event_note Изложба
18.10.2021 - 29.10.2021 access_time 18:00

Изложба Зорана Грмаша „Несаница” од 18. октобра у Малом ликовном салону

location_on Мали ликовни салон
event_note Изложба
18.10.2021 - 29.10.2021 access_time 18:00

Изложба Зорана Грмаша „Несаница” од 18. октобра у Малом ликовном салону

location_on Мали ликовни салон

Изложба Зорана Грмаша „Несаница моћи ће да се погледа од 18. до 29. октобра у Малом ликовном салону Културног центра Новог Сада уз прописане мере заштите или на линку Виртуелне галерије ликовног програма.

Зоран Грмаш био је графичар и сликар. Рођен je 1970. године у Новом Саду. Академију уметности у Новом Саду уписује 1992. године, где и дипломира 1997. године  на Катедри графике, у класи професора Зорана Тодовића. Од 1995. ради као демонстратор на истој катедри, а исте године на Отвореном графичком атељеу Народног музеја у Београду учествује у својству асистента професора Зорана Тодовића.

Након завршених студија 1996. одлази на краћи студијски боравак у Италију, где среће маестра графике Ђорђа Упиља (Giorgio Upiglio), у чијем атељеу Grafica Uno у Милану проводи три месеца и активно учествује у реализацији многих пројеката. За време боравка у атељеу реализује неке од својих радова и учествује на извођењу графика других уметника. По повратку у Нови Сад наставља претходни рад на Академији уметности, где 1997. године стиче звање техничког сарадника у настави на Катедри графике.
Поновни одлазак у Италију, ради студија на Академији уметности Карара (Carrara) у Бергаму, уследио је 1998. године. Тамо проводи једну годину радећи као асистент код професора Клаудија Суљанија (Claudio Sugliani) на Катедри графике. Исте године поново започиње сарадњу с атељеом Grafica Uno, која је трајала све до повратка у Србију 2004. године. За време боравка у атељеу сарађује с многобројним уметницима и асистира на извођењу плоча-матрица, штампању пробних отисака и на крају штампању тиража. Један од најобимнијих пројеката на којем тада ради је постхумна реализација дела кубанског уметника Вифреда Лама (Wifredо Lam). Ради се о заоставштини од осамдесет до тада незавршених и пре тога непознатих радова. Активно учествује и у оквиру уметничке групе Quali differenze која за седиште има Atelier 14 у Милану. Између осталог, Atelier 14 се бави истоветном активношћу као и претходни. Реч је о отвореном графичком атељеу за реализацију и издаваштво графика.

У Лодију у Италији с групом уметника, критичара и колекционара графике 2003. године учествује у оснивању уметничког удружења Oltreponte, које за своје активности и циљ има промовисање и дивулгацију графичке уметности широј публици, организујући изложбе, презентације и предавања о графици.
Члан СУЛУВ-а постаје 1996. године, и од тада се самостално бави графиком и сликарством. Од 2005. године ради као стручни сарадник на Катедри графике на Академији уметности у Новом Саду. На истој катедри је магистрирао 2009. године под менторством професора Зорана Тодовића, а затим се ту и запослио 2012. године у звању доцента.

Преминуо је 18. октобра 2017. године у Буковцу. Сахрањен на Градском гробљу у Новом Саду.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања