event_note Koncert
30.03.2014 - 30.03.2014 access_time 20 sati

Camerata Academica

location_on Tribina mladih
event_note Koncert
30.03.2014 - 30.03.2014 access_time 20 sati

Camerata Academica

location_on Tribina mladih

CAMERATA ACADEMICA  je profesionalni kamerni ansambl koji deluje u okviru Akademije umetnosti u Novom Sadu. Članove orkestra  čine najbolji mladi muzičari Akademije umetnosti – asistenti, docenti i najtalentovaniji studenti.Tako su neki od bivših članova Camerate sada ugledni solisti i članovi prestižnih evropskih orkestara (Julija Hartig, Peđa Milosavljević, Dejan Bogdanović, Zorica Stanojević i mnogi drugi). Camerata Academica je sarađivala sa mnogim domaćim i stranim solistima visokog renomea, a pod umetničkim vođstvom violončeliste Ištvana Varge nastupala je u svim većim gradovima bivše Jugoslavije, ostvarila uspešna gostovanja u Nemačkoj (Dortmund) i Holandiji (Amsterdam) i učestvovala i na značajnijim muzičkim manifestacijama (BEMUS, NOMUS, Ohridsko leto, Međunarodna tribina kompozitora, Grad – teatar Budva…), a takođe je ostvarila i veliki broj trajnih radijskih i televizijskih snimaka. Na svom repertoaru Camerata  Academica je uvek imala dela savremenih domaćih kompozitora. Orkestar sa uspehom delovao sve do kraja 1999.godine kada, na žalost, zbog situacije u zemlji prestaje da postoji. Krajem 2007. godine,  na inicijativu violončeliste Marka Miletića CAMERATA ACADEMICA biva obnovljen. Za svog umetničkog rukovodioca bira prof. Dejana Mlađenovića, jednog od najuglednijih violista u zemlji i inostranstvu. Izvodeći na koncertima najlepša i najzahtevnija dela klasičnog repertoara, kao i dela domaćih kompozitora, Camerata Academica beleži brojne uspehe nastupajući s uglednim solistima ( Stefan Milenkovic, Žerar Kose, Imre Kalman, Peđa Milosavljević, Boštijan Lipovšek, Julija Bisak, Megumi Teshima). Ansambl dobija sjajne kritike u kojima se uvek ističe lepota tona i upečatljiv izraz. “Pored velike muzikalnosti i entuzijazma,ono što ovaj orkestar izdvaja i svrstava u sasvim posebnu kategoriju muzičkih sastava je ogromna ljubav i predanost kojom se muzičari prepuštaju sviranju i muzici samoj, a što je kvalitet, koji se i u razmerama evropski renomiranih orkestara, danas ne sreće baš često“, napisala je o Kamerati naša poznata kompozitorka i akademik Isidora Žebeljan. RTV Vojvodina je ubrzo po ponovnom osnivanju orkestra ponudila mogućnost studijskog snimanja svakog izvedenog dela.

Program:

S.Rahmanjinov : Muzički momenat

J.S.Bah: Koncert za dve violine i orkestar d-mol
Solisti: Robert Lakatoš i Bojan Glušica

J.Hajdn: Koncert za violončelo i orkestar C-dur 1.stav
Solista: Vladimir Bogdanović

Maks Bruh: Romansa za violu i orkestar
Solista: Jožef Bisak

P.I.Čajkovski : Andante Cantabile za violončelo i orkestar
Solista: Kristof Jan

P.I.Čajkovski : Arija Lenskog iz opere Evgenije Onjegin,
aranžman za violončelo i orkestar – M. Bukinik
Solista Marko Miletić

 

Sergej Šapalov, violina –Diplomirao je na Nacionalnoj muzičkoj akademiji u Kijevu, u klasi profesora Olge Rivnjak. Finalista je i dobitnik specijalne nagrade na međunarodnom takmičenju „S. Tanjejev“, u Rusiji, u sastavu klavirskog trija „Akademika“, sa kojim je osvojio je prvu nagradu na međunarodnom takmičenju „Umetnost 21.veka“ ( Kijev ). Kao vođa i solo violina sarađivao je sa orkestrom Kijevskog teatra, opere i baleta. Bio je angažovan u Simfonijskom orkestru i horu u Kijevu, Nacionalnom pozorištu “Taras Ševčenko“, Mineapolis Festival Orkestra. On je koncertmajstor orkestra SNP-. Član je Vojvođanskih simfoničara. Sarađivao je sa Novosadskim kamernim orkestrom, Subotičkom filharmonijom, orkestrom RTS …

 

Robert Lakatoš, violinaZavršio je osnovne i master studije u klasi prof. Dejana Mihailovića na AUNS. Usavršavao se na Zürcher Hochschule der Künste u Cirihu, u klasi prof. Rudolfa Koelmana. Dobitnik je mnogih prvih i specijalnih nagrada na domaćim i internacionalnim takmičenjima. Nastupao je kao solista u Italiji, Švajcarskoj, Nemačkoj, Norveškoj, Izraelu, Americi, Rumuniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori.Svira na violini J.B.Vuillaume 1850, iz privatne kolekcije gudalara Vladimira Radosavljevića.

 

Bojan Glušica, violinaDiplomirao je na AUNS, u klasi prof. Irine Jašvili. Rano  je započeo saradnju sa orkestrom opere SNP-a. Radi i kao koncertmajstor Novosadskog kamernog orkestra, stalni je član Evropskog kamernog orkestra (Nemačka) i Vojvođanskog simfonijskog orkestra. Bio je polaznik je mnogih majstorskih kurseva, kod poznatih svetskih pedagoga. Svira u Velikom narodnom orkestru RTV. Studijski je muzičar. Snimao je muziku za režisera Emira Kusturicu, u orkestru koncertmajstora Briselskog kraljevskog kamernog orkestra Khachatura Almayiana.

Jožef Bisak, viola – Diplomirao je na AUNS,u klasi prof. Polovina Dušice. Od 2006. godine, na mestu solo viola, zaposlen je u orkestru opere  SNP-a, stalni je član i Vojvođanskog simfonijskog orkestra, Žebeljan orkestra, No borders orchestra i  orkestra Camerata Academica. Nastupao je na svim najznačajnijim festivalima u Srbiji, na Međunarodnoj tribini kompozitora… 2012. godine je osnovao Novosadski gudački kvartet .

 

Marko Miletić, violončeloOsnovne i master studije je završio na AUNS, u klasi prof. Imrea Kalmana, a specijalizaciju na Schwob of Music u Kolumbusu (SAD) u klasi prof.Wendy Warner. Dobitnik je vipše nagrada,a kao solista i član kamernih ansambala. Nastupao širom Evrope i SAD. Zaposlen je na AUNS. Reosnivač je i solo čelista orkestra Camerata Academica.

 

 

Kristof  Jan, violončelo – Rođen je u Erfurtu, u Nemačkoj.. Diplomirao je i magistrirao na Hochschule  für Music Franz Liszt u Vajmaru, u klasi profesora Bruhard  Böhme. Dobitnik je većeg  broja nagrada i priznanja, među kojima je i II nagrada na Državnom takmičrnju Nemačke „Jugend musiciert“ 1996.godine. Usavršavao se u klasi  profesora Bogumila Karakonova u Sofiji ( Bugarska ) i kod Gerharda  Mantela, Petera Leiseganga, Christopha Richtera, …. Profesionalnu karijeru je započeo 2000, kao član Staatskappelle u Vajmaru, u Simfonijskom orkestru Erfurta, Kamernoj filharmoniji Kelna i delovao je kao vođa grupe violončela orkestra Lohorchester Sondershausen. Od 2009.godine živi i radi u Novom Sadu. Član je orkestra SNP-a, Vojvođanskih simfoničara, kamernog orkestra Camerata Akademica i nastupa sa pijanistkinjom Dinom Šuklar. Nastupa širom Evrope.

Vladimir Bogdanović, violončelo Završio je  Školu za muzičke talente u Ćupriji. Violončelo je svirao u klasi Zorane Prvulović, Relje Ćetkovića i Nevene Busarac. Takođe je svirao i kontrabas u klasi Aleksandra Blagojevića. Student je na AUNS,  u klasi prof. Imre Kalmana. Učestvovao je na takmičenju u Sremskoj Mitrovici gde je osvojio prvo mesto i laureat, na takmičenju u Nišu je osvojio prvo mesto u kategoriji violončela i kontrabasa, dok je na Republičkom takmičenju u Beogradu osvojio drugo mesto.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja