event_note Концерт
10.12.2019 - 10.12.2019 access_time 19:00

Концерт Јелене Бајић – Клари на дар, 10. децембра у Градској кући

location_on Друга локација: Градска кућа, Свечана сала
event_note Концерт
10.12.2019 - 10.12.2019 access_time 19:00

Концерт Јелене Бајић – Клари на дар, 10. децембра у Градској кући

location_on Друга локација: Градска кућа, Свечана сала

Циклус ПАВИЉОН МУЗИКЕ

Уторак, 10. децембар 2019.

Градска кућа, Свечана сала, у 19 часова

Улаз слободан

 

 Клари на дар

Поводом 200 година од рођења

композиторке и пијанисткиње Кларе Шуман

 

К О Н Ц Е Р Т

ЈЕЛЕНА БАЈИЋ, клавир

 

 

П Р О Г Р А М

 

R. SCHUMAN

Grosse Sonata op. 11

– Introduzione. Allegro vivace

– Aria

– Scherzo e Intermezzo

–  Finale

 

P. I. TCHAIKOVSKY

Grand Sonata op. 37

– Moderato e risoluto

– Andante non troppo quasi  moderato

– Scherzo. Allegro giocoso

– Finale

 

Јелена Бајић (Нови Сад) је своје школовање започела у класи проф. Бојане Дорословачки у Музичкој школи „Исидор Бајић“. Од своје једанаесте године редовни је полазник летње школе клавира ЕПТА. Уписује Академију уметности као најмлађи студент у генерацији, на позив професорке Јокут Михаиловић код које завршава дипломске и магистарске студије. У току свог усавршавања, имала је прилику да сарађује са Кемалом Гекићем, Невеном Поповић, М. Л. Петровић, Ian Jones, David Westffal, Јуријем Котом. Учествовала је и освајала награде на републичким и међународним такмичењима. Активна је као солиста и као камерни музичар.

Јелена је наступала у Немачкој, Швајцарској, Украјини, Италији у оквиру различитих манифестација. Наступала је на пијанистичким фестивалима у земљи и региону: „4th International Piano fest“- у Суботици, „Piano City”, „World Piano Conferenece“,  „Дани Владе С. Милошевића 2018“ у Бања Луци, и др. Носилац је прве награде у категорији соло клавир на интернационалном такмичењу „Premio Vittoria Caffe Riggeti“, Италија, 2012. Краткотрајно се бавила и композиторским радом. Изводила је своја ауторска дела „Катаклизма“ и „Звона“, на многобројним концертима у задужбини Илије М. Коларца у Београду, међу којима је и концерт композитора 20. века. Такође је наступала у „Артгет“ галерији у Београду, у великој сали СКЦ, у оквиру Музичких вечери у галерији Матице српске, у Новом Саду (у Синагоги, у Извршном већу Војводине, у Градској кући…)

У току студија основала је клавирски дуо са пијанисткињом Јулијом Бал, одржавши неколико концерата у циљу приближавања класичне музике ширем слушном аудиторијуму. Као клавирски дуо Јелена и Јулија одржале су низ наступа хуманитарног и мултимедијалног карактера. Такође су имале прилику у више наврата да наступе у Великој дворани Коларчеве задужбине у оквиру подијума камерне музике. Освојиле су другу награду на интернационалном такмичењу „Premio Vittoria Caffe Riggeti“ у Италији 2012. године. Јелена Бајић је остварила успешну сарадњу и са виолинистом Михалом Будинским и виолончелистом Владимиром Павловићем. Члан је жирија на такмичењима упоредног клавира у земљи и региону. Снимала је за радио и телевизију Војводина као и за радио Београд.

Запослена је на Академији уметности у Новом Саду у звању наставника стручног предмета за клавирски практикум. Тренутно је на завршној години докторских студија у класи професора Нинослава Живковића.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања