event_note Циклус
29.10.2014 - 29.10.2014 access_time у 20 часова

КОНЦЕРТ – Ана Клем Аксентијевић,виола и Елеонора Мали, клавир

Циклус: Павиљон музике
location_on Трибина младих
event_note Циклус
29.10.2014 - 29.10.2014 access_time у 20 часова

КОНЦЕРТ – Ана Клем Аксентијевић,виола и Елеонора Мали, клавир

Циклус: Павиљон музике
location_on Трибина младих

ПРОГРАМ

 Karl Diters fon Ditersdorf: Sonata za violu i klavir Es – dur

( Carl Ditters von Dittersdorf)

                                   Allegro moderato

                                   Menuetto I

                                   Adagio

                                   Menuetto II

                                   Tema con Variazioni

Johan Sebastian Bah: Sonata za violu i klavir br. 3 g – mol

(Johann Sebastian Bach)

                                    Vivace

                                    Adagio

                                    Allegro

 Mihail Glinka: Sonata za violu i klavir

                                   Allegro moderato

                                   Larghetto ma non troppo

 Leon Firket: Koncertni komad

                                  Allegro moderato – Larghetto – Allegro moderato

 

Ана Клем Аксентијевић рођена је 1975. године у Суботици. Основну и средњу музичку школу „Исидор Бајић“ завршила је у Новом Саду, у класи проф. Имреа Јамбора. На Академију уметности у Новом Саду уписала се 1993. године на одсеку виолина, у класи проф. Дејана Михаиловића, а дипломирала 1997. године у класи проф. Ирине Јашвили. За време школовања освајала је бројне награде на покрајинским и савезним такмичењима. Као ученица и студенткиња похађала је бројне мајсторске курсеве код професора M. Jašvili, S. Kunakov, C. Lenkey, P. Pryaznik, O. Stančev.. Године 1996. похађа курс за камерну музику у Zajstu, Холандија, који води гудачки квартет „Daniel“.

Године 1997. уписује магистарске студије виолине у класи проф. И. Јашвили и ради као сарадник у настави на Академији уметности у Новом Саду. У јулу 1998. године учесница је пројекта Македонске омладинске филхармоније, на Охриду. 1999. године одлази у Бризбен, Аустралију, где успешно полаже аудицију у два реномирана оркестра (Queensland Philharmonic i Queensland Youth Symphony), такође и ради као предавачица-волонтерка у четири  школе у циљу упознавања метода рада виолинске педагогије у Аустралији. На предлог једног од ментора, проф. M. Sullivan-a, почиње да свира виолу и постаје члан два оркестра (St. Lucia Orchestra, Brisbane Musica), где свира тај инструмент.

Након повратка у Нови Сад, 2000. године, наставља магистарске студије виолине, као и рад са студентима као асистенткиња на АУ. У фебруару 2001. године на препоруку проф. Ласла Хорвата уписује магистарске студије виоле.

У мају 2001. године бележи врло запажен наступ у дуету са виолинисткињом Светланом Штула. У току школовања, као солисткиња или чланица бројних оркестара и камерних састава, наступала је у БиХ, Хрватској, Македонији, Словенији, Мађарској, Румунији, Украјини, Грчкој, Аустрији, Немачкој, Холандији, Белгији, Француској, Аустралији.

Од октобра 2001. до јуна 2005. године ради на Академији умјетности у Бања Луци, где поред рада са студентима учествује и у припреми и реализацији три компакт диска са делима савремених домаћих аутора. Овим пројектима руководи академик проф. Даринка Матић-Маровић.

У априлу 2005. године полаже магистарски испит у класи ред. проф. у пензији Ласла Хорвата, а у мају исте године приређује солистички концерт уз клавирску сарадњу Елеоноре Мали.У септембру 2005. године постаје члан гудачког квартета Season, са којим реализује успешне наступе широм земље (Нови Сад, Зрењанин, Београд “Сковранијада”) као и у иностранству (Аустрија, Шпанија). У току 2006. и 2007. године неколико пута наступа као соло виолисткиња Сарајевске Филхармоније.  У јуну и новембру 2007. реализује успешне концертеу дуету са виолинистом Николом Алексићем у Новом Кнежевцу, Новом Саду и Зрењанину. У августу исте године наступа на концерту у Будви као соло виолисткиња Фестивалског оркестра Град Театар под руководством Игора Симовића.

Са гудачким квартетом „Season“ два пута учествује на међународној композиторској радионици „South Oxford Six“, где изводи дела савремених аутора и ауторки – полазника и предавача радионице на концертима у Сомбору,  Зрењанину и Новом Саду.

У априлу 2008. наступа у Бриселу као члан Симфонијског оркестра Југоисточне Европе. Са Вероником Антуновић – обоа, Катарином Павловић – виолина и Марком Милетићем – виолончело у августу 2008. учествује на Новосадском музичком лету, затим састав наступа и у Будимпешти. У том пројекту у оквиру једног концерта свира и виолу и виолину. Током новембра и децембра 2008. наступа као виолинисткиња у гудачком триу са виолисткињом Душицом Половином и виолончелисткињом Katalin Klem, остварујући концерте у Сенти, Суботици и Зрењанину. У децембру исте године постаје соло виолисткиња новооснованог гудачког оркестра „Camerata Akademica“. Током 2009. и 2010. остварује значајне наступе са овим саставом у земљи и иностранству.

Од јануара 2011. постаје соло виолисткиња Војвођанских Симфоничара.

У децембру 2010. године свира реситал са пијанисткињом Елеонором Мали у Сенти, Суботици и Новом Саду.

„…прозирна звучност као и чисто и логично изграђивање форме… ”

 

”…врло лепим тоном извајане мелодије, изражајна пијанисима као и богато динамичко нијансирање. „ (Oskar Pandi, Csaladi kor 6. јануара 2011)

У мају 2012. изводи веома успешан реситал са 3 свите за виолу соло Ј. С. Баха у организацији Културног центра Новог Сада. Са истим програмом наступа Љубљани као и на фестивалу класичне музике у Радовљици, Словенија. Крајем 2012. године постаје чланица новосадског удружења „Орфелин“ са којим учествује на концертима у Новом Саду, Сомбору и Београду. У марту 2013. свира циклус концерата са реномираном пијанисткињом Гаљом Вранешевић под називом „Дела совјетских композитора за виолу и клавир“.У октобру 2013. уписује се на мастер студије ACIMSI Родних студија на Универзитету у Новом Саду. У марту 2014. учествује као чланица жирија на Међународном такмичењу гудача у Бачкој Тополи.

У априлу 2014. Године учествује на прослави 40 година Академије уметности као соло виолисткиња камерног оркестра „Camerata Akademica“ и остварује низ успешних наступа са истим саставом у градовима Војводине.

Активна је учесница Летње композиторске радионице у организацији Центра за савремену музику Нови Сад (CESAM) одржане у Новом Саду од 22. до 28. августа 2014. године.

Учествује на ауторској вечери композиторке Станиславе Гајић 30. септембра 2014.

Тренутно је запослена на Академији уметности у Новом Саду као виша стручна сарадница у класи виоле ред. проф. Душице Половине и  класи виолине ванр. проф. Николе Алексића.

Елеонора Мали је рођена у Зрењанину где је започела своје музичко образовање.Средњу школу је завршила у Новом Саду у Музичкој школи „Исидор Бајић“, у класи проф.Босиљке Пајор. Добитница је бројних награда са разних такмичења.

Редовне студије је заврсила на Академији уметности у Новом Саду, у класама проф.Евгенија Тимакина и проф.Арбо Валдме.Магистрирала је на Факултету музичке уметности у класи проф.Душана Трбојевића.Специјалистичке студије је завршила на Музичкој академији Franc Liszt, у Будимпести, у класи проф. Kornela Zemplenija. Имала је солистичке концерте и наступе са оркестрима.

Радила је као професор клавира и корепетитор у Музичкој школи „Исидор Бајић“, а од 1998. године ради као самостални стручни сарадник на Академији уметности у Новом Саду.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања