event_note Концерт
24.10.2019 - 24.10.2019 access_time 20.00

Концерт Ане Клем Аксентијевић 24. октобра у Градској кући

location_on Друга локација: Градска кућа, Свечана сала
event_note Концерт
24.10.2019 - 24.10.2019 access_time 20.00

Концерт Ане Клем Аксентијевић 24. октобра у Градској кући

location_on Друга локација: Градска кућа, Свечана сала

Циклус ПАВИЉОН МУЗИКЕ

Четвртак, 24. октобар 2019.

Градска кућа, Свечана сала, у 20 часова

Улаз слободан

 

Ана Клем Аксентијевић

Концерт поводом 20 година уметничког рада

 

Учествују:

Елеонора Мали, клавир

Светлана Штула, виолина

Душица Половина, виола

Ксенија Башић, флаута

Ива Мајсторовић, виолина

Милица Свирац, виолончело

Ана  Клем Аксентијевић, виола

 

П Р О Г Р А М

 

HENRY ECLES (1671 – 1742)

Соната за виолу и клавир у g-molu

Largo

Corrente –  Allegro

Adagio

Allegro vivace

 

FRANZ SCHUBERT (1797 – 1828)

Соната за виолу и клавир „Arpeggione“

Allegro moderato

Adagio

Allegretto

Ана Клем Аксентијевић, виола

Елеонора Мали, клавир

 

JOHAN HALVORSEN (1864 – 1935)

Passacaglia за виолину и виолу

Према Свити бр. 7 за чембало –  G. F. Hendl

Светлана Штула, виолина

Ана Клем Аксентијевић, виола

 

BELA BARTOK (1881 – 1945)

6 комада за виолине

Транскрипција за 2 виоле

Душица Половина, виола

Ана Клем Аксентијевић, виола

 

ENDRE SZERVANSZKY (1911 – 1977)

3 става трија за флауту, виолину и виолу

Allegro moderato

Allegro, alla marcia

Ксенија Башић, флаута

Ива Мајсторовић, виолина

Ана Клем Аксентијевић, виола

 

ЉУБОМИР НИКОЛИЋ  (1976)

Take the rhythm

КВАРТЕТ БИЛИТИС

Ксенија Башић, флаута

Ива Мајсторовић, виолина

Ана Клем Аксентијевић, виола

Милица Свирац, виолончело

 

Ана Kлем Аксентијевић рођена је 1975. године. Основну и средњу музичку школу „Исидор Бајић“ завршила је у Новом Саду у класи проф. Имре Јамбора. На Академију уметности у Новом Саду уписала се 1993. године на Одсек за виолину у класи проф. Дејана Михаиловића, а дипломирала 1997. године у класи проф. Ирине Јашвили.

За време школовања освајала је бројне награде на савезним такмичењима и похађала многе мајсторске курсеве.

За време студија, активна је чланица Филхармоније младих „Борислав Пашћан“ у Београду, Војвођанске омладинске филхармоније (ВОФ) и Суботичке филхармоније. Поред учешћа у раду наведених оркестара, као студенткиња, сваке године приређује и солистички концерт у Новом Саду и Београду.

Од 1997. године уписује магистарске студије виолине у класи проф. И. Јашвили и ради као сарадница у настави на АУ. Године 1999. одлази у Бризбејн, Аустралију, где успешно полаже аудицију у два реномирана оркестра (Queensland Philharmonic и Queensland Youth Symphony), и ради као предавач – волонтер у четири  школе, у циљу упознавања метода рада виолинске педагогије у Аустралији. Након повратка у Нови Сад, 2000. године, наставља магистарске студије виолине, као и рад са студентима као асистент-приправник на АУ. Такође постаје и чланица камерног гудачког оркестра „Новосадски солисти“, у којем свира виолу. У фебруару 2001. године на препоруку проф. Ласла Хорвата уписује магистарске студије виоле, које завршава 2005. године.

Сарадња са пијанисткињом Елеонором Мали почиње још за време студија и успешно наставља до данас, остваривши низ успешних наступа у Новом Саду и градовима Војводине. Такође, у току магистарских студија почиње и њена сарадња са виолинисткињом Светланом Штулом са којом остварује многобројне наступе у Новом Саду и градовима Војводине. Током 2007. године наступа у дуету са виолинистом Николом Алексићем на концертима у Новом Саду, Новом Kнежевцу и Зрењанину. 2012. године изводи три Бахове оло свите у Новом Саду, Љубљани и фестивалу у Радовљици (Словенија). 2013. године свира дела совјетских композитора са пијанисткињом Гаљом Вранешевић у Сомбору, Суботици и Новом Саду.

Од 2007. године почиње њено ангажовање и на пољу савремене музике. Kао чланица гудачког квартета Сеасон, две године заредом учествује у раду међународне композиторске радионице у Сомбору. Након тога сваке године изводи дела савремених аутора (Милан Алексић, Kонстантин Стефановић, Станислава Гајић, Силард Мезеи итд). Учесница је међународне композиторске радионице Центра за савремену музику у августу 2014. године. Почев од 2015. године до данас учествује у годишњем концерту Удружења композитора Војводине на којем се изводе дела савремених аутора под диригентском палицом Тамаре Адамов Петијевић. 2015. године почиње рад са квартетом Билитис у којем наступа са флаутисткињом Kсенијом Башић, виолинисткињом Ивом Мајсторовић и виолончелисткињом Милицом Свирац. Ансамбл је фокусиран на дела савремених аутора као што је регионална премијера дела Different trains Стива Рајха,  али такође делује и на пољу популаризације класичне музике извођењем популарних класичних и поп-рок композиција.

 Kао солисткиња или чланица бројних оркестара и камерних састава наступала у БиХ, Хрватској, Македонији, Мађарској, Румунији, Украјини, Грчкој, Аустрији, Немачкој, Холандији, Француској, Аустралији.

Активно учествује у раду многих камерних и симфонијских ансамбала. Тренутно је соло виолисткиња камерног оркестра Camerata Academica, Војвођанског симфонијског оркестра и Зрењанинског камерног оркестра. Чланица је и Војвођанског камерног оркестра и Оркестра мађарских музичара ван границе Мађарске (Hataron tuli magyar zeneszek szimfonikus zenekara).

Запослена је на Академији уметности у Новом Саду као самостална стручна сарадница  у класи Душице Половине (виола).

Фото: Мирослав Мајсторовић

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања