event_note Ciklus
19.04.2013 access_time 20 sati

Koncert Jovan Kolundžija, violina i Nada Kolundžija, klavir

Ciklus: Novi zvučni prostori
location_on Druga lokacija: Svečana sala, Gradska kuća
event_note Ciklus
19.04.2013 access_time 20 sati

Koncert Jovan Kolundžija, violina i Nada Kolundžija, klavir

Ciklus: Novi zvučni prostori
location_on Druga lokacija: Svečana sala, Gradska kuća

Violinista JOVAN KOLUNDŽIJA je rođen u Beogradu, gde je magistrirao na Muzičkoj akademiji, u klasi profesora Petra Toškova, a usavršavao se kod čuvenog violiniste Henrika Šeringa. Iza sebe ima zavidnu svetsku karijeru i više od četiri hiljade održanih koncerata u zemlji i svetu. 

Jovan Kolundžija je osnivač Centra lepih umetnosti u Beogradu, koji nosi naziv Guarnerius po Guarneriusovoj violini iz 1754. godine, na kojoj Jovan nastupa poslednjih dvadesetak godina. Naš umetnik pored svojih koncerata, deo svog vremena posvećuje promovisanju i daljem školovanju mladih talenata u svojoj umetničkoj zadužbini – Centru lepih umetnosti Guarnerius, koji je postao najatraktivnija kamerna dvorana u Beogradu, a otvoren je 2001. godine.

Brojne nagrade i priznanja svedoče o njegovim visokim umetničkim dostignućima, kako u zemlji, tako i u inostranstvu: Specijalna Diploma na Međunarodnom takmičenju Wieniawski u Poznanju 1967; Prva nagrada na Takmičenju mladih jugoslovenskih violinista u Zagrebu 1969; Diploma na Međunarodnom takmičenju Žak Tibo u Parizu 1969; Specijalna Diploma na Međunarodnom takmičenju Karl Fleš u Londonu 1970; Prva nagrada na Takmičenju Sabre Marokin u Meksiku 1971. Druga nagrada na Međunarodnom takmičenju omladine u Beogradu 1971; Prva Nagrada Saveza kompozitora Jugoslavije na Međunarodnom takmičenju muzičke omladine; 1971. Oktobarska nagrada grada Beograda za najbolje stručne i naučne radove studenata 1971; Međunarodna Nagrada na takmičenju Mađarske televizije u Budimpešti 1971; Nagrada Ivo Tijardović u Zagrebu za brojne nastupe vrhunskog kvaliteta 1977; Povelja Saveza muzičkih umetnika Jugoslavije Zlatna lira ( najveća jugoslovenska umetnička nagrada), za najuspešnija umetnička ostvarenja između dva kongresa 1974.-1979; Priznanja Udruženja muzičkih umetnika Srbije za najuspešnije koncerte u Beogradu 1977., 1978., 1979. i 1986. Godine; Nagrada Orlando u Dubrovniku za najbolji koncert na Dubrovačkom letnjem festivalu 1982; Oktobarska nagrada grada Beograda za najvrednije dostignuće u oblasti muzike 1988; Gramatom patrijarha srpskog gospodina Pavla 2004; Godišnja nagrada Zlatni Beočug za trajni doprinos kulturi Beograda 2006; Aprilska nagrada grada Beograda za muziku i muzičko scensko stvaralaštvo 2007. Godine.

Proglašen za najboljeg izvđjača 2011. godine od strane eminentnog časopisa Muzika klasika

1994. godine maestro Kolundžija je kao solista sa Beogradskom filharmonijom i Gudačima Sv. Đorđa, izveo program DESET VELIČANSTVENIH koji se sastojao od deset violinskih koncerata za samo četiri dana. Kraj 2008. godine obeležio je maestralni koncertni poduhvat Jovana Kolundžije-projekat VOLITE LI BETOVENA u četiri uzastopne večeri doneo izvođenje integralnog opusa Betovenovih sonata za klavir i violinu, što je bio pravi kuriozitet, ne samo za Beograd, već i za svetsku muzičku scenu. Ovo je bio nesvakidašnji poduhvat koji se na koncertnim podijumima u svetu retko realizuje. Nastavljajući tradiciju decembarskih druženja sa beogradskom publikom, maestro Kolundžija je na koncertima BRAVISSIMO MAESTRO MOZART! uz saradnju četiri pijanistkinje izveo 15 Mocartovih sonata, što je još jedan ambiciozan projekat, koji je obeležio koncertnu sezonu 2009/10. 2010. godine Jovan Kolundžija je koncertnim projektom U ČAST VELIKOM BRAMSU, zaokružio ideju izvođenja celokupnih opusa sonata velikih autora, s obzirom da je program predstavljen publici na Kolarcu, ali i širom zemlje, doneo kompletan opus sonata Johanesa Bramsa za violinu i klavir.

Nastupao je sa uglednim umetnicima kao što su: Henrik Šering, Aldo Čikolini, Aleksis Vajsenberg, Lovro Matačić, Vaclav Smetaček, Oskar Danon, Aleksis Hauzer, Veronika Dudarova, Keniširo Kobajaši, Hans Peter Frank, Jevgenij Svetlanov, Karlo Ceki, Sikstin Erling,Pavle Dešpalj, Živojin Zdravković, Milan Horvat, Mladen Jagušt, Šeldon Morgenstern itd.

Nastupao je u najpoznatijim svetskim koncertnim dvoranama poput Karnegi Hola u Njujorku, koncertne dvorane Čajkovski u Moskvi, Gavo u Parizu, Sale filharmonije Žorž Enesku u Bukureštu, Santa Ćeilija u Rimu, Beas Artes u Meksiko Sitiju, Gevand Haus u Lajpcigu, koncertne dvorana Dvoržak, itd….

Nastupao je na specijalnim koncertima koja su bila u organizaciji UNESCO u Beogradu i Parizu i bio je član FIAM-a – UNESCO. Snimio je veliki broj LP-a i CD-a, emitovanih na mnogim međunarodnim TV i radio stanicama, a samo u okviru snimljenih programa RTS-a, ima preko dvesta sati snimljenog materijala.

Održao je veliki broj humanitarnih koncerata.

KRITIKE

» ….Jovan poseduje urođene kvalitete koji se ne mogu naučiti. Mislim na kvalitet zvuka, toplinu, humani prilaz muzici, osećaj za stil. On je srećna kombinacija srca i duha… Jovan Kolundžija je jedinstven dragulj među mladim svetskim violinistima. On doseže najviše domene u umetničkom izvođenju…Pred njim je izuzetna međunarodna karijera…« (Henrik Šering)

»…Divili smo se vašoj sigurnosti i vatrenosti vašeg izvođenja, vašem majstorstvu i jedinstvenoj koncepciji ». (Jehudi Menjuhin)

Jovan Kolundžija

 

 

Nada Kolundžija je rođena u Beogradu. Diplomirala je na Muzičkoj akademiji u Beogradu u klasi profesora Dušana Trbojevića. Usavršavala se na Muzičkoj akademiji Ferenc Liszt, u Budimpešti u klasi profesora Zoltana Kočiša. Redovni je profesor na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu i umetnički direktor Centra lepih umetnosti, Guarneriusa.

Nada Kolundžija je pasionarani izvođač i promoter savremene muzike. Na repertoaru ima veliki broj značajnih klavirskih i kamernih ostvarenja 20. i 21. veka, domaćih i inostranih autora. Ostvarila je veliki broj srpskih i svetskih premijera. Zaslužna je za nastanak mnogih novih kompozicija.

Koncertne turneje: Mađarska, Holandija, Kina, Indija, Kanada, Tajland, Nemačka, Španija, SAD, Meksiko, Ukrajina, Austrija, Italija, Rumunija, Grčka, Francuska, ex Jugoslavija. 

Festivali: Dubrovačke ljetne igre, Ohridsko leto, Music Biennale Zagreb, CHINCH predstavlja, NOMUS, A Tempo /Podgorica, Cervantino festival, Guanahuato / Meksiko, Interfest, Bitola, Hvarske letnje priredbe, soundaXis, Toronto, BEMUS, Muzički Temišvar /Rumunija, Međunarodna Tribina kompozitora / Beograd, Festival Ljubljana, CONTRASTS, Lavov / Ukrajina, KIJEV MUSIC FEST, BELEF, PLANUM Festival, Budimpešta, Festival izvođačke umetnosti, Bankok/Tajland i drugi. 

Nominacije za Nagradu grada Beograda 2006. i 2011. za projekte Valceri 20. i 21. veka i Multimedijalni projekat Muzički cirkus Džona Kejdža – Kuća puna muzike.

Nagrada i priznanja: Diplome na Međunarodnom takmičenju za interpretaciju savremene muzike Fondacije, Roterdam, 1981. i 1984; Nagrada Socijalističke omladine Srbije Smeli cvet za rezultate postignute u stvaralaštvu mladih, Beograd, 1981; Nagrada Sedam sekretara SKOJ-a za muzička ostvarenja, Zagreb, 1980; 3. nagrada na Međunarodnom takmičenju pijanista Arnold Šenberg, Roterdam, 1979; Nagrada SIZ-a kulture Beograda za najbolje ostvarenje u 1979. godini za izvođenje dela Arnolda Šenberga, Beograd, 1980. 
Kao solista ili kamerni muzičar snimila je 6 LP-a za izdavačke kuće: Suzy, PGP, RTB, Diskos, SKC i 4 CD-a za CeSUF i Guarnerius CLU. Ostvarila je mnogobrojne snimke za radio i televizijske programe.

Nada Kolundžija

 

 

 

 

 

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja