event_note Izložba
18.10.2021 - 29.10.2021 access_time 18:00

Izložba Zorana Grmaša „Nesanica” od 18. oktobra u Malom likovnom salonu

location_on Mali likovni salon
event_note Izložba
18.10.2021 - 29.10.2021 access_time 18:00

Izložba Zorana Grmaša „Nesanica” od 18. oktobra u Malom likovnom salonu

location_on Mali likovni salon

Izložba Zorana Grmaša „Nesanica moći će da se pogleda od 18. do 29. oktobra u Malom likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada uz propisane mere zaštite ili na linku Virtuelne galerije likovnog programa.

Zoran Grmaš bio je grafičar i slikar. Rođen je 1970. godine u Novom Sadu. Akademiju umetnosti u Novom Sadu upisuje 1992. godine, gde i diplomira 1997. godine  na Katedri grafike, u klasi profesora Zorana Todovića. Od 1995. radi kao demonstrator na istoj katedri, a iste godine na Otvorenom grafičkom ateljeu Narodnog muzeja u Beogradu učestvuje u svojstvu asistenta profesora Zorana Todovića.

Nakon završenih studija 1996. odlazi na kraći studijski boravak u Italiju, gde sreće maestra grafike Đorđa Upilja (Giorgio Upiglio), u čijem ateljeu Grafica Uno u Milanu provodi tri meseca i aktivno učestvuje u realizaciji mnogih projekata. Za vreme boravka u ateljeu realizuje neke od svojih radova i učestvuje na izvođenju grafika drugih umetnika. Po povratku u Novi Sad nastavlja prethodni rad na Akademiji umetnosti, gde 1997. godine stiče zvanje tehničkog saradnika u nastavi na Katedri grafike.
Ponovni odlazak u Italiju, radi studija na Akademiji umetnosti Karara (Carrara) u Bergamu, usledio je 1998. godine. Tamo provodi jednu godinu radeći kao asistent kod profesora Klaudija Suljanija (Claudio Sugliani) na Katedri grafike. Iste godine ponovo započinje saradnju s ateljeom Grafica Uno, koja je trajala sve do povratka u Srbiju 2004. godine. Za vreme boravka u ateljeu sarađuje s mnogobrojnim umetnicima i asistira na izvođenju ploča-matrica, štampanju probnih otisaka i na kraju štampanju tiraža. Jedan od najobimnijih projekata na kojem tada radi je posthumna realizacija dela kubanskog umetnika Vifreda Lama (Wifredo Lam). Radi se o zaostavštini od osamdeset do tada nezavršenih i pre toga nepoznatih radova. Aktivno učestvuje i u okviru umetničke grupe Quali differenze koja za sedište ima Atelier 14 u Milanu. Između ostalog, Atelier 14 se bavi istovetnom aktivnošću kao i prethodni. Reč je o otvorenom grafičkom ateljeu za realizaciju i izdavaštvo grafika.

U Lodiju u Italiji s grupom umetnika, kritičara i kolekcionara grafike 2003. godine učestvuje u osnivanju umetničkog udruženja Oltreponte, koje za svoje aktivnosti i cilj ima promovisanje i divulgaciju grafičke umetnosti široj publici, organizujući izložbe, prezentacije i predavanja o grafici.
Član SULUV-a postaje 1996. godine, i od tada se samostalno bavi grafikom i slikarstvom. Od 2005. godine radi kao stručni saradnik na Katedri grafike na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Na istoj katedri je magistrirao 2009. godine pod mentorstvom profesora Zorana Todovića, a zatim se tu i zaposlio 2012. godine u zvanju docenta.

Preminuo je 18. oktobra 2017. godine u Bukovcu. Sahranjen na Gradskom groblju u Novom Sadu.

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja