event_note Ciklus
13.04.2013 access_time 20 sati

Koncert ansambla Arhai

Ciklus: Ozvučavanje
location_on Velika sala
event_note Ciklus
13.04.2013 access_time 20 sati

Koncert ansambla Arhai

Ciklus: Ozvučavanje
location_on Velika sala

Jovana Backović, kompoziorka, vokal
Adrian Lever, gitara
Gost koncerta: Anita Iličić, gitara vokal

Arhai je jednistveni spoj elektronske muzike sa folk uticajima iz UK, kao i balkanskog regiona. U živim nastupima tehnologijom transformišu tradiocionalne intrumente Balkana, stapajući ih sa višeslojnim vokalima.
Arhai projekat postoji od 1999. do 2008. godine i projekat je kompozitorke i vokalistkinje Jovane Backović. Izdavač prvog albuma „Mysterion“  je PGP, a urađeno je u saradnji sa osam muzičara koji su izveli komponovanu muziku i aranžmane tradicionalnih pesama iz regiona.

Ove kompozicije su pokrile širok spektar dostupnih instrumenata i vokalnih kombinacija, ali su ipak zadržale individualni pečat autora kao i odraz specifičnog izvođenja svakog od muzičara. Kako je Arhai prvobitno nastao kao čisto akustični sastav, ovo izdanje predstavlja potrebu autora da prati prirodnu kombinaciju instrumenata u akustičnom okruženju. Međutim, u isto vreme to je bila i raskrsnica – korišćenjem električnih instrumenata promenjen je zvuk i doneti su novi elementi u muziku. Kao bend, Arhai je izvodio nekoliko godina, dok se grupa nije rasformirala 2008. godine.

Od 2009. godine do sada, Arhai je „folktronica/ambient/fusion“  – trajna saradnja između Jovane Backović i nagrađivanog folk gitariste, Adrijan Levera od 2009. godine koji svira tamburu, dugovratu lautu iz balkanskog regiona. Zvuk se pomerio ka elektronici, a rezultat je drugo izdanje, „Eastern Road“, trenutno u pripremi.
Reč ‘Arhai’ (izgovara sa H) je grčkog korena, može da se tumači kao ‘početak’, ‘prastari’ ili ‘princip’, i za nas sve to što je muzika uklapa u jednu reč: promišljanje tradicije kroz izvođenje u kontekstu modernizma.

Diskografija:

LP Mysterion (2006.) – PGP RTS
LP Eastern Roads l (2013.)

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja