event_note Koncert
23.03.2018 - 23.03.2018 access_time 20:00

Koncert Ernea i Hilde Švan 23. marta u Gradskoj kući

location_on Druga lokacija: Svečana sala Gradske kuće
event_note Koncert
23.03.2018 - 23.03.2018 access_time 20:00

Koncert Ernea i Hilde Švan 23. marta u Gradskoj kući

location_on Druga lokacija: Svečana sala Gradske kuće

Koncert pijanistkinje Hilde Švan i violiniste Ernea Švana održaće se 23. marta s početkom u 20 časova u Svečanoj sali Gradske kuće u Novom Sadu. Ulaz je za sve posetioce slobodan.

Dobro došli!

 

P R O G R A M

 

Grieg: Sonata za klavir i violinu c-moll, br. 3 op. 45

I Allegro molto ed appassionato

II Allegretto espressivo alla Romanza

III Allegro animato

 S. Bach: Sonata za solo violinu g-moll, br. 1 BWV 1001

I Adagio

II Fuga

III Siciliana

IV Presto

Wieniawski: Legenda, op. 17

P. I. Čaйkovskiй: Valse-Scherzo, op. 34

 

Biografije umetnika:

Hilda Švan je rođena u Zrenjaninu, gde je završila nižu i srednju Muzičku školu „Josif Marinković“. Od 1996. godine bila je i polaznik „Nulte grupe“ za specijalne talente pri Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. Kemala Gekića. Sa šesnaest godina upisuje se na istu akademiju gde osnovne i master studije završava u klasi prof. Vladimira Ogarkova. U klasi prof. Jokuthon Mihailović na FMU u Beogradu završila je specijalističke studije, a 2015. godine i doktorske studije.

Osvojila je mnogobrojne nagrade na domaćim i inostranim takmičenjima: 1995. bila je laureat na Festivalu muzičkih škola Srbije u Subotici, 1996. pobedila je na Takmičenju mladih pijanista Jugoslavije u Nišu, 1997. osvojila prvu nagradu na Republičkom (Beograd) i prvu specijalnu na Saveznom takmičenju (Kotor), kao i prvu specijalnu nagradu na Republičkom takmičenju u Beogradu 1999. godine; na međunarodnim takmičenjima u Parizu (2000), Beogradu („Petar Konjović“ 2000), Strezi (1996) i na takmičenju „Jamaha“ fondacije (2002) osvojila je druge nagrade. Dobitnica je priznanja Izvršnog veća AP Vojvodine za najuspešnijeg pojedinca u oblasti muzike u 1997, 1999. i 2000. godini. Sa violinistom Nikolom Aleksićem postaje dobitnica Nagrade „Stanojlo Rajičić“ koju dodeljuje Srpska akademija nauka i umetnosti za najuspešniji koncert u sezoni (2014/2015).

Usavršavala se u zemlji i inostranstvu kod eminentnih profesora kao što su: Miroslava Lili Petrović, Kemal Gekić, Svetlana Bogino, Konstantin Bogino, Eugen Inđić, Edna Golandski, Jene Jando, Peter Topercer, Norma Fišer i drugi. Imala je solističke nastupe u svim najznačajnijim salama u Srbiji, kao i u Parizu, Beču, Badenu, Debrecinu, Segedinu, Rimu, Londonu, Noriču, Gozauu, Moskvi, Solt Lejk Sitiju. U Novom Sadu nastupila je kao solistkinja sa simfonijskim orkestrom AUNS u Sinagogi i sa violinistkinjom Marinom Jašvili u Gradskoj kući u Novom Sadu 2007. godine. Takođe, kao solistkinja, nastupila je sa Jevrejskim kamernim orkestrom u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine u Beogradu 2014. godine.

Na Akademiji umetnosti u Novom Sadu angažovana je kao samostalni stručni saradnik – korepetitor.

Erne Švan rođen je 1983. godine u Zrenjaninu, gde je završio nižu i srednju Muzičku školu „Josif Marinković“. Akademiju umetnosti u Novom Sadu upisuje 2001. godine u klasi prof. Irine Jašvili, kod koje završava osnovne i master studije. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada na republičkim i međunarodnim takmičenjima. Tokom studija bio je stipendista Republičkog i Univerzitetskog fonda, kao i organizacije Connection sa sedištem u Londonu. Dobitnik je Nagrade Univerziteta u Novom Sadu za postignute rezultate, Norveške Kraljevske stipendije za 2003/04. školsku godinu, kao i stipendije za talentovane učenike i studente sa područja Grada Zrenjanina. Tokom školovanja usavršavao se na mnogobrojnim majstorskim kursevima u zemlji i inostranstvu kod eminentnih profesora, kao što su Dejan  Bogdanović (Italija), Dona Li Kroft (Velika Britanija), Ilja Grubert (Holandija), Geza Kapoš (Mađarska), Jirži Tomašek (Češka) i drugi. Trenutno je na doktorskim studijama na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Nastupao je na mnogobrojnim koncertima u zemlji (Novi Sad, Beograd, Zrenjanin, Šabac, Sremska Mitrovica, Sombor itd.) i u inostranstvu (London, Norič, Beč, Zemering, Kjođa, Debrecin, Segedin, Temišvar). Sarađivao je kao solista sa Simfonijskim orkestrom AUNS, Vojvođanskim simfonijskim orkestrom, Zrenjaninskom filharmonijom, Zrenjaninskim kamernim orkestrom, a 2014. sa Jevrejskim kamernim orkestrom predstavio se u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine u Beogradu.

Erne Švan je koncertmajstor Zrenjaninskog kamernog orkestra, Zrenjaninske filharmonije i Jevrejskog kamernog orkestra, a pored toga je i stalni član Vojvođanskog simfonijskog orkestra (zamenik koncertmajstora), kao i orkestra Camerata Academica. Od 2008. godine član je ESTA-e (European String Teachers Association). Bavi se pedagoškim radom na Akademiji umetnosti u Novom Sadu gde je zaposlen kao stručni saradnik na predmetu Violina.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja