event_note Књижевно вече
28.05.2019 - 28.05.2019 access_time 17:30

Књижевно вече Недељка Попадића 28. маја у клубу „Трибина млaдих”

location_on Трибина младих
event_note Књижевно вече
28.05.2019 - 28.05.2019 access_time 17:30

Књижевно вече Недељка Попадића 28. маја у клубу „Трибина млaдих”

location_on Трибина младих

Књижевно вече Недељка Попадића одржаће се у уторак 28. маја у клубу „Трибина млaдих”, с почетком у 17:30. На промоцији ће говорити Недељко Попадић.

Недељко Попадић (Сплит, 5. новембар 1961) је српски песник. Покренуо је едицију „Дечја литература“ у издавачкој кући „Дата статус“ из Београда. Био је оснивач и уредник часописа за децу „Златно перо“ у Бањалуци. Готово све своје песме објавио је у Политикином додатку „Политика за децу“.

Значајније књиге су: „Ко ће кловна да насмеје“ (Дечја литература), „Тата немој да будеш ловац“ (Запис), „С нама више нема шале“ (Запис), „Дечак и планина“ (Нолит), „Срце служи да се дружи“ (Дечје новине), „Три јаблана“ (БМГ), „Победа“, „Чему срце служи“ (Сигра стар), „За сва времена“ (Графо Сан), „Сав сам од стакла, сав сам од пене“ (у Босни и Херцеговини), „Ја сам твој друг“ (АШ Дело, Земун), „Крила витезова“, заједничка књига са Љубивојем Ршумовићем, Душком Трифуновићем, Пером Зубцем и Мошом Одаловићем (Графо Сан), „Песме I“ (АШ Дело, Земун), „Сан“, изабране песме Недељка Попадића“ (АШ Дело, Земун)… Заступљен је у антологији „Златна петорка српске књижевности за децу и младе (Змај, Антић, Радовић, Ерић, Попадић)“.

Сматра се нашим најпопуларнијим и најтиражнијим песником у последњој деценији. Приредио је и антологије: „111 љубавних песама“ (Дата статус), „Избор из савремене књижевности за децу“ (АШ Дело, Земун) и „Сви у напад“ – прва антологија песама и прича посвећених спорту (АШ Дело, Земун). Заступљен је у читанкама и уџбеницима у Србији и Црној Гори. Готово све његове песме из књиге „Ја сам твој друг“ ушле су у многе значајне антологије. Покретач је и оснивач Београдског фестивала писаца за децу „Витезово пролеће“. Оснивач је и главни и одговорни уредник књижевног часописа за децу „Витез“ који је основао 2001. године. Добитник је значајних награда и признања, а много песама му је компоновано и награђивано на дечијим музичким фестивалима.

Уредник је и водитељ више од 200 ТВ емисија за децу „Недељко Попадић и другари“ на Каналу Д. Често ради на дизајну и ликовном уређењу књига многих својих колега, писаца за децу. Живи и ради у Београду.

Фото: Недељко Попадић

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања