event_note Izložba
10.10.2020 - 24.10.2020 access_time

Izložba „Vremeplov“ autora Baneta Jelića i Snežane Đorđević od 10. oktobra u klubu „Tribina mladih“

location_on Tribina mladih
event_note Izložba
10.10.2020 - 24.10.2020 access_time

Izložba „Vremeplov“ autora Baneta Jelića i Snežane Đorđević od 10. oktobra u klubu „Tribina mladih“

location_on Tribina mladih

Izložba slika „Vremeplov“ autora Baneta Jelića i Snežane Đorđević biće otvorena u subotu, 10. oktobra u 19 časova u klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada, uz propisane mere zaštite, moći će da se pogleda do 24. oktobra.

Snežana Đorđević                                                                                                                                      Bane Jelić

 

O izložbi

Ljubav prema koloritu, gestu i apstrakciji – tako bi u par reči mogao da se sažme likovni opus beogradskog slikara i muzičara, Baneta Jelića. Ta neraskidiva vezanost za apstraktni način razmišljanja i stvaranja u njegovom radu može da se tumači i sagledava dvojako. I na ovoj postavci prepoznatljive su dve grupe likovnih dela koja su sintetizovana u jedinstvenu celinu, specifično umetnikovo zlatno doba. Jedan deo slika je narativan i asocijativan, sa figurativnim momentima i simbolima kontrastnog kolorita […], dok se u drugoj grupi radova umetnik udaljava od realnosti i ostavlja vidljivim slučajno nastale spletove linija i tragove curenja boje, koji pojačavaju utisak vitalnosti. U tom ciklusu akcenat je na osnovnim likovnim elementima – boji, liniji i kompoziciji.

U nekoliko slika, gde Jelić stremi figurativnom, možemo da primetimo univerzalne motive, koji se ciklično ponavljaju. To su sveće, simboli mira i novih početaka. Često u prvom planu koristi i makove u cvatu. Oni su kraljevi cveća i imaju znamenje ljubavne vatre, ali i krvi.

Izdvojila bih slike Atos i Tajland. Prva je koloritski mirna […] plave osnove sa svećama i pticama, koje kao da izleću iz slike, a simboli su spone između neba i zemlje. Druga je najrealističnija od svih predstavljenih, toplih boja i neobične arhitekture, a otkriva nam mističan svet Istoka.

Iako su iskustva, putovanja, snovi – osnova svake slike Baneta Jelića, način na koji se izražava, a to je uglavnom asocijativna apstrakcija […] daje prostora svakom posmatraču za dijalog, ali i subjektivno spoznavanje suštine likovnosti.

 

Maja Živanović, novinar i likovni kritičar

U Beogradu, juna 2020.

 

 

O autoru

Bane Jelić (Beograd, 11. jun 1967) srpski je rok muzičar, gitarista, pisac i slikar.

Poznatiji je po bendovima  Viktorija, Neverne Bebe, Osvajači.

Solo albumi:

Universe (2002), PGP-RTS

The Ultra Extreme (2004), autorsko izdanje

Srce zmaja (2007), Mascom Recodrs

East-West (2015), Take It Or Leave It Records

  Put do srca (2017), Take It Or Leave It Records

  History (2020), Take It Or Leave It Records

 Foto: Vladimir Jovanović 

Bavi se profesionalno slikarstvom. Prvu izložbu slika pod nazivom Talasi prikazao je u Beogradu u Pedagoškom muzeju 2019. godine, zatim u Paraćinu u Kulturnom centru, u Batočini u Kulturnom centaru, Kulturnom centru u Vršcu, na Prot festu, u Bijeljini u Galeriji Centra za kulturu na kolektivnoj izložbi 2019. godine, u Beogradu u Pedagoškom muzeju 2020. godine pod nazivom Zlatno doba (izložbu je otvorila Maja Živanović, likovni kritičar i novinar) i u UMMUS-u u Kragujevcu na kolektivnoj izložbi 2020. godine. Mnoga od njegovih dela nalaze se u privatnim kolekcijama u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Švedskoj, Italiji, Nemačkoj.

Pored muzike i slikarstva Bane je veliki ljubitelj književnosti, a deo svog vremena provodi i pišući. Objavljivao je radove u književnom zborniku Arte stih (3 i 4) u Beogradu 2015. i 2016. i u časopisu Svetosavsko ognjište (2016. i 2017, Johanesburg). Za izdavačku kuću Logos objavljuje prvu knjigu u nadrealističkoj formi pod nazivom Ognjeno ogledalo 2017. godine. Održana je promocija knjige i na Prot Festu u Bijeljini 2019. god. Promovisao je i na sajmu knjiga na Logosovom štandu.

O autorki

Snežana Đorđević, autodidakt iz Ćuprije, tokom godina razvila je svoju jedinstvenu i autentičnu tehniku kroz apstrakcije gde ekspresivnim potezima podešava svoju prirodnu sposobnost stvarajući dela sa akcentom kombinacije boja i gustim nanosom mešanja slojeva da bi uhvatila suštinu trenutka emocija i svetlosti na platnu. Osim apstraktnih slika, u poslednje vreme najveće zapažanje među njenim kolekcionarima imaju umetnička dela u akvarel tehnici sa prepoznatljivim ženskim telima, figurativna prezentacija ženskih tela koja dišu posebnom energijom, strašću i erotskim pozama….

Član udruženja likovnih umetnika Ćuprije i član Udruženja akvarelista Široka Staza Beograd. Izlagala na više kolektivnih izložbi u Srbiji. Učesnik redovnih međunarodnih i lokalnih kolonija.

Prvu samostalnu izložbu imala u Mariboru, Slovenija 2015. godine, drugu na Kipru u Larnaki 2016. i treću samostalnu Brusko portreta 2017. u Beogradu poznate kiparske serije uz prisustvo poznatih glumaca iz istoimene serije.

Učesnik izložbe u Heraklionu na Kritu 2016.

Foto: privatna arhiva

Učesnik žirirane izložbe 32. Jesenjeg likovnog salona u Aleksincu 2014 . Učesnik XIX međunarodne prolećne izložbe Široka Staza u Beogradu 2015.

Učesnik Mini akta u Japanu, Kanadi i Srbiji 2016. Učesnik Mini akt Japan 2017, 2019, 2020.

Godine 2018. sa svojim aktovima u akvarel tehnici imala kolektinu izložbu u Nikoziji na Kipru.

2019. prodajna izložba Talasi i Maštarije sa Banetom Jelićem u Pedagoškom muzeju.

2020. Izložba slika Talasi i Maštarije Velika Galerija u Vršcu

2020. Kolektivna izložba slika Žene za žene u Batočini

2020. Samostalna izložba Talasi i Maštarije u Paraćinu

2020. Samostalna izložba Talasi i Maštarije u Batočini

Omiljene tehnike ulje na platnu, akvarel, akril.

„Postoji lepota koja se može naći u najjednostavnijim i malim stvarima“, kaže ona koju inspirišu muzika, morski predeli i dnevni aspekti života koji je okružuju…

Mnoga od njenih dela nalaze se u privatnim kolekcijama u Srbiji, Americi, Kipru, Grčkoj, Austriji, Sloveniji, Engleskoj, Belgiji, Australiji, Švedskoj, Crnoj Gori i Rusiji.

Živi i radi na relaciji Srbija – Kipar.

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja