event_note Промоција књиге
22.12.2022 - 22.12.2022 access_time 19.00

КЦНС КЊИГОМАТ: промоција књиге „Ник Кејв и поетика преступа“

location_on Трибина младих
event_note Промоција књиге
22.12.2022 - 22.12.2022 access_time 19.00

КЦНС КЊИГОМАТ: промоција књиге „Ник Кејв и поетика преступа“

location_on Трибина младих

У оквиру пројекта КЦНС књигомат који промовише издања Културног центра Новог Сада, као и савремене издавачке подухвате, 22. децембра 2022. године с почетком у 19 часова у клубу „Трибина младих” Културног центра Новог Сада одржаће се промоција књиге Ник Кејв и поетика преступа Игора Цвијановића. На промоцији ће поред аутора говорити проф. др Зоран Пауновић и Срђан Срдић.

„У својој студији Цвијановић је заузео становиште крајње нетипично за наше услове ‒ у центар књижевно-теоријске пажње поставио је лирику Ника Кејва, већ за живота легендарне фигуре популарне културе, а не књижевности по себи. На тај начин, он се придружио вишедеценијским назорима једног дела пре свега англосаксонске теорије склоног да призна право на прецизно изучавање њиховог рада оним учесницима супкултурног живота који то право заслужују извесним естетским квалитетом свог текста. Цвијановићев прецизни пролазак кроз четири деценије дугу каријеру Ника Кејва показује да овај није само музички визионар или трагични јунак властитог приватног живота, већ изворни, обучени песник, који својим стиховима не приступа искључиво интуитивно, онако како то неретко бива с рок звездама његовог ранга, него се све засебне фазе у његовој поетици могу сагледати уз поимање шире замисли, одређених конститутивних начела типичних за оне којима је бављење поезијом животни позив. Но, права добит од Цвијановићеве књиге налази се у погледу истинског заљубљеника, посвећености дугогодишњег фана који ни у једном тренутку не потпада под власт некритичке идолатрије, већ уравнотеженом, за теорију књижевности преко потребном, смиреношћу открива нове могућности увида у опус једног од, на нашим просторима, највољенијих западних бардова.“

Срђан Срдић

 

ИГОР ЦВИЈАНОВИЋ (1979, Тузла) завршио је основне и магистарске студије енглеског језика и књижевности на Филозофском факултету у Новом Саду, а докторирао на Филолошком факултету у Београду. Објавио је преводе прозе Џона Барта, Ени Пру, Криса Абанија, Рејфа Ларсена, Џојс Керол Оутс, Дејвида Фостера Воласа и др. Добитник је Награде за превод године Друштва књижевника Војводине (2012). Живи у Новом Саду.

 

 

Фото: приватна архива

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања