event_note Концерт
09.04.2022 - 09.04.2022 access_time 20:00

Концерт Камерате Нови Сад и Ксеније Јанковић 9. априла у Градској концертној дворани

location_on Друга локација: Градска концертна дворана
event_note Концерт
09.04.2022 - 09.04.2022 access_time 20:00

Концерт Камерате Нови Сад и Ксеније Јанковић 9. априла у Градској концертној дворани

location_on Друга локација: Градска концертна дворана

Градски камерни оркестар „Камерата Нови Сад“ са виолончелисткињом Ксенијом Јанковић, одржаће концерт под називом „Емпатија“ 9.априла од 20 часова у Градској концертној дворани у Новом Саду. На програму су дела Дворжака, Чајковског, Рахмањинова, Глазунова и Јавтића. Улаз је слободан!

Дубина интерпретације и посвећеност музици коју Ксенија поседује јако су ретки и непроцењиво је искуство стварати музику са таквим уметницима. Јако се радујемо овој сарадњи која поред концерта обухвата и снимање ЦДа. Ксенија је узор и инспирација многима у Камерати, а нарочито мени као виолончелисти, и пратимо је од наших почетака бављења музиком. На овом концерту извешћемо неке од најлепших комада за виолончело којима желимо да подсетимо свет на емпатију, па отудаи назив концерта, рекао је Марко Милетић, уметнички руководилац оркестра.

Ксенија Јанковић рођена је 1958. године у српско-руској породици музичара. Одушевљена виолончелом, почела је да свира у шестој години, а са већ девет је дебитовала са Београдском филхармонијом. Две године касније, као државни стипендиста, наставила је школовање у Централној музичкој школи при Московском конзерваторијуму, где су јој провесори били Стефан Каљанов и Мстислав Ростропович. Студије је наставила код Пјера Фурнијеа у Швајцарској и Андреа Наваре у Немачкој. Након победа на неколико националних и интернационалних такмичења, међународну афирмацију стекла је после освајања прве награде на конкурсу „Гаспар Касадо“ у Фиренци, 1981. године. Сарадња са Шандором Вегом и Ђерђом Шебеком, дубоко је и трајно инспирише. Изводила је солистичке концерте у Паризу, Лондону, Берлину, Москви, Београду и Новом Саду, а били су запажени и њени наступи са великим оркестрима попут: Лондонског симфонијског оркестра, Будимпештанске филхармоније, Оркестра Романске Швајцарце, оркестра Радио Берлина, Копенхагена и Мадрида, које је критика описала као потресне и незаборавне. Ксенија Јанковића је једна од најинтересантнијих виолончелисткиња данашњице. Посвећени је камерни музичар. Свира са уметницима попут: Гидона Кремера, Андраша Шифа и Табее Цимерман. Редовни је гост међународних фестивала у Аустрији, Швајцарској, Енглеској, Немачкој и Кореји. Била је провесор виолончела на Високој школи за музику у Вирцбуру (1994.2004), а од тада предаје у Високој школи за музику у Детмолду.

Градски камерни оркестар Камерата Нови Сад, основан је 1988. под окриљем Академије Уметности у Новом Саду. У првој етапи свог деловања, под уметничким руководством виолончелисте Иштвана Варге, важио је за један од најбољих оркестара на простору бивше Југославије, али се 1999. године гаси због ситуације у земљи. 2007. године поново виолончелиста, овога пута Марко Милетић, саставља оркестар, са идејом да настави традицију, коју је започео Варга. Од тада до данас под уметничким руководством Марка Милетића оркестар бележи велики број наступа са реномираном домаћим и страним солистима, попут: Стефана Миленковића, Романа Симовића, Жерара Косеа, Венди Ворнер, Иштвана Варге, Филипа Гринберга, Андреаса Отенсамера и Дарка Буторца, и наступа на фестивалима и концертним сезонама широм региона. Неретко Камерата остварује сарадње и са уметницима ван света класичне музике, а неке од запаженијих су оне са рокерима Нелетом Карајлићем, Бајагом, Рамбом Амадеусом и певачем сведаха Божом Врећом, недавно и легендарном групом Енигма. Ансамбл добија најбоље критике у којима се често истиче упечатљивост израза, квалитет звука, али и програмски концепти које Милетић увек пажљиво саставља И тематизује. Концерти су често ангажовани (антиратни, еколошки, за родну равноправност, инклузивни..) . Концерт мајстор оркестра је Роберт Лакатош који важи за једног од водећих виолиниста своје генерације. Од прошле сезоне оркестар је и званично градски камерни оркестар и ради под окриљем Културног центра Новог Сада.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања