event_note Циклус
18.04.2013 access_time 20 сати

Концерт Михаел Вилхелм Јан, виолончело и Дина Шуклар, клавир

Циклус: Павиљон музике
location_on Друга локација: Свечана сала, Градска кућа
event_note Циклус
18.04.2013 access_time 20 сати

Концерт Михаел Вилхелм Јан, виолончело и Дина Шуклар, клавир

Циклус: Павиљон музике
location_on Друга локација: Свечана сала, Градска кућа

CHRISTOPH MICHAEL WILHELM JAHN, виолончелиста, рођен је у Ерфурту (Немачка) 1977. године. Дипломирао и магистрирао је на Hochschule für Musik Franz Liszt у Вајмару (Немачка), у класи професора Brunhard Böhme. Добитник је већег броја награда и признања, међу којима се истиче II награда на Државном такмичењу Немачке „Jugend musiziert“ (1996.godine). Усавршавао се у класи професора Богумила Караконова у Софији (Бугарска), као и код професора Gerharda Mantela, Petera Leiseganga, Christopha Richtera, Tobiasa Kühnea, Jörga Wolfganga Jahna, Jürgena Wolfa, Stephana Forcka (Vogler Quartett) i Ulricha Beetza (ABEGG Trio) у оквиру летњих курсева.

 Професионалну музичку каријеру започео је 2000. године као члан оркестра Staatskapelle u Vajmaru, а затим је био ангажован у Симфонијском оркестру Ерфурта, Камерној филхармонији Келна и деловао је као вођа групе виолончела оркестра Lohorchester Sondershausen. Од 2009. године живи у Новом Саду, где је члан групе виолончела у оркестру Српског народног позоришта, Војвођанских симфоничара и камерног оркестра Camerata Academica Академије уметности у Новом Саду. Члан је гудачког квартета „Нови Сад“. Редовно сарађује са оркестром Камерне филхармоније Келна као гостујући члан оркестра и солиста током турнеја. Концертира широм Немачке, Аустрије, Француске, Велике Британије, Ирске и Србије, солистички и као члан камерних ансамбала.

CHRISTOPH MICHAEL WILHELM JAHN

 

 

ДИНА ШУКЛАР рођена је у Новом Саду. Дипломирала је на Академији уметности у Новом Саду, у класи професора Дориана Лељака, а магистрирала на Syracuse University (Њујорк, САД), у класи професора Wei Yi Yanga. Током студија додељене су јој најпрестижније награде оба ова универзитета (Изузетна награда Академије уметности, Изузетна награда Универзитета у Новом Саду,

The Hira Poncha Memorial Award, the Elizabeth Garnach Memorial Award). Била је победник националних и интернационалних пијанистичких такмичења. Усавршавала се на семинарима код еминентних педагога укључујући Peter Frankela, Johna O’Conora, Emanuela Krasowskog, Frederica Chiua, Arbo Valdme, Јокут Михајловић, Рите Кинке и других.

Коатор је уџбеника за основно музичко описмењавање “Музичка научилица”, који је оцењен као “једно од најзначајнијих достигнућа наше клавирске педагогије” (Рита Кинка, Академија Уметности, Нови Сад), “…предивно јединствен и ефикасан уџбеник” (Dr. Maria Kotitsa, Regent’s College, Лондон, УК) и “…књига какву бих желео да сам имао као дете” (Nicholas Roth, DMA, Drake University, Des Moines, САД).

Наступала је солистички и као чланица камерних ансамбала у Србији, Македонији, Енглеској, Италији, Израелу и САД, а њена биографија укључује и солистичке наступе у пратњи камерних оркестара Camerata Academica и Војвођански солисти, као и Симфонијског оркестра Универзитета у Сиракузи. Остварила је већи број трајних снимака за РТВ Београд и Нови Сад, а посебно се издвајају снимци за циклус телевизијских емисија “Волите ли Брахмса?” (РТВ Београд 1). Редовно наступа са виолончелистом Цхристопхом Мицхаелом Wилхелмом Јахном у камерном дуу „Импулсио”.

Запослена је у Музичкој школи “Исидор Бајић” као професор клавира и читања с листа. Била је један од иницијатора и координатора размена ученика и професора између Музичке школе “Исидор Бајић”,Goodenough колеџа (Лондон, Велика Британија) и Norwich Music Association (Norwich, Велика Британија) у којој је у протеклих пет године учествовало преко 80 учесника из обе државе. Од оснивања Меморијала “Исидор Бајић” континуирано учествује у организацији и реализацији манифестације. 2009. године изабрана је за члана Одбора за издавачку делатност при Заједници музичких и балетских школа Србије.

ДИНА ШУКЛАР

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања