event_note Концерт
16.05.2018 - 16.05.2018 access_time 20:00

Концерт Хилде Шван и Николе Алексића у среду 16. маја, у 20 часова, у Градској кући

location_on Друга локација: Градска кућа
event_note Концерт
16.05.2018 - 16.05.2018 access_time 20:00

Концерт Хилде Шван и Николе Алексића у среду 16. маја, у 20 часова, у Градској кући

location_on Друга локација: Градска кућа

Концерт Хилде Шван и Николе Алексића у среду 16. маја, у 20 часова, у Градској кући.

 

             ПРОГРАМ

  1. С. Бах: Соната за виолину и клавир бр. 1, h-mol

               Adagio

               Allegro

               Andante

               Allegro

Лудвиг ван Бетовен: Соната за клавир и виолину бр. 5, F-dur ,,Пролећна“

               Allegro

              Adagio molto espressivo

              Scherzo

              Rondo

 

Ђ. Тартини – Ф. Крајслер: Варијације нa Корелијеву тему

  1. Сен Санс: Интродукција и рондо капричозо, за виолину и клавир

 

Хилда Шван je рођена у Зрењанину, где је завршила нижу и средњу музичку школу „Јосиф Маринковић“. Од 1996. године била је и полазник „Нулте групе“ за специјалне таленте при Академији уметности у Новом Саду, у класи професора Кемала Гекића. Са шеснаест година уписује се исту Академију где основне и мастер студије завршава у класи професора Владимира Огаркова. Укласи професора Јокутхон Михаиловић на ФМУ у Београду, завршила је специјалистичке студије, а 2015. године и докторске студије.

Освојила је многобројне награде на домаћим и иностраним такмичењима: 1995. била је лауреат на Фестивалу музичких школа Србије у Суботици; 1996. године победила је на Такмичењу младих пијаниста Југославије у Нишу; 1997. освојила прву награду на републичком (Београд) и прву специјалну на савезном такмичењу (Котор), као и прву специјалну награду на републичком такмичењу у Београду 1999. године. На међународним такмичењима у Паризу (2000), Београду („Петар Коњовић“ 2000), Стрези (1996) и на такмичењу „Јамаха“ фондације (2002) освојила је друге награде. Добитница је признања Извршног већа АП Војводине за најуспешнијег појединца у области музике у 1997, 1999. и 2000. години. Са виолинистом Николом Алексићем постаје добитница награде „Станојло Рајичић“ коју додељује Српска академија наука и уметности за најуспешнији концерт у сезони (2014/2015).

Усавршавала се у земљи и иностранству код еминентних професора као што су: Мирослава Лили Петровић, Кемал Гекић, Светлана Богино, Константин Богино, Еуген Инђић, Една Голандски, Јене Јандо, Петер Топерцер, Норма Фишер и други. Имала је солистичке наступе у свим најзначајнијим салама у Србији, као и у Паризу, Бечу, Бадену, Дебрецину, Сегедину, Риму, Лондону, Норичу, Гозауу, Москви, Солт Лејк Ситију. У Новом Саду наступила је као солисткиња са симфонијским оркестром АУНС у Синагоги и са виолинисткињом Марином Јашвили у Градској кући у Новом Саду 2007. године. Такође, као солисткиња, наступила је са Јеврејским камерним оркестром у Великој дворани Коларчеве задужбине у Београду 2014. године.

На Академији уметности у Новом Саду ангажована је као самостални стручни сарадник – корепетитор.

 

Никола Алексић рођен је у Београду. Виолину учи од своје шесте године, у класама М. Ристића и А. Лебединског. Са четрнаест година постао је редован студент Факултета музичке уметности у Београду у класи професора Дејана Михаиловића, где је дипломирао и стекао звање магистра. Потом се усавршавао код професора Игора Озима у Келну.

Добитник је више награда на републичким и савезним такмичењима. Такође, добитник је друге награде на међународном музичком конкурсу у италијанском граду Стрези 1993, као и Октобарске награде града Београда за стваралаштво младих 1994. године. Два пута је проглашен за најбољег студента виолине на ФМУ. Додељена му је и награда Златни анђео за најуспешнијег младог уметника и награда Радио Београда Музичар године 2004. Заједно са пијанисткињом Хилдом Шван, добитник је награде Станојло Рајичић за најуспешнији реситал одржан у САНУ у сезони 2014/2015.

Два пута је као солиста наступао на БЕМУС-у. Имао је низ реситала у Београду и другим градовима Србије. Наступао је у Немачкој, Француској, Словенији, Босни и Херцеговини, Швајцарској, САД-у, и као солиста са Београдском филхармонијом, Филхармонијом младих, београдским камерним оркестром Мајстори гудачи, Симфонијским оркестром РТС, оркестром ФМУ, Уметничким ансамблом Војске Србије, Нишким симфонијским оркестром, Бањалучком филхармонијом, оркестром Академије уметности из Новог Сада, Гудачима Светог Ђорђа и камерним оркестром Camerata academica. У току једне вечери је, као солиста, извео три ,,Б’’ концерта (Бах, Бетовен, Брамс) са Београдском филхармонијом.

Никола Алексић је члан клавирског триа Weissburg са којим одржава редовну концертну активност. Снимао је за телевизију и остварио трајне снимке за Радио Београд. Запослен је као ванредни професор на Академији уметности у Новом Саду. Члан је Удружења музичких уметника Србије.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања