event_note Концерт
13.06.2019 - 13.06.2019 access_time 18:00

Концерт контрабасисте Душана Костића 13. јуна у Градској кући

location_on Друга локација: Градска кућа, Свечана сала
event_note Концерт
13.06.2019 - 13.06.2019 access_time 18:00

Концерт контрабасисте Душана Костића 13. јуна у Градској кући

location_on Друга локација: Градска кућа, Свечана сала

Циклус: Павиљон музике

КОНЦЕРТ

 

Душан Костић, контрабас

Тијана Симоновић, клавир

 

Четвртак, 13. јун 2019.

Свечана сала Градске куће, у 18:00 

Улаз слободан!

 

П Р О Г Р А М

 

Vilmoš Montag (1908 – 1991) 

Соната за контрабас и клавир e-mol

Allegro moderato

Andante

Allegro

Reinhold Gliere (1875 – 1956)

Четири комада за контрабас и клавир

Preludium

Scherzo

Intermezzo

Tarantella

Giovanni Bottesini (1821 – 1889)

Elegija D-dur

Grande Allegro Alla Mendelssohn

 

Контрабасиста Душан Костић (1995) је најпре почео да се бави музиком свирајући клавир, а од 2008. године почиње да свира контрабас и похађа „Школу за музичке таленте“ у Ћуприји, у класи проф. Александра Благојевића и осваја бројне награде на такмичењима, међу којима треба издвојити Специјалну награду – Међународно такмичење гудача, Ниш (2013); Специјалну награду – Стрингфест, Сремска Митровица (2013); Прву награду на  Међународном такмичењу „Петар Коњовић“(2013); Лауреат – Републичко такмичење (2012, 2014); Другу награду – International Double bass competition  Dittersdorf, Словачка.

Јануара 2016. постао је солиста оркестра Liechtenstein Young Soloists са којима је снимио ЦД за SONY Records Red Seal и ДВД за Холивудску компанију BFMI.  Од 2017. Је члан Menuhin Gstaad Festival Orchestra, соло контрабасиста оркестра Baltic Sea Philharmonic којим диригује Маестро Кристјан Јарви. Од 2019. члан је и Palpiti International Artists у Лос Анђелесу.

Као солиста, камерни и оркестарски музичар наступао је у најпрестижнијим концертним салама у Немачкој, Шпанији, Италији, Француској, Холандији, Аустрији, Швајцарској, Енглеској, Мађарској, Данској, Финској, Литванији, Естонији, Летонији, Русији,  Словенији, Лихтенштајну, Црној Гори, Хрватској, Босни и Херцеговини, Грчкој, Египту, Сингапуру, Јапану, Израелу, Виетнаму, Оману, Хонг Конгу, Јордану, Либану, Словачкој, Уједнињеним Арапским Емиратима, Чешкој републици, Сједнињеним Америчким Државама и Србији на фестивалима као што су Gstaad Menuhin Festival, Schleswig-Holstein Musik Festival, Lucerne Festival, Abu Dhabi Classics, Al Bustan Internaitonal, Merano Festival, Kisinger sommer, Dresden Festival, Bolshoi Festival, Rheingau Festival, Usedom Festival, Ljubljana Festival, CAF-e Budapest Festival, НОМУС фестивал, Римски Корсаков фестивал, БЕМУС фестивал, СОМУС фестивал и сарађивао је са многобројним истакнутим диригентима и солистима као што су Gustavo Dudamel, Valery Gergiev, Kristjan Jarvi, Sergey Krilov, Josep Vicent, Fazil Say, Alexander Gilman, Mari Samuelsen, Ester Yoo, Jap Van Zweden,Gabriela Montero, Howard Griffiths, Урош Лајовиц, Роман Симовић, Danielle Gatti, Sol Gabeta, Yoel Gamzou, Mari Samuelsen, Lior Šambadal, Gregory Ahss, Konrad von Abel, Dietrich Paredes, Živa Ploj Peršuh, Klaus Arp, Предраг Госта, Емил Табаков и многим другим.

Усавршавао се код најпознатијих контрабасиста Романа Паткола, Томаса Мартина, Јана Саксале, Енрика Фагонеа, Питера Лоyда, Америга Бернардија, Петру Иуге, Алберта Боћинија, Клауса Трумфа, Андер Перина, Алесандра Сере, Милослава Гајдоша, Артиома Чиркова, Леона Боша, Христине Хук, Петие Баговске, Зорана Марковића.

Душан је студент Академије уметности у Новом Саду у класи проф. Ивице Марушевића, а од септембра 2019. године студент и на Музичкој академији у Базелу у класи проф. Романа Паткола.

Фото: Бранко Старчевић

 

Тијана Симоновић је основно и средње музичко образовање стекла у музичкој школи  „Исидор Бајић“ у Новом Саду у класи проф. Едит Миавец. Основне академске као и постдипломске студије клавира завршила је у класи проф. Светлане Богино, на Академији уметности у Новом Саду. У току школовања похађала је и бројне мајсторске курсеве код еминентних педагога: Константина Богина, Арба Валдме, Душана Трбојевића, Јокут Михаиловић и других.  Освајала је бројне награде и остварила запажене резултате на републичким, савезним и међународним такмичењима, међу којима су и Друго место освојено у Сан Бартоломеу (Италија) и Прва награда освојена  на Међународном такмичењу у Нишу 1995. Наступа као солиста и камерни извођач. Имала је запажене наступе у земљи и иностранству (Италија, Француска, Русија). На Академији уметности је запослена у звању Самосталног стручног сарадника корепетитора на Катедри за гудачке инструменте.

Фото: Татјана Симоновић

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања