event_note Koncert
09.04.2022 - 09.04.2022 access_time 20:00

Koncert Kamerate Novi Sad i Ksenije Janković 9. aprila u Gradskoj koncertnoj dvorani

location_on Druga lokacija: Gradska koncertna dvorana
event_note Koncert
09.04.2022 - 09.04.2022 access_time 20:00

Koncert Kamerate Novi Sad i Ksenije Janković 9. aprila u Gradskoj koncertnoj dvorani

location_on Druga lokacija: Gradska koncertna dvorana

Gradski kamerni orkestar „Kamerata Novi Sad“ sa violončelistkinjom Ksenijom Janković, održaće koncert pod nazivom „Empatija“ 9.aprila od 20 časova u Gradskoj koncertnoj dvorani u Novom Sadu. Na programu su dela Dvoržaka, Čajkovskog, Rahmanjinova, Glazunova i Javtića. Ulaz je slobodan!

Dubina interpretacije i posvećenost muzici koju Ksenija poseduje jako su retki i neprocenjivo je iskustvo stvarati muziku sa takvim umetnicima. Jako se radujemo ovoj saradnji koja pored koncerta obuhvata i snimanje CDa. Ksenija je uzor i inspiracija mnogima u Kamerati, a naročito meni kao violončelisti, i pratimo je od naših početaka bavljenja muzikom. Na ovom koncertu izvešćemo neke od najlepših komada za violončelo kojima želimo da podsetimo svet na empatiju, pa otudai naziv koncerta, rekao je Marko Miletić, umetnički rukovodilac orkestra.

Ksenija Janković rođena je 1958. godine u srpsko-ruskoj porodici muzičara. Oduševljena violončelom, počela je da svira u šestoj godini, a sa već devet je debitovala sa Beogradskom filharmonijom. Dve godine kasnije, kao državni stipendista, nastavila je školovanje u Centralnoj muzičkoj školi pri Moskovskom konzervatorijumu, gde su joj provesori bili Stefan Kaljanov i Mstislav Rostropovič. Studije je nastavila kod Pjera Furnijea u Švajcarskoj i Andrea Navare u Nemačkoj. Nakon pobeda na nekoliko nacionalnih i internacionalnih takmičenja, međunarodnu afirmaciju stekla je posle osvajanja prve nagrade na konkursu „Gaspar Kasado“ u Firenci, 1981. godine. Saradnja sa Šandorom Vegom i Đerđom Šebekom, duboko je i trajno inspiriše. Izvodila je solističke koncerte u Parizu, Londonu, Berlinu, Moskvi, Beogradu i Novom Sadu, a bili su zapaženi i njeni nastupi sa velikim orkestrima poput: Londonskog simfonijskog orkestra, Budimpeštanske filharmonije, Orkestra Romanske Švajcarce, orkestra Radio Berlina, Kopenhagena i Madrida, koje je kritika opisala kao potresne i nezaboravne. Ksenija Jankovića je jedna od najinteresantnijih violončelistkinja današnjice. Posvećeni je kamerni muzičar. Svira sa umetnicima poput: Gidona Kremera, Andraša Šifa i Tabee Cimerman. Redovni je gost međunarodnih festivala u Austriji, Švajcarskoj, Engleskoj, Nemačkoj i Koreji. Bila je provesor violončela na Visokoj školi za muziku u Vircburu (1994.2004), a od tada predaje u Visokoj školi za muziku u Detmoldu.

Gradski kamerni orkestar Kamerata Novi Sad, osnovan je 1988. pod okriljem Akademije Umetnosti u Novom Sadu. U prvoj etapi svog delovanja, pod umetničkim rukovodstvom violončeliste Ištvana Varge, važio je za jedan od najboljih orkestara na prostoru bivše Jugoslavije, ali se 1999. godine gasi zbog situacije u zemlji. 2007. godine ponovo violončelista, ovoga puta Marko Miletić, sastavlja orkestar, sa idejom da nastavi tradiciju, koju je započeo Varga. Od tada do danas pod umetničkim rukovodstvom Marka Miletića orkestar beleži veliki broj nastupa sa renomiranom domaćim i stranim solistima, poput: Stefana Milenkovića, Romana Simovića, Žerara Kosea, Vendi Vorner, Ištvana Varge, Filipa Grinberga, Andreasa Otensamera i Darka Butorca, i nastupa na festivalima i koncertnim sezonama širom regiona. Neretko Kamerata ostvaruje saradnje i sa umetnicima van sveta klasične muzike, a neke od zapaženijih su one sa rokerima Neletom Karajlićem, Bajagom, Rambom Amadeusom i pevačem svedaha Božom Vrećom, nedavno i legendarnom grupom Enigma. Ansambl dobija najbolje kritike u kojima se često ističe upečatljivost izraza, kvalitet zvuka, ali i programski koncepti koje Miletić uvek pažljivo sastavlja I tematizuje. Koncerti su često angažovani (antiratni, ekološki, za rodnu ravnopravnost, inkluzivni..) . Koncert majstor orkestra je Robert Lakatoš koji važi za jednog od vodećih violinista svoje generacije. Od prošle sezone orkestar je i zvanično gradski kamerni orkestar i radi pod okriljem Kulturnog centra Novog Sada.

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja