event_note Koncert
01.06.2017 - 01.06.2017 access_time 20.00

Koncert klarinetiste Vase Vučkovića

location_on Druga lokacija: Svečana sala, Gradske kuće
event_note Koncert
01.06.2017 - 01.06.2017 access_time 20.00

Koncert klarinetiste Vase Vučkovića

location_on Druga lokacija: Svečana sala, Gradske kuće

U okviru ciklusa “Ozvučavanja” u četvrtak 1. juna u Svečanoj sali Gradske kuće biće održan koncert klarinetiste Vase Vučkovića sa početkom u 20 časova. Na programu će se naći kompozicije Jasmine Mitrušić, Petra Bergama i Mejera Kupfermana. Ulaz je slobodan!

PROGRAM

Jasmina Mitrušić:  Sonata za solo klarinet   

„O ljubavi“

I   Ljubavni trougao

II  Varijacije na temu

III Odmor i buđenje

IV Svađe

Petar Bergamo: Concerto abbreviato

Edison Denisov:  Sonata

    I  Lento, poco rubato

II Allegro giusto

Mejer Kupferman:  Moonflowers, Baby!  A  jazz essay for solo clarinet

I   Medium bounce; easy going

II  Slow blues tempo

III Fast and smooth

Aktivan kao solista, član kamernih ansambala i simfonijskih orkestara, klarinetista VASA VUČKOVIĆ redovno nastupa izvodeći dela klasičnog repertoara, savremene i improvizacione muzike. Diplomske i master studije je završio u klasi prof. Nikole Srdića na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Trenutno je student doktorskih studija kamerne muzike na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu – klasa prof. Dejana Subotića. Tokom školovanja usavršavao se na majstorskim kursevima renomiranih solista i pedagoga: Michel Arrignon, François Benda, Wenzel Fuchs, Mate Bekavac, Tadej Kenig, Béla Kovács, Calogero Palermo, Paolo Beltramini, Seiki Shinohe, Masaharu Yamamoto, Dario Zingales i dr.

Kao solista, član orkestra i raznovrsnih kamernih sastava nastupao je na festivalima „Belef“, „A-fest“, „Festival Ljubljana“, „KompArt“, „SOMUS“, „KoMA“, „European Clarinet Festival“, „Front Festival“, „NOMUS“, „Walter Bouekens Festival“, „Ruid al Sud“ „BUNT Festival“, i u drugim prilikama u zemlji i inostranstvu, uključujući Italiju, Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu, Mađarsku, Nemačku, Veliku Britaniju, Holandiju i Belgiju.

Kao solista nastupao je sa ansamblom „Hor Klarineta“, kamernim orkestrom „Kamerata Pančevo“, „Vojvođanskim simfonijskim orkestrom“ i „MAKRIS Simfonijskim Orkestrom“.  Sarađivao je sa orkestrom opere Srpskog narodnog pozorišta, Beogradskom filharmonijom, “Ljubljana Internacional Orchestra“, “Camerata Academica”, “Orfelin“.  

Dobitnik je više nagrada na republičkim i međunarodnim takmičenjima od kojih se izdvajaju Specijalna nagrada – „Deseto međunarodno takmičenje kamernih sastava duvača“, Pančevo (2011) i I nagrada internacionalnog takmičenja „Anton Eberst“, Novi Sad (2010).

Sa pijanistkinjom Natašom Penezić osnovao je duo „Vers la Flamme“ 2012. godine. Duo je do sada nastupao u mnogim gradovima Srbije, Belgiji, Bosni i Hercegovini, sa repertoarom koji podrazumeva promociju moderne i savremene muzike kao i premijerna izvođenja. U martu 2014. godine duo ”Vers la Flamme“ osvaja I nagradu na međunarodnom takmičenju mladih muzičara ”Citta di Treviso“ (Italija), u kategoriji za interpretaciju savremene muzike. U maju iste godine duo osvaja I nagradu na međunarodnom takmičenju ”Luigi Zanucolli“ u Sogliano al Rubicone (Italija) – kategorija za kamernu muziku. Duo je snimio kompakt-disk sa delima Mejera Kupfermana (Meyer Kupferman), Jozefa Horovica (Joseph Horovitz), Jonasa Foršela (Jonas Forssell ) i Jasmine Mitrušić.

Na prvom takmičenju u izvođenju savremene srpske muzike ReConstruction (april 2017) Vasa je osvojio prvu nagradu u dve kategorije – solo nastup i kamerna muzika. Dobitnik je priznanja revije „Muzika Klasika“ – MLADI IZVOĐAČ GODINE (2016).Koncert klarinetiste Vase Vučkovića

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja