event_note Циклус
13.04.2013 access_time 20 сати

Концерт ансамбла Архаи

Циклус: Озвучавање
location_on Велика сала
event_note Циклус
13.04.2013 access_time 20 сати

Концерт ансамбла Архаи

Циклус: Озвучавање
location_on Велика сала

Јована Бацковић, композиорка, вокал
Адриан Левер, гитара
Гост концерта: Анита Иличић, гитара вокал

Архаи је једниствени спој електронске музике са фолк утицајима из УК, као и балканског региона. У живим наступима технологијом трансформишу традиоционалне интрументе Балкана, стапајући их са вишеслојним вокалима.
Архаи пројекат постоји од 1999. до 2008. године и пројекат је композиторке и вокалисткиње Јоване Бацковић. Издавач првог албума „Mysterion“  је ПГП, а урађено је у сарадњи са осам музичара који су извели компоновану музику и аранжмане традиционалних песама из региона.

Ове композиције су покриле широк спектар доступних инструмената и вокалних комбинација, али су ипак задржале индивидуални печат аутора као и одраз специфичног извођења сваког од музичара. Како је Архаи првобитно настао као чисто акустични састав, ово издање представља потребу аутора да прати природну комбинацију инструмената у акустичном окружењу. Међутим, у исто време то је била и раскрсница – коришћењем електричних инструмената промењен је звук и донети су нови елементи у музику. Као бенд, Архаи је изводио неколико година, док се група није расформирала 2008. године.

Од 2009. године до сада, Архаи је „folktronica/ambient/fusion“  – трајна сарадња између Јоване Бацковић и награђиваног фолк гитаристе, Адријан Левера од 2009. године који свира тамбуру, дуговрату лауту из балканског региона. Звук се померио ка електроници, а резултат је друго издање, „Eastern Road“, тренутно у припреми.
Реч ‘Архаи’ (изговара са Х) је грчког корена, може да се тумачи као ‘почетак’, ‘прастари’ или ‘принцип’, и за нас све то што је музика уклапа у једну реч: промишљање традиције кроз извођење у контексту модернизма.

Дискографија:

LP Mysterion (2006.) – ПГП РТС
LP Eastern Roads l (2013.)

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања