event_note Koncert
03.04.2019 - 03.04.2019 access_time 20:00

Koncert Albine Smajlović 03. aprila u Gradskoj kući

location_on Druga lokacija: Gradska kuća, Svečana sala
event_note Koncert
03.04.2019 - 03.04.2019 access_time 20:00

Koncert Albine Smajlović 03. aprila u Gradskoj kući

location_on Druga lokacija: Gradska kuća, Svečana sala

Ciklus: Paviljon muzike

K O N C E R T

Albina Smajlović, sopran

Dunja Janković, klavir

 

Sreda, 03. april 2019.

Svečana sala Gradske kuće, u 20:00 

Ulaz slobodan

 

P R O G R A M

P.I.Čajkovski

Noči bezumnыe

P.I.Čajkovski

Zabыtь tak skoro

P.I.Čajkovski

 Otčego?  

F. Šubert

Gretchen am Spinnrade

R. Šuman

Widmung

S. Hristić

Elegija

M. Prebanda

Romansa

D.Golemović

 Oro se vije

 

PAUZA (5 min)

 

 A. Katalani

 Ebben! Ne andro lontana (arija Vali iz opere „Vali“)

 Đ.Pučini

Un bel di vedremo (arija Ćo Ćo San iz opere „Madam Baterflaj“)

Đ.Verdi

Pace mio dio (arija Leonore iz opere “Moć sudbine“)

F. Lehar

Meine Lippen, sie küssen so heiß (arija Đudite iz operete „Đudita“)

 

ALBINA SMAJLOVIĆ (sopran) rođena je 4. novembra 1982. godine u Gradiški, gde je završila gimnaziju. Diplomirala na Odseku za srpski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Banjoj Luci. Godine 2009. upisuje Akademiju umetnosti Banjaluka, Odsek za solo pevanje, u klasi profesorke Snežane Savičić Sekulić. Od 2011. godine je u klasi prof. Dunje Simić. U  junu 2013. održala je diplomski  koncert u Banskom dvoru. Sarađivala je s pijanistima: Matthias Veit (Nemačka), Morgane Fauchois Prado (Francuska) i Milivoje Veljić (Srbija), te dirigentima: Darinka Matić Marović, Vesna Šouc, Branka Radošević Mitrović, Vanesa Kremenović, Mikica Jevtić, Ognjen Bomoštar, Vanja Topić i Nemanja Savić. Vokalnu tehniku, pored masterklasova, usavršavala je s tenorom Dragoslavom Ilićem, a trenutno se usavršava kod tenora Stojana S. Gančeva. Godine 2016. u aprilu, pohađala je majstorski kurs kod renomirane američke mecosopranistkinje Dženifer Larmur u organizaciji beogradske Operose, a iste te godine takođe kod gđe Larmur, u Luksemburgu.

Godine 2005, kao vanredan đak upisuje SMŠ „Vlado Milošević“ u Banjoj Luci, Odsek za solo pevanje, u klasi profesorke Anđelke Jokić. Već u prvoj godini učestvuje na Republičkom takmičenju gde osvaja prvu nagradu u IV kategoriji. Iste godine na takmičenju solo pevača „Lazar Jovanović“ u Beogradu, u kategoriji kamernih dueta sa Slavenom Abazovićem, baritonom, osvaja prvu nagradu. Još kao učenik srednje škole učestvovala je u studentskoj produkciji Pučinijeve „Sestre Anđelike“ pri Operskom studiju Akademije umetnosti u Banjoj Luci, kojom je dirigovao profesor Stanko Šepić.

Godine 2007. u solo kategoriji osvaja tri nagrade u IV kategoriji – specijalnu na Republičkom takmičenju, prvu u Beogradu („Lazar Jovanović“) i treću u Rumi „Nikola Cvejić“. Godine 2009. u martu, na takmičenju „Bruna Špiler“ u Herceg Novom, u IV kategoriji, osvojila je drugo mesto. Godine 2010. u decembru, na Međunarodnom takmičenju solo pevača „Lazar Jovanović“  u Beogradu  u IV kategoriji osvojila je prvo mesto. Godine 2010. u organizaciji Ambasade Bosne i Hercegovine u Zagrebu održala je dva celovečernja koncerta, u Beogradu (SKC) i Hrvatskom kulturnom društvu „Napredak“ u Zagrebu pod nazivom Koncerti prijateljstva. Godine 2011. i 2013. sarađivala je s Banjalučkom filharmonijom kao solista na Novogodišnjem koncertu i koncertu „San ljetne noći“. U septembru 2011. godine izabrana je, zajedno s dvanaest pevača iz celog sveta,  da učestvuje na majstorskom kursu pod vođstvom renomiranog operskog pevača i pedagoga, baritona Toma Krausa, na Muzičkoj akademiji u Francuskoj (Academie musicale de Villecroze). Iste godine u decembru igrala je ulogu sluškinje u operi „Safikada“ izvedenoj na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Banjoj Luci. U opereti „Orfej u podzemlju“ Žaka Ofenbaha, u produkciji Akademije umetnosti BL, tumačila je ulogu boginje lova Dijane. Godine 2012. učestvovala je na 63. takmičenju operskih pevača „Gian Battista Viotti“ (Verčeli) u Italiji. Godine 2013. učestvovala je na Muzičkom festivalu „Nei suoni dei luoghi“ u Italiji gde je održala celovečernji koncert te se predstavila i kao solista i kao deo kamernog trija „Alegoria“ s koleginicama Ivanom Živanić (sopran) i Dunjom Marković (pijanista). Bila je član Operskog studija Narodnog pozorišta u Beogradu, u sezoni 2013/2014. Godine 2017. na Konzervatorijumu Luiđi Kerubini u Firenci (Italija), koncertno je otpevala ulogu sestra Anđelika u istoimenoj opera Đ. Pučinija U riječkom HNK „Ivan Pl. Zajc“ (Hrvatska) 2017. godine ostvarila je ulogu Mimi u Boemima Đakoma Pučinija. Godine 2018. u Imoli (Italija), osvojila je drugo mesto na internacionalnom takmičenju „Ebe Stignani“.

Od nastupa posebno izdvaja one u Beogradskoj filharmoniji, Studentskom kulturnom centru u Beogradu, Galeriji Matice srpske u Novom Sadu, na pesničkoj manifestaciji „Brankovo kolo“ u Sremskim Karlovcima, Narodnom pozorištu u Beogradu, tradicionalnoj manifestaciji „Dani Vlade Miloševića“, Međunarodnom danu muzike, manifestaciji „Noć muzeja“, humanitarnom koncertu „Žrtve Japana“, koncert sa Simfonijskim orkestrom AU „Biseri muzičko-scenske riznice“, te koncerte kamerne i savremene muzike. U organizaciji Udruženja muzičkih umetnika Republike Srpske, čiji je član od 2009. održala je nekoliko solističkih koncerata u Prijedoru, Banjoj Luci, Mostaru, Trebinju, Bihaću, Sarajevu. Kratko vreme je predavala solo pevanje u MŠ „Savo Balaban“ u Prijedoru.

 

DUNJA JANKOVIĆ (klavir) rođena je u Doboju gde završava osnovnu muzičku školu sa osvojene dve specijalne nagrade u kategoriji kamerne muzike i prvu nagradu u kategoriji solo klavir. U Banjoj Luci 2003. godine upisuje srednju muzičku školu u klasi prof. Branke Kuzmanović. Za vreme školovanja osvaja dve prve nagrade u kategoriji kamernih sastava (klavirski duo i vokalno instrumentalni duo) kao i dve nagrade u kategoriji solo klavir. Po završetku srednje škole upisuje Akademiju umetnosti u Banjoj Luci, u klasi prof. dr Vladimira Cvijića. Kao student učestvuje na raznim koncertima katedre za klavir i katedre za kamernu muziku kao i na manifestacijama Noć muzeja, Dani studenata, Dani Vlade S. Miloševića… U kategoriji kamernih ansambala, sa sopranom Miljanom Radinović i mecosopranom Anom Petrović, osvaja dve prve nagrade – u Beogradu na takmičenju „Lazar Jovanović“ i u Herceg Novom na takmičenju „Bruna Špiler“. Osnovne studije završava 2011. godine, a master studije 2013. godine, sa prosečnom ocjenom 10,00. Usavršava se na kursevima Nataše Veljković (Austrija) i Kolina Stouna (Velika Britanija). Učestvovala je na Festivalu „Nei suoni dei luoghi“ u Italiji kao predstavnik Akademije umetnosti gde je, sa sopranima Albinom Smajlović i Ivanom Milinčić, održala celovečernji koncert u Crkvi „Sveti Roko“ u Vilezeu.

Pijanista je Udruženja pevača operske muzike „Figaro“, kao i Kamernog ansambla „Belkanto“ sa kojima je izvela mnogobrojne koncerte u BiH (Banja Luka, Sarajevo, Mostar, Prijedor, Livno, Doboj, Teslić…), u Srbiji (Velika dvorana Kolarčeve zadužbine i Muzej Narodnog pozorišta u Beogradu, Koncertno – izložbeni prostor Fakulteta umetnosti u Nišu) i Crnoj Gori (Kulturni Centar Tivat). Bila je jedan od oficijelnih korepetitora Dana flaute, u organizaciji kvarteta flauta­ „Flutete“, kao Trećeg internacionalnog kongresa klarinetista u Travniku, gde je održala celovečernji koncert sa klarinetistom Kristijanom Borošom (Novi Sad, Srbija). Održala je preko 40 celovečernjih koncerata u ulozi klavirskog saradnika. Učestvovala je u snimanju CD-a „Partiture iz paučine“ na kom su dela našeg kompozitora Vlade S. Miloševića.

Zaposlena je na Akademiji umetnosti Univerziteta u Banjoj Luci od 2012. godine, gde je trenutno u zvanju višeg umetničkog saradnika.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja