event_note Промоција књиге
19.05.2023 - 19.05.2023 access_time 19.00

КЦНС КЊИГОМАТ: промоција збирке „Карго“ Бранислава Живановића

location_on Трибина младих
event_note Промоција књиге
19.05.2023 - 19.05.2023 access_time 19.00

КЦНС КЊИГОМАТ: промоција збирке „Карго“ Бранислава Живановића

location_on Трибина младих

У оквиру пројекта КЦНС књигомат који промовише издања Културног центра Новог Сада, као и савремене издавачке подухвате, 19. маја 2023. године с почетком у 19 часова у клубу „Трибина младих” Културног центра Новог Сада одржаће се промоција песничке збирке „Карго“ Бранислава Живановића. На промоцији ће, поред аутора, говорити проф. др Стеван Брадић и песник Бојан Васић.

„Бокорење песничког језика, којим се хвата укоштац с бесциљном заробљеношћу унутар савременог света, истовремено је и стоички отпор непристајања на тај свет, и залога једног парадоксалног витализма. […] Живановић је свакако песник своје генерације, али показује и бројне додирне тачке с претходном. Чини се да је аутору једнако блиска и слем поезија, и стара Грчка, и Стерија, и авангарда паундовске провенијенције. Читањем не само ове збирке, већ и претходних на које се Карго ослања, можемо закључити да је Живановић модеран на класичан начин на који су то били Бодлер или Ками. У његовој поетици даје се густа и мрачна језичка слика савременог света, преломљена кроз песничко и интелектуално искуство претходна два века. Бранислав Живановић је песник којем ништа модерно није страно.“ (Бојан Васић)

Бранислав Живановић (Нови Сад, 1984) пише и објављује поезију, књижевну критику, есеје и научне радове. Објавио је збирке песама Погледало (2010), Црно светло (2012), Сидро (2017) и Песма галиота (2019). За песнички рад награђен је Бранковом наградом (2010) и Наградом „Новица Тадић“ (2019). Приредио је Преглед новије новосадске поезије: Индекс 21 (2021). Песме су му уврштене у неколико антологија и генерацијских избора, а превођене су на руски, немачки, мађарски и енглески језик. Један је од уредника портала и часописа за књижевност, филозофију и друштвену теорију Ризом, члан је уредништва часописа Домети и редакције часописа Златна греда. Члан је програмског одбора Међународног новосадског књижевног фестивала и уредништва Сомборског књижевног фестивала. Живи у Новом Саду.

Фото: Јелена Ходак

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања