i solista tokom turneja. Koncertira širom Nemačke, Austrije, Francuske, Velike Britanije, Irske i Srbije, solistički i kao član kamernih ansambala.

CHRISTOPH MICHAEL WILHELM JAHN

 

 

DINA ŠUKLAR rođena je u Novom Sadu. Diplomirala je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Doriana Leljaka, a magistrirala na Syracuse University (Njujork, SAD), u klasi profesora Wei Yi Yanga. Tokom studija dodeljene su joj najprestižnije nagrade oba ova univerziteta (Izuzetna nagrada Akademije umetnosti, Izuzetna nagrada Univerziteta u Novom Sadu,

The Hira Poncha Memorial Award, the Elizabeth Garnach Memorial Award). Bila je pobednik nacionalnih i internacionalnih pijanističkih takmičenja. Usavršavala se na seminarima kod eminentnih pedagoga uključujući Peter Frankela, Johna O’Conora, Emanuela Krasowskog, Frederica Chiua, Arbo Valdme, Jokut Mihajlović, Rite Kinke i drugih.

Koator je udžbenika za osnovno muzičko opismenjavanje “Muzička naučilica”, koji je ocenjen kao “jedno od najznačajnijih dostignuća naše klavirske pedagogije” (Rita Kinka, Akademija Umetnosti, Novi Sad), “…predivno jedinstven i efikasan udžbenik” (Dr. Maria Kotitsa, Regent’s College, London, UK) i “…knjiga kakvu bih želeo da sam imao kao dete” (Nicholas Roth, DMA, Drake University, Des Moines, SAD).

Nastupala je solistički i kao članica kamernih ansambala u Srbiji, Makedoniji, Engleskoj, Italiji, Izraelu i SAD, a njena biografija uključuje i solističke nastupe u pratnji kamernih orkestara Camerata Academica i Vojvođanski solisti, kao i Simfonijskog orkestra Univerziteta u Sirakuzi. Ostvarila je veći broj trajnih snimaka za RTV Beograd i Novi Sad, a posebno se izdvajaju snimci za ciklus televizijskih emisija “Volite li Brahmsa?” (RTV Beograd 1). Redovno nastupa sa violončelistom Christophom Michaelom Wilhelmom Jahnom u kamernom duu „Impulsio”.

Zaposlena je u Muzičkoj školi “Isidor Bajić” kao profesor klavira i čitanja s lista. Bila je jedan od inicijatora i koordinatora razmena učenika i profesora između Muzičke škole “Isidor Bajić”,Goodenough koledža (London, Velika Britanija) i Norwich Music Association (Norwich, Velika Britanija) u kojoj je u proteklih pet godine učestvovalo preko 80 učesnika iz obe države. Od osnivanja Memorijala “Isidor Bajić” kontinuirano učestvuje u organizaciji i realizaciji manifestacije. 2009. godine izabrana je za člana Odbora za izdavačku delatnost pri Zajednici muzičkih i baletskih škola Srbije.

DINA ŠUKLAR

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja