event_note Концерт
03.09.2022 - 03.09.2022 access_time 19.00

Концерт Душице Половине и Ане Клем Аксентијевић 3. септембра у Градској кући

location_on Друга локација: Свечана сала Градске куће
event_note Концерт
03.09.2022 - 03.09.2022 access_time 19.00

Концерт Душице Половине и Ане Клем Аксентијевић 3. септембра у Градској кући

location_on Друга локација: Свечана сала Градске куће

У оквиру музичког програма Културног центра Новог Сада биће уприличен концерт Душице Половине (виола) и Ане Клем Аксентијевић (виолина, виола).

Догађај ће бити реализован у Свечаној сали Градске куће у суботу, 3. септембра с почетком у 19 часова.

Програм: Ludwig van Beethoven, Wilhelm Friedemann Bach, Béla Bartók, Carl Philipp Stamitz

Улаз је слободан!

Добро дошли!

Душица Половина (виола) доктор уметности, редовни професор. Рођена је у Новом Саду, где је још као студент одржала свој први солистички концерт у Студију „М“ (1986). После завршених основних студија виоле на Академији уметности у Новом Саду у класи професора Ласла Хорвата, Душица Половина наставила је да се усавршава на магистарским и докторским уметничким студијама, на Факултету музичке уметности у Београду, прво у класи професора Петра Ивановића, а затим под менторством професора Дејана Млађеновића. Упоредо се усавршавала на мајсторским курсевима, што је довело до редовне коцертне активности на солистичком плану. Солистичке концерте Душица Половина одржала је широм Србије и региона, радећи на афирмацији виоле као солистичког инструмента. Сарађивала је са пијанисткињама Маријом Ђармати, Марином Микић и Катарином Радојичић-Фиревски. Душица Половина је 1997. године учествовала на Међународном такмичењу виолиста Јурија Башмета у Москви. Свестрана оријентација Душице Половине огледа се у усмерености на камерну музику и оркестарско свирање. Сарадња са значајним бројем еминентних солиста и диригената, како домаћих тако и иностраних, формирала ју је у врсног оркестарског музичара. У том својству учествовала је на следећим фестивалима: НОМУС, БЕМУС, Охридско лето, Будва-град театар, Мајске вечери и Котор Арт. У својству члана камерног ансамбла Душица Половина остварила је гостовања у БиХ, Хрватској, Словенији, Македонији, Црној Гори, Румунији, Немачкој, Русији, Холандији, Аустрији, Француској и Италији. У периоду од 1999. године до данас у класи Душице Половине дипломирало је преко тридесет студената. Њихово деловање запажено је у водећим камерним, оперским и симфонијским оркестрима, као и у музичким школама у Србији и иностранству. Од 2006. до 2012. године Половина је била шеф Катедре за гудачке инструменте на Академији уметности у Новом Саду. Докторирала је на Факултету музичке уметности у Београду, тезом „Компоненте експресије у делима за виолу и клавир Роберта Шумана и Јоханеса Брамсаˮ. У оквиру програма Erasmus одржала је семинар за студенте виоле у Љубљани (2021).

Ана Клем Аксентијевић рођена је 1975. године. Основну и средњу музичку школу „Исидор Бајић” завршила је у Новом Саду у класи проф. Имреа Јамбора. На Академију уметности у Новом Саду уписала се 1993. године на одсеку виолина у класи проф. Дејана Михаиловића, а дипломирала 1997. године у класи проф. Ирине Јашвили. Од 1997. године уписује магистарске студије виолине у класи проф. И. Јашвили и ради као сарадница у настави на АУ. Године 1999. одлази у Бризбејн, где успешно полаже аудицију у два реномирана оркестра (Queensland Philharmonic и Queensland Youth Symphony). Након повратка у Нови Сад, 2000. године постаје и чланица камерног гудачког оркестра Новосадски солисти, у ком свира виолу. У фебруару 2001. године на препоруку проф. Ласла Хорвата уписује магистарске студије виоле, које завршава у његовој класи 2005. године. За време школовања освајала је бројне награде на савезним такмичењима и похађала многе мајсторске курсеве. У оквиру гудачког дуа сарађивала је са виолинистима Светланом Штулом и Николом Алексићем. Приликом солистичких реситала сарађивала је са пијанисткињама Елеонором Мали и Гаљом Вранешевић. Од 2007. године почиње њено ангажовање и на пољу савремене музике, у оквиру гудачког квартета Season и камерног ансамбла Bilitis. Тренутно је соло виолисткиња камерног оркестра Camerata Acamedica, Војвођанског симфонијског оркестра и Зрењанинског камерног оркестра. Чланица је и новооснованог Војвођанског камерног оркестра и Оркестра мађарских музичара ван границе Мађарске (Hataron tuli magyar zeneszek szimfonikus zenekara). Као солисткиња и чланица бројних оркестара и камерних састава наступала је у БиХ, Хрватској, Словенији, Црној Гори, Македонији, Мађарској, Румунији, Украјини, Русији, Грчкој, Аустрији, Немачкој, Холандији, Француској, Аустралији. Активно учествује у раду многих камерних и симфонијских ансамбала. Запослена је на Академији уметности у Новом Саду као самостална стручна сарадница у класи Душице Половине (виола).

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања