event_note Концерт
18.05.2019 - 18.05.2019 access_time 20:00

Kонцерт академског хора Schola Cantorum из САД 18. маја у КЦ „Свилара“

location_on Друга локација: Културна станица „Свилара“
event_note Концерт
18.05.2019 - 18.05.2019 access_time 20:00

Kонцерт академског хора Schola Cantorum из САД 18. маја у КЦ „Свилара“

location_on Друга локација: Културна станица „Свилара“

У оквиру нове платформе „Будућност Европе“, пројекта „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ у суботу, 18. маја 2019. године, с почетком у 20 часова у Културној станици „Свилара“ одржаће се концерт академског хора Schola Cantorum Универзитета у Арканзасу, који је организован у сарадњи са Културним центром Новог Сада.

Поред концерта у Новом Саду, овај амерички хор ће у оквиру своје турнеје по Србији наступити и у Београду и Нишу. Хор предводи Никола Радан, музичар из Београда, који већ дужи низ година живи и ради у САД-у, као професор на Универзитету у Арканзасу. На репертоару ће се наћи композиције Србије и Балкана, као и нумере америчких композитора. Диригент је Стивен Калдвел (Stephen Caldwell).

Хор Schola Cantorum Универзитетa у Арканзасу има дугу и славну историју која се протеже више од 50 година и укључује наступе за председнике и светске лидере, наступе на националној телевизији и концерте у неким од најзначајнијх светских концертних простора. Године 1962. хор Schola Cantorum је постаo први амерички хор који је освојио европско полифоно такмичење, престижну награду Guido d’Arezzo на међународном полифонијском такмичењу у Арезу, у Италији. Од тада, хор наступа на националном и међународном нивоу и одржава око 20 концерата сваке академске године, изводећи хорске мајсторије из читаве музичке историје. Ансамбл је под динамичним вођством др. Стивена Калдуела, кoји је већ седам годинa директор за хорске активности на Универзитету у Арканзасу.

Чланови хора Schola Cantorum

 

П Р О Г Р А М

 

Музика Србије и Балкана

Славите Господа (Псалам 135)

Православна српска песма

*

Херувимска песма

Стеван Мокрањац (1856-1914)

*

Козар

Стеван Мокрањац (1856-1914)

*

Седна баба де вечера

Македонска народна песма, аранжман: Никола Радан

*

Нишка бања

   Српска народна песма, аранжман: Stephen Caldwell

Перкусије: Cameron Suchy, Garrett Vogel, Scott Sewell

Солисти: Erin Horner, Ismaelena Serrano, Tori Rudolph, Sydney Fuqua

***

Америчка музика¹

Weep, o mine eyes     

John Bennet (1575-1614)

*

The Black Oak Tree

John Jacob Niles (1892-1980)

Солиста: Kelsie Everett

*

If on this earth

Stephen Caldwell (2019)

*

When I fall in love      

Аранжман: Phil Azelton

*

Elijah Rock

Аранжман: Jester Hairston

*

Roll, Jordan, Roll

Аранжман: Stacey Gibbs

 

¹Амерички композитори чија ће се дела изводити:

John Jacob Niles је био водећи композитор америчке народне музике. Стотине његових песама су помогле дефинисању америчке народне музичке сцене у двадесетом веку.

Jester Hairston је био један од првих значајних аранжера афричко-америчке духовне музике, жанра који се развио у јужним државама након грађанског рата.

Stacey Gibbs је савремени композитор који ствара нову духовну музику за публику 21. века.

John Bennett је енглески композитор, а његов мадригал „Сузе у мојим очима“ је објављен 1599. године. У програм је убачен јер су први досељеници у САД стизали само 8 година после изласка овог мадригала и то су углавном били досељеници из Велике Британије. Неоспорно је да су такви мадригали долазили са новим имигрантима и стварали основу за почетак америчке ране музике.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања