event_note Концерт
19.11.2018 - 19.11.2018 access_time 20:00

Концерт Браће Теофиловић 19. новембра у КЦНС

location_on Велика сала
event_note Концерт
19.11.2018 - 19.11.2018 access_time 20:00

Концерт Браће Теофиловић 19. новембра у КЦНС

location_on Велика сала

К О Н Ц Е Р Т

Браћа Теофиловић

 

Понедељак, 19. новембар 2018.

Велика сала Културног центра Новог Сада

20 часова

 

Улазнице по цени од 350 РСД могу се купити на билетарници КЦНС од понедељка, 05.11.

Радно време билетарнице: од 15.30; све информације на број: 062/791-120

 

Близанци Теофиловићи, Ратко и Радиша, рођени су у Чачку, где од 1983. године почињу да се баве музиком, као чланови градског хора. Након осам година проведених у хору и изненадне смрти диригента Предрага Перуничића, који их је и увео у свет музике, започињу са истраживањем старих музичких записа и музичке баштине Србије и Балкана. Традиционално музичко и поетско наслеђе интерпретирају аутентичним, до тада незабележеним a capella двогласом, који постаје њихов заштитни знак и који их с разлогом сврстава у јединствену музичку појаву на Балкану.

Као вокални дует Теофиловићи озбиљнију професионалну каријеру започињу раних деведесетих година 20. века, када снимају тридесет нумера за национални радио и телевизију, чиме и почиње њихова концертна активност. Прекретницу у каријери остварују са деби албумом Чувари сна (1998). Ово издање, које садржи обраде петнаест архаичних песама, бива изузетно добро примљено, како од музичких стручњака тако и од најшире публике. Многи угледни критичари и уметници проглашавају тада Теофиловиће најдрагоценијом музичком појавом у Србији. Ратко и Радиша су не само чувари народног сна већ и јединствен знак о чуду песме. (Петар Пеца Поповић). Они доказују да народно певање није фетиш, ни реликвија, већ стално литургијско кретање духа кроз време. (Емилија Радмиловић).

На подједнако добар пријем наилази и наредни албум – Сабазорски ветрови, који Теофиловићи објављују 2001. године, и на ком се налази 16 нових нумера. Према речима проф. др Ненада Љубинковића ово музичко остварење Теофиловића није само наставак трагања за савременим етно-звуковним изразом, оно јесте и свеколико трагање за смислом и лепотом живота.

С обзиром на то да је снага њиховог певања на концертима још израженија од оне коју доносе студијски снимци, Теофиловићи 2007. године објављују концертни компакт диск под називом Концерт Belgrade live. Под утиском овог албума, Иван Ивачковић пише следеће: „Ратко и Радиша Теофиловић, близанци с гласовима какви настају једном у декади, ако не и ређе…“

Иако вођени идејом да је људски глас најстарији и најсавршенији инструмент, Теофиловићи нису одолели повременим експериментима, сарађујући с другим музичарима. Наступали су са дугогодишњим чланом ансамбла Ренесанс Жоржом Грујићем (стари инструменти: гајде, кавал, рог, дудук), перкусионистом и композитором Небојшом Живковићем и професором хармонике Бобаном Бјелићем. Но, најплоднија и најзначајнија сарадња Теофиловића успостављена је с чувеним гитаристом из Лос Анђелеса, Мирославом Тадићем. Заједно снимају албум Видарица, који садржи четрнаест обрада народних песама с подручја уже Србије и Косова, Босне, Далмације и Македоније. Видарица је и нови искорак у музичком стваралаштву Браће Теофиловић јер на јединствен начин спаја њихове чудесне вокале и звуке жичаног инструмента. Ова, према речима критичарке Марије Ћирић, узбудљива музичко-поетска прича, наишла је на ванредан пријем јавности: Видарица тако постаје више од музике саме – интерпретацијама тројице уметника она заиста добија лековита својства и нуди (звучну) слику стварности неупоредиво примамљивију од оне у којој се крећемо. „Овакав албум какав је Видарица могу створити само талентирани приповједачи – албум који је за будуће нараштаје значајно дјело, које публика треба пажљиво конзумирати“ (Ивица Станковић). Сарадња с Мирославом Тадићем се након снимања албума наставила кроз заједничку концертну активност.

Теофиловићи су одржали велики број концерата у готово свим великим градовима Европе, у Јапану, Америци… Наступали су у неким од најзначајнијих концертних дворана света, као што су Kennedy Center (Вашингтон), Аула почасних гостију канадског Парламента (Отава), Франц Лист (Будимпешта), Концертна дворана Чајковски (Москва), Vienna Konzerthaus – Mozartsaal (Беч), као и на великим светским фестивалима, попут World Performing Arts Festival (Осака), Sziget festival (Будимпешта), Estivoce Festival (Корзика), Canti di tradizioni (Сардинија), Mehr als Musik (Линц), The Sound of Stübing festival (Грац), Glatt & Verkehrt (Кремс), Фестивал Stanser Musiktage (Станс, Свајцарска) и многи други. Такође, Теофиловићи су гостовали и на престижним универзитетима у САД: New England Conservatory (Бостон), University of Chicago, George Washington University, California Institute of the Arts (Валенсија), Franklin College (Индијана).

„Гласови столећа“, „уметничке иконе“, „уметнички врхунац читавог фестивала“ – само су неки од наслова и утисака међународних новинара и организатора њихових концерата. Једноставно, њихови живи наступи, у којима се најинтензивније могу осетити мелодијска врлудања, лелујања гласа и снага заноса, нуде јединствено музичко искуство које се не заборавља.

 

Аутор фотографија: Небојша Бабић

Преузето са сајта teofilovici.rs

 

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања