event_note Ciklus
29.10.2014 - 29.10.2014 access_time u 20 časova

KONCERT – Ana Klem Aksentijević,viola i Eleonora Mali, klavir

Ciklus: Paviljon muzike
location_on Tribina mladih
event_note Ciklus
29.10.2014 - 29.10.2014 access_time u 20 časova

KONCERT – Ana Klem Aksentijević,viola i Eleonora Mali, klavir

Ciklus: Paviljon muzike
location_on Tribina mladih

PROGRAM

 Karl Diters fon Ditersdorf: Sonata za violu i klavir Es – dur

( Carl Ditters von Dittersdorf)

                                   Allegro moderato

                                   Menuetto I

                                   Adagio

                                   Menuetto II

                                   Tema con Variazioni

Johan Sebastian Bah: Sonata za violu i klavir br. 3 g – mol

(Johann Sebastian Bach)

                                    Vivace

                                    Adagio

                                    Allegro

 Mihail Glinka: Sonata za violu i klavir

                                   Allegro moderato

                                   Larghetto ma non troppo

 Leon Firket: Koncertni komad

                                  Allegro moderato – Larghetto – Allegro moderato

 

Ana Klem Aksentijević rođena je 1975. godine u Subotici. Osnovnu i srednju muzičku školu „Isidor Bajić“ završila je u Novom Sadu, u klasi prof. Imrea Jambora. Na Akademiju umetnosti u Novom Sadu upisala se 1993. godine na odseku violina, u klasi prof. Dejana Mihailovića, a diplomirala 1997. godine u klasi prof. Irine Jašvili. Za vreme školovanja osvajala je brojne nagrade na pokrajinskim i saveznim takmičenjima. Kao učenica i studentkinja pohađala je brojne majstorske kurseve kod profesora M. Jašvili, S. Kunakov, C. Lenkey, P. Pryaznik, O. Stančev.. Godine 1996. pohađa kurs za kamernu muziku u Zajstu, Holandija, koji vodi gudački kvartet „Daniel“.

Godine 1997. upisuje magistarske studije violine u klasi prof. I. Jašvili i radi kao saradnik u nastavi na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. U julu 1998. godine učesnica je projekta Makedonske omladinske filharmonije, na Ohridu. 1999. godine odlazi u Brizben, Australiju, gde uspešno polaže audiciju u dva renomirana orkestra (Queensland Philharmonic i Queensland Youth Symphony), takođe i radi kao predavačica-volonterka u četiri  škole u cilju upoznavanja metoda rada violinske pedagogije u Australiji. Na predlog jednog od mentora, prof. M. Sullivan-a, počinje da svira violu i postaje član dva orkestra (St. Lucia Orchestra, Brisbane Musica), gde svira taj instrument.

Nakon povratka u Novi Sad, 2000. godine, nastavlja magistarske studije violine, kao i rad sa studentima kao asistentkinja na AU. U februaru 2001. godine na preporuku prof. Lasla Horvata upisuje magistarske studije viole.

U maju 2001. godine beleži vrlo zapažen nastup u duetu sa violinistkinjom Svetlanom Štula. U toku školovanja, kao solistkinja ili članica brojnih orkestara i kamernih sastava, nastupala je u BiH, Hrvatskoj, Makedoniji, Sloveniji, Mađarskoj, Rumuniji, Ukrajini, Grčkoj, Austriji, Nemačkoj, Holandiji, Belgiji, Francuskoj, Australiji.

Od oktobra 2001. do juna 2005. godine radi na Akademiji umjetnosti u Banja Luci, gde pored rada sa studentima učestvuje i u pripremi i realizaciji tri kompakt diska sa delima savremenih domaćih autora. Ovim projektima rukovodi akademik prof. Darinka Matić-Marović.

U aprilu 2005. godine polaže magistarski ispit u klasi red. prof. u penziji Lasla Horvata, a u maju iste godine priređuje solistički koncert uz klavirsku saradnju Eleonore Mali.U septembru 2005. godine postaje član gudačkog kvarteta Season, sa kojim realizuje uspešne nastupe širom zemlje (Novi Sad, Zrenjanin, Beograd “Skovranijada”) kao i u inostranstvu (Austrija, Španija). U toku 2006. i 2007. godine nekoliko puta nastupa kao solo violistkinja Sarajevske Filharmonije.  U junu i novembru 2007. realizuje uspešne koncerteu duetu sa violinistom Nikolom Aleksićem u Novom Kneževcu, Novom Sadu i Zrenjaninu. U avgustu iste godine nastupa na koncertu u Budvi kao solo violistkinja Festivalskog orkestra Grad Teatar pod rukovodstvom Igora Simovića.

Sa gudačkim kvartetom „Season“ dva puta učestvuje na međunarodnoj kompozitorskoj radionici „South Oxford Six“, gde izvodi dela savremenih autora i autorki – polaznika i predavača radionice na koncertima u Somboru,  Zrenjaninu i Novom Sadu.

U aprilu 2008. nastupa u Briselu kao član Simfonijskog orkestra Jugoistočne Evrope. Sa Veronikom Antunović – oboa, Katarinom Pavlović – violina i Markom Miletićem – violončelo u avgustu 2008. učestvuje na Novosadskom muzičkom letu, zatim sastav nastupa i u Budimpešti. U tom projektu u okviru jednog koncerta svira i violu i violinu. Tokom novembra i decembra 2008. nastupa kao violinistkinja u gudačkom triu sa violistkinjom Dušicom Polovinom i violončelistkinjom Katalin Klem, ostvarujući koncerte u Senti, Subotici i Zrenjaninu. U decembru iste godine postaje solo violistkinja novoosnovanog gudačkog orkestra „Camerata Akademica“. Tokom 2009. i 2010. ostvaruje značajne nastupe sa ovim sastavom u zemlji i inostranstvu.

Od januara 2011. postaje solo violistkinja Vojvođanskih Simfoničara.

U decembru 2010. godine svira resital sa pijanistkinjom Eleonorom Mali u Senti, Subotici i Novom Sadu.

„…prozirna zvučnost kao i čisto i logično izgrađivanje forme… ”

 

”…vrlo lepim tonom izvajane melodije, izražajna pijanisima kao i bogato dinamičko nijansiranje. „ (Oskar Pandi, Csaladi kor 6. januara 2011)

U maju 2012. izvodi veoma uspešan resital sa 3 svite za violu solo J. S. Baha u organizaciji Kulturnog centra Novog Sada. Sa istim programom nastupa Ljubljani kao i na festivalu klasične muzike u Radovljici, Slovenija. Krajem 2012. godine postaje članica novosadskog udruženja „Orfelin“ sa kojim učestvuje na koncertima u Novom Sadu, Somboru i Beogradu. U martu 2013. svira ciklus koncerata sa renomiranom pijanistkinjom Galjom Vranešević pod nazivom „Dela sovjetskih kompozitora za violu i klavir“.U oktobru 2013. upisuje se na master studije ACIMSI Rodnih studija na Univerzitetu u Novom Sadu. U martu 2014. učestvuje kao članica žirija na Međunarodnom takmičenju gudača u Bačkoj Topoli.

U aprilu 2014. Godine učestvuje na proslavi 40 godina Akademije umetnosti kao solo violistkinja kamernog orkestra „Camerata Akademica“ i ostvaruje niz uspešnih nastupa sa istim sastavom u gradovima Vojvodine.

Aktivna je učesnica Letnje kompozitorske radionice u organizaciji Centra za savremenu muziku Novi Sad (CESAM) održane u Novom Sadu od 22. do 28. avgusta 2014. godine.

Učestvuje na autorskoj večeri kompozitorke Stanislave Gajić 30. septembra 2014.

Trenutno je zaposlena na Akademiji umetnosti u Novom Sadu kao viša stručna saradnica u klasi viole red. prof. Dušice Polovine i  klasi violine vanr. prof. Nikole Aleksića.

Eleonora Mali je rođena u Zrenjaninu gde je započela svoje muzičko obrazovanje.Srednju školu je završila u Novom Sadu u Muzičkoj školi „Isidor Bajić“, u klasi prof.Bosiljke Pajor. Dobitnica je brojnih nagrada sa raznih takmičenja.

Redovne studije je zavrsila na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasama prof.Evgenija Timakina i prof.Arbo Valdme.Magistrirala je na Fakultetu muzičke umetnosti u klasi prof.Dušana Trbojevića.Specijalističke studije je završila na Muzičkoj akademiji Franc Liszt, u Budimpesti, u klasi prof. Kornela Zemplenija. Imala je solističke koncerte i nastupe sa orkestrima.

Radila je kao profesor klavira i korepetitor u Muzičkoj školi „Isidor Bajić“, a od 1998. godine radi kao samostalni stručni saradnik na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja