event_note Концерт
23.03.2018 - 23.03.2018 access_time 20:00

Концерт Ернеа и Хилде Шван 23. марта у Градској кући

location_on Друга локација: Свечана сала Градске куће
event_note Концерт
23.03.2018 - 23.03.2018 access_time 20:00

Концерт Ернеа и Хилде Шван 23. марта у Градској кући

location_on Друга локација: Свечана сала Градске куће

Концерт пијанисткиње Хилде Шван и виолинисте Ернеа Швана одржаће се 23. марта с почетком у 20 часова у Свечаној сали Градске куће у Новом Саду. Улаз је за све посетиоце слободан.

Добро дошли!

 

П Р О Г Р А М

 

Grieg: Соната за клавир и виолину c-moll, бр. 3 оп. 45

I Allegro molto ed appassionato

II Allegretto espressivo alla Romanza

III Allegro animato

 S. Bach: Соната за соло виолину g-moll, бр. 1 BWV 1001

I Adagio

II Fuga

III Siciliana

IV Presto

Wieniawski: Легенда, оп. 17

П. И. Чайковский: Valse-Scherzo, оп. 34

 

Биографије уметника:

Хилда Шван je рођена у Зрењанину, где је завршила нижу и средњу Mузичку школу „Јосиф Маринковић“. Од 1996. године била је и полазник „Нулте групе“ за специјалне таленте при Академији уметности у Новом Саду, у класи проф. Кемала Гекића. Са шеснаест година уписује се на исту академију где основне и мастер студије завршава у класи проф. Владимира Огаркова. У класи проф. Јокутхон Михаиловић на ФМУ у Београду завршила је специјалистичке студије, а 2015. године и докторске студије.

Освојила је многобројне награде на домаћим и иностраним такмичењима: 1995. била је лауреат на Фестивалу музичких школа Србије у Суботици, 1996. победила је на Такмичењу младих пијаниста Југославије у Нишу, 1997. освојила прву награду на Републичком (Београд) и прву специјалну на Савезном такмичењу (Котор), као и прву специјалну награду на Републичком такмичењу у Београду 1999. године; на међународним такмичењима у Паризу (2000), Београду („Петар Коњовић“ 2000), Стрези (1996) и на такмичењу „Јамаха“ фондације (2002) освојила је друге награде. Добитница је признања Извршног већа АП Војводине за најуспешнијег појединца у области музике у 1997, 1999. и 2000. години. Са виолинистом Николом Алексићем постаје добитница Награде „Станојло Рајичић“ коју додељује Српска академија наука и уметности за најуспешнији концерт у сезони (2014/2015).

Усавршавала се у земљи и иностранству код еминентних професора као што су: Мирослава Лили Петровић, Кемал Гекић, Светлана Богино, Константин Богино, Еуген Инђић, Една Голандски, Јене Јандо, Петер Топерцер, Норма Фишер и други. Имала је солистичке наступе у свим најзначајнијим салама у Србији, као и у Паризу, Бечу, Бадену, Дебрецину, Сегедину, Риму, Лондону, Норичу, Гозауу, Москви, Солт Лејк Ситију. У Новом Саду наступила је као солисткиња са симфонијским оркестром АУНС у Синагоги и са виолинисткињом Марином Јашвили у Градској кући у Новом Саду 2007. године. Такође, као солисткиња, наступила је са Јеврејским камерним оркестром у Великој дворани Коларчеве задужбине у Београду 2014. године.

На Академији уметности у Новом Саду ангажована је као самостални стручни сарадник – корепетитор.

Ерне Шван рођен је 1983. године у Зрењанину, где је завршио нижу и средњу Музичку школу „Јосиф Маринковић“. Академију уметности у Новом Саду уписује 2001. године у класи проф. Ирине Јашвили, код које завршава основне и мастер студије. Добитник је многобројних награда на републичким и међународним такмичењима. Током студија био је стипендиста Републичког и Универзитетског фонда, као и организације Connection са седиштем у Лондону. Добитник је Награде Универзитета у Новом Саду за постигнуте резултате, Норвешке Краљевске стипендије за 2003/04. школску годину, као и стипендије за талентоване ученике и студенте са подручја Града Зрењанина. Током школовања усавршавао се на многобројним мајсторским курсевима у земљи и иностранству код еминентних професора, као што су Дејан  Богдановић (Италија), Дона Ли Крофт (Велика Британија), Иља Груберт (Холандија), Геза Капош (Мађарска), Јиржи Томашек (Чешка) и други. Тренутно је на докторским студијама на Академији уметности у Новом Саду.

Наступао је на многобројним концертима у земљи (Нови Сад, Београд, Зрењанин, Шабац, Сремска Митровица, Сомбор итд.) и у иностранству (Лондон, Норич, Беч, Земеринг, Кјођа, Дебрецин, Сегедин, Темишвар). Сарађивао је као солиста са Симфонијским оркестром АУНС, Војвођанским симфонијским оркестром, Зрењанинском филхармонијом, Зрењанинским камерним оркестром, а 2014. са Јеврејским камерним оркестром представио се у Великој дворани Коларчеве задужбине у Београду.

Ерне Шван је концертмајстор Зрењанинског камерног оркестра, Зрењанинске филхармоније и Јеврејског камерног оркестра, а поред тога је и стални члан Војвођанског симфонијског оркестра (заменик концертмајстора), као и оркестра Camerata Academica. Од 2008. године члан је ЕСТА-е (European String Teachers Association). Бави се педагошким радом на Академији уметности у Новом Саду где је запослен као стручни сарадник на предмету Виолина.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања