event_note Циклус
19.04.2013 access_time 20 сати

Концерт Јован Колунџија, виолина и Нада Колунџија, клавир

Циклус: Нови звучни простори
location_on Друга локација: Свечана сала, Градска кућа
event_note Циклус
19.04.2013 access_time 20 сати

Концерт Јован Колунџија, виолина и Нада Колунџија, клавир

Циклус: Нови звучни простори
location_on Друга локација: Свечана сала, Градска кућа

Виолиниста ЈОВАН КОЛУНЏИЈА је рођен у Београду, где је магистрирао на Музичкој академији, у класи професора Петра Тошкова, а усавршавао се код чувеног виолинисте Хенрика Шеринга. Иза себе има завидну светску каријеру и више од четири хиљаде одржаних концерата у земљи и свету. 

Јован Колунџија је оснивач Центра лепих уметности у Београду, који носи назив Guarnerius по Гуарнериусовој виолини из 1754. године, на којој Јован наступа последњих двадесетак година. Наш уметник поред својих концерата, део свог времена посвећује промовисању и даљем школовању младих талената у својој уметничкој задужбини – Центру лепих уметности Guarnerius, који је постао најатрактивнија камерна дворана у Београду, а отворен је 2001. године.

Бројне награде и признања сведоче о његовим високим уметничким достигнућима, како у земљи, тако и у иностранству: Специјална Диплома на Међународном такмичењу Wieniawski у Познању 1967; Прва награда на Такмичењу младих југословенских виолиниста у Загребу 1969; Диплома на Међународном такмичењу Жак Тибо у Паризу 1969; Специјална Диплома на Међународном такмичењу Карл Флеш у Лондону 1970; Прва награда на Такмичењу Сабре Марокин у Мексику 1971. Друга награда на Међународном такмичењу омладине у Београду 1971; Прва Награда Савеза композитора Југославије на Међународном такмичењу музичке омладине; 1971. Октобарска награда града Београда за најбоље стручне и научне радове студената 1971; Међународна Награда на такмичењу Мађарске телевизије у Будимпешти 1971; Награда Иво Тијардовић у Загребу за бројне наступе врхунског квалитета 1977; Повеља Савеза музичких уметника Југославије Златна лира ( највећа југословенска уметничка награда), за најуспешнија уметничка остварења између два конгреса 1974.-1979; Признања Удружења музичких уметника Србије за најуспешније концерте у Београду 1977., 1978., 1979. и 1986. Године; Награда Орландо у Дубровнику за најбољи концерт на Дубровачком летњем фестивалу 1982; Октобарска награда града Београда за највредније достигнуће у области музике 1988; Граматом патријарха српског господина Павла 2004; Годишња награда Златни Беочуг за трајни допринос култури Београда 2006; Априлска награда града Београда за музику и музичко сценско стваралаштво 2007. Године.

Проглашен за најбољег извђјача 2011. године од стране еминентног часописа Музика класика

1994. године маестро Колунџија је као солиста са Београдском филхармонијом и Гудачима Св. Ђорђа, извео програм ДЕСЕТ ВЕЛИЧАНСТВЕНИХ који се састојао од десет виолинских концерата за само четири дана. Крај 2008. године обележио је маестрални концертни подухват Јована Колунџије-пројекат ВОЛИТЕ ЛИ БЕТОВЕНА у четири узастопне вечери донео извођење интегралног опуса Бетовенових соната за клавир и виолину, што је био прави куриозитет, не само за Београд, већ и за светску музичку сцену. Ово је био несвакидашњи подухват који се на концертним подијумима у свету ретко реализује. Настављајући традицију децембарских дружења са београдском публиком, маестро Колунџија је на концертима BRAVISSIMO MAESTRO MOZART! уз сарадњу четири пијанисткиње извео 15 Моцартових соната, што је још један амбициозан пројекат, који је обележио концертну сезону 2009/10. 2010. године Јован Колунџија је концертним пројектом У ЧАСТ ВЕЛИКОМ БРАМСУ, заокружио идеју извођења целокупних опуса соната великих аутора, с обзиром да је програм представљен публици на Коларцу, али и широм земље, донео комплетан опус соната Јоханеса Брамса за виолину и клавир.

Наступао је са угледним уметницима као што су: Хенрик Шеринг, Алдо Чиколини, Алексис Вајсенберг, Ловро Матачић, Вацлав Сметачек, Оскар Данон, Алексис Хаузер, Вероника Дударова, Кениширо Кобајаши, Ханс Петер Франк, Јевгениј Светланов, Карло Цеки, Сикстин Ерлинг,Павле Дешпаљ, Живојин Здравковић, Милан Хорват, Младен Јагушт, Шелдон Моргенстерн итд.

Наступао је у најпознатијим светским концертним дворанама попут Карнеги Хола у Њујорку, концертне дворане Чајковски у Москви, Гаво у Паризу, Сале филхармоније Жорж Енеску у Букурешту, Санта Ћеилија у Риму, Беас Артес у Мексико Ситију, Геванд Хаус у Лајпцигу, концертне дворана Дворжак, итд….

Наступао је на специјалним концертима која су била у организацији UNESCO у Београду и Паризу и био је члан FIAM-а – UNESCO. Снимио је велики број LP-а и CD-а, емитованих на многим међународним ТВ и радио станицама, а само у оквиру снимљених програма РТС-а, има преко двеста сати снимљеног материјала.

Одржао је велики број хуманитарних концерата.

КРИТИКЕ

» ….Јован поседује урођене квалитете који се не могу научити. Мислим на квалитет звука, топлину, хумани прилаз музици, осећај за стил. Он је срећна комбинација срца и духа… Јован Колунџија је јединствен драгуљ међу младим светским виолинистима. Он досеже највише домене у уметничком извођењу…Пред њим је изузетна међународна каријера…« (Хенрик Шеринг)

»…Дивили смо се вашој сигурности и ватрености вашег извођења, вашем мајсторству и јединственој концепцији ». (Јехуди Мењухин)

Јован Колунџија

 

 

Нада Колунџија је рођена у Београду. Дипломирала је на Музичкој академији у Београду у класи професора Душана Трбојевића. Усавршавала се на Музичкој академији Ferenc Liszt, у Будимпешти у класи професора Золтана Кочиша. Редовни је професор на Факултету музичке уметности у Београду и уметнички директор Центра лепих уметности, Guarneriusa.

Нада Колунџија је пасионарани извођач и промотер савремене музике. На репертоару има велики број значајних клавирских и камерних остварења 20. и 21. века, домаћих и иностраних аутора. Остварила је велики број српских и светских премијера. Заслужна је за настанак многих нових композиција.

Концертне турнеје: Мађарска, Холандија, Кина, Индија, Канада, Тајланд, Немачка, Шпанија, САД, Мексико, Украјина, Аустрија, Италија, Румунија, Грчка, Француска, еx Југославија. 

Фестивали: Дубровачке љетне игре, Охридско лето, Music Biennale Загреб, CHINCH представља, НОМУС, А Темпо /Подгорица, Цервантино фестивал, Гуанахуато / Мексико, Интерфест, Битола, Хварске летње приредбе, соундаXис, Торонто, БЕМУС, Музички Темишвар /Румунија, Међународна Трибина композитора / Београд, Фестивал Љубљана, ЦОНТРАСТС, Лавов / Украјина, КИЈЕВ МУСИЦ ФЕСТ, БЕЛЕФ, ПЛАНУМ Фестивал, Будимпешта, Фестивал извођачке уметности, Банкок/Тајланд и други. 

Номинације за Награду града Београда 2006. и 2011. за пројекте Валцери 20. и 21. века и Мултимедијални пројекат Музички циркус Џона Кејџа – Кућа пуна музике.

Награда и признања: Дипломе на Међународном такмичењу за интерпретацију савремене музике Фондације, Ротердам, 1981. и 1984; Награда Социјалистичке омладине Србије Смели цвет за резултате постигнуте у стваралаштву младих, Београд, 1981; Награда Седам секретара СКОЈ-а за музичка остварења, Загреб, 1980; 3. награда на Међународном такмичењу пијаниста Арнолд Шенберг, Ротердам, 1979; Награда СИЗ-а културе Београда за најбоље остварење у 1979. години за извођење дела Арнолда Шенберга, Београд, 1980. 
Као солиста или камерни музичар снимила је 6 ЛП-а за издавачке куће: Suzy, PGP, RTB, Diskos, SKC и 4 CD-a za CeSUF и Guarnerius CLU. Остварила је многобројне снимке за радио и телевизијске програме.

Нада Колунџија

 

 

 

 

 

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања