event_note Промоција књиге
27.04.2023 - 27.04.2023 access_time 19.00

КЦНС КЊИГОМАТ: промоција збирке „О чему ШУМОВИ преносе различите истине“ Снежане Николић

location_on Трибина младих
event_note Промоција књиге
27.04.2023 - 27.04.2023 access_time 19.00

КЦНС КЊИГОМАТ: промоција збирке „О чему ШУМОВИ преносе различите истине“ Снежане Николић

location_on Трибина младих

У оквиру пројекта КЦНС књигомат који промовише издања Културног центра Новог Сада, као и савремене издавачке подухвате, 27. априла 2023. године с почетком у 19 часова у клубу „Трибина младих” Културног центра Новог Сада одржаће се промоција песничке збирке „О чему ШУМОВИ преносе различите истине“ Снежане Николић. На промоцији ће, поред ауторке, говорити проф. др Сава Дамјанов и проф. др Стеван Брадић.

„Језик је кућа Бића, песништво је суштински Уметност језика, језички Заум садржи најдубље спознаје и ствара Лепоту… Ово су прве асоцијације након читања нове поетске збирке Снежане Николић (О чему ШУМОВИ преносе различите истине), која је овде уронила у мистерије речи чак и када се то не чини тако већ много једноставније. Али, зар нису и древни алхемичари сведочили да језик највише скрива тамо где је наизглед најјаснији ‒ а да су највеће Тајне наоко једноставне? Смелост младе песникиње да се суочи са архетипом саме Поезије (а то је језик) ‒ у свим његовим значењским и другим нијансама ‒ указује како на ауторкино уметничко сазревање тако и на квалитет ове књиге…“ Сава Дамјанов

„Пјесникиња Снежана Николић новим пјесмама помиче границе регионалног пјесништва једну летву више нудећи метафору и сликовитост као рјешење, дајући својеврсни одговор на стварносну поезију. Управо та бујна метафоричност, уз очуђавање слика, највећим су дијелом оно што нас одмах ухвати као мрежа у себе. Наглашена је и спона с природом, али и концептуалност ове поезије, што је освјежење с обзиром на актуелне пјесничке тенденције. Тако да је овде ријеч о поезији која пуно експериментира, пуно од нас као читатеља очекује, али заузврат нам све то враћа натраг јер ово није поезија лаких рјешења, ово је поезија суптилности Ен Карсон и разорне снаге Ингеборг Бахман и усуђујем се рећи, једна од најсветлијих точака модерне српске пјесничке продукције.“ Моника Херцег

 

Снежана Николић је рођена 1990. године у Брдарици. Докторанд је на Одсеку за српску књижевност, на Филозофском факултету у Новом Саду.  Објавила је збирку поезије Задивљени спавач 2013. године као лауреат Фестивала поезије младих у Врбасу и збирку О чему ШУМОВИ преносе различите истине, у Агорином издању, 2022. године. Освојила је Награду публике на Смедеревској песничкој јесени 2013. године, и била у најужем избору за Награду „Златна струна”. Освојила је прву награду за поезију у Зрењанину, на конкурсу „Улазница 2016”, а друга књига је била у најужем избору за Награду „Мирослав Антић”, као и у ширем избору за Награду „Душан Васиљев”.

Објављивала је поезију у Рукописима, Трагу, Повељи, Летопису Матице српске, Књижевним новинама, Улазници, Поезији, Савременику, Лучи, Истоку, у онлајн часописима Ризом, Стране, Човјек-часопис итд.

Поезија јој је преведена на енглески, румунски, мађарски и руски језик и уврштена у избор Новије српско песништво у часопису Златна греда, Алманах поезије Друштва новосадских књижевника (2019), антологију Невидљива зебра: новосадска женска поезија (2021), антологију TraNSporteri : poezija = TraNSzportőrök : versek (2021), преглед новије новосадске поезије Индекс 21 (2022), антологију савремене поетске и визуелне културе Линије бекства (2022), антологију Нови духовни мост = Новый духовный мост : Нови Сад – Нижњи Новгород = Нови-Сад – Нижний Новгород : 22 + 20 (2022).

Осим поезије, пише есеје, критике и научне радове и објављује их у домаћим и међународним часописима и научним зборницима.

О поезији Снежане Николић писали су Перо Зубац, Душан Стојковић, Моника Херцег, Горан Лабудовић Шарло, Душан Захаријевић, Стеван Брадић и други.

Члан је Друштва новосадских књижевника, као и члан редакције часописа Међутим, ДНК.

Један је од чланова жирија на Фестивалу поезије младих у Врбасу од 2022. године.

Живи и ради у Новом Саду.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања