event_note Концерт
08.10.2015 - 08.10.2015 access_time 20 сати

Концерт Дуа „Vers la Flamme ”

location_on Друга локација: Свечана сала, Градска кућа
event_note Концерт
08.10.2015 - 08.10.2015 access_time 20 сати

Концерт Дуа „Vers la Flamme ”

location_on Друга локација: Свечана сала, Градска кућа

Концерт дуа „Vers la Flamme ” у  четвртак, 8. октобра у Свечаној сали Г.куће са почетком у 20 сати

ПРОГРАМ
Дејан Деспић: Стара песма оп. 79а (1983)
Иван Јевтић: Контрасти за кларинет и клавир (1988)
Jonas Forssell: МИА (верзија из 2015. год – транскрипција за кларинет и клавир)
Sergei Prokofiev: Соната за флауту и клавир Д Дур оп. 94 (1943)

I Moderato
II Scherzo
III Andante
IV Allegro con brio

Дуо „Vers la Flamme ”

Кларинетиста Васа Вучковић (1985) и пијанисткиња Наташа Пенезић (1984) завршили су основне и мастер студије на Академији уметности у Новом Саду (класе проф. Николе Срдића и проф. Светлане Богино). Наташа Пенезић је 2012. године, након завршених мастер студија на Краљевском колеџу за музику у Штокхолму, уписала докторске студије на Факултету музичке уметности у Београду, на одсеку за клавир, у класи проф. др Дубравке Јовичић. Од 2014. је запослена на Академији уметности у Новом Саду као наставник вештина на катедри за клавирски практикум.

Васа Вучковић је победник  Интернационалног такмичења ”Антон Еберст“ 2010. године у Новом Саду, те добитник Специјалне награде на Десетом међународном такмичењу камерних састава дувача 2011. године у Панчеву, као и прве награде на Такмичењу дрвених дувача у Пожаревцу 2004. године. Наташа Пенезић је добитник бројних награда на међународним такмичењима у Србији, Италији и Француској. Након полуфинала на такмичењу „Ljunggrenska tävlingen“ у Гетебургу 2011. добитник је стипендије Шведске краљевске академије за музичку уметност.

Дуо ”Vers la Flamme” постоји од 2012. године. Избор програма рефлектује посвећен однос према уметничкој музици XX и XXI века, те репертоар који подразумева промоцију модерне и савремене музике као и премијерна извођења. Дуо је снимао за Радио Нови Сад и наступао на радијским емисијама посвећених класичној музици.

У марту 2014. године дуо ”Vers la Flamme” осваја прву награду на међународном такмичењу младих музичара ”Città di Treviso” (Италија), у категорији за интерпретацију савремене музике. У мају исте године, Наташа и Васа освајају прву награду на међународном такмичењу ”Luigi Zanuccoli” у Sogliano al Rubicone (Италија), у категорији за камерну музику.

Октобра 2013. године Наташа Пенезић, и Васа Вучковић са групом младих уметника – бивших студената Академије уметности у Новом Саду, оснивају ”СИНК Центар” (Syncratic Young New Contemporary Center). У децембру 2014. године реализован је први пројекат овог удружења, уз подршку Министарства културе и јавног информисања, када је у Србији, у новосадској Синагоги, по први пут изведено дело америчког композитора Елиота Картера ”Дијалози”, уз премијерно извођење дела два српска композитора.

У фебруару 2015. године излази прво ЦД издање дуа ”Vers la Flamme” под издавачком етикетом ”СИНК Центра”. Снимак је направљен у великој сали Културног центра у Новом Саду а подржан од стране Фонда за културу града Новог Сада. Избор дела забележних на снимку чине неке од омиљених композиција дуа међу којима се налази и ”Јато птица” Јасмине Митрушић Ђерић, написано по поруџбини дуа ”Vers la Flamme”. Овим концертом завршава се низ концерата (Србија/Босна и Херцеговина/Белгија) на којима је ЦД промовисан.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања