event_note Изложба
10.10.2020 - 24.10.2020 access_time

Изложба „Времеплов“ аутора Банета Јелића и Снежане Ђорђевић од 10. октобра у клубу „Трибина младих“

location_on Трибина младих
event_note Изложба
10.10.2020 - 24.10.2020 access_time

Изложба „Времеплов“ аутора Банета Јелића и Снежане Ђорђевић од 10. октобра у клубу „Трибина младих“

location_on Трибина младих

Изложба слика „Времеплов“ аутора Банета Јелића и Снежане Ђорђевић биће отворена у суботу, 10. октобра у 19 часова у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада, уз прописане мере заштите, моћи ће да се погледа до 24. октобра.

Снежана Ђорђевић                                                                                                                                      Бане Јелић

 

О изложби

Љубав према колориту, гесту и апстракцији – тако би у пар речи могао да се сажме ликовни опус београдског сликара и музичара, Банета Јелића. Та нераскидива везаност за апстрактни начин размишљања и стварања у његовом раду може да се тумачи и сагледава двојако. И на овој поставци препознатљиве су две групе ликовних дела која су синтетизована у јединствену целину, специфично уметниково златно доба. Један део слика је наративан и асоцијативан, са фигуративним моментима и симболима контрастног колорита […], док се у другој групи радова уметник удаљава од реалности и оставља видљивим случајно настале сплетове линија и трагове цурења боје, који појачавају утисак виталности. У том циклусу акценат је на основним ликовним елементима – боји, линији и композицији.

У неколико слика, где Јелић стреми фигуративном, можемо да приметимо универзалне мотиве, који се циклично понављају. То су свеће, симболи мира и нових почетака. Често у првом плану користи и макове у цвату. Они су краљеви цвећа и имају знамење љубавне ватре, али и крви.

Издвојила бих слике Атос и Тајланд. Прва је колоритски мирна […] плаве основе са свећама и птицама, које као да излећу из слике, а симболи су споне између неба и земље. Друга је најреалистичнија од свих представљених, топлих боја и необичне архитектуре, а открива нам мистичан свет Истока.

Иако су искуства, путовања, снови – основа сваке слике Банета Јелића, начин на који се изражава, а то је углавном асоцијативна апстракција […] даје простора сваком посматрачу за дијалог, али и субјективно спознавање суштине ликовности.

 

Маја Живановић, новинар и ликовни критичар

У Београду, јуна 2020.

 

 

О аутору

Бане Јелић (Београд, 11. јун 1967) српски је рок музичар, гитариста, писац и сликар.

Познатији је по бендовима  Викторија, Неверне Бебе, Освајачи.

Соло албуми:

Universe (2002), ПГП-РТС

The Ultra Extreme (2004), ауторско издање

Срце змаја (2007), Mascom Recodrs

East-West (2015), Take It Or Leave It Records

  Пут до срца (2017), Take It Or Leave It Records

  History (2020), Take It Or Leave It Records

 Фото: Владимир Јовановић 

Бави се професионално сликарством. Прву изложбу слика под називом Таласи приказао је у Београду у Педагошком музеју 2019. године, затим у Параћину у Културном центру, у Баточини у Културном центару, Културном центру у Вршцу, на Прот фесту, у Бијељини у Галерији Центра за културу на колективној изложби 2019. године, у Београду у Педагошком музеју 2020. године под називом Златно доба (изложбу је отворила Маја Живановић, ликовни критичар и новинар) и у УММУС-у у Крагујевцу на колективној изложби 2020. године. Многа од његових дела налазе се у приватним колекцијама у Србији, Црној Гори, Босни и Херцеговини, Шведској, Италији, Немачкој.

Поред музике и сликарства Бане је велики љубитељ књижевности, а део свог времена проводи и пишући. Објављивао је радове у књижевном зборнику Арте стих (3 и 4) у Београду 2015. и 2016. и у часопису Светосавско огњиште (2016. и 2017, Јоханесбург). За издавачку кућу Логос објављује прву књигу у надреалистичкој форми под називом Огњено огледало 2017. године. Одржана је промоција књиге и на Прот Фесту у Бијељини 2019. год. Промовисао је и на сајму књига на Логосовом штанду.

О ауторки

Снежана Ђорђевић, аутодидакт из Ћуприје, током година развила је своју јединствену и аутентичну технику кроз апстракције где експресивним потезима подешава своју природну способност стварајући дела са акцентом комбинације боја и густим наносом мешања слојева да би ухватила суштину тренутка емоција и светлости на платну. Осим апстрактних слика, у последње време највеће запажање међу њеним колекционарима имају уметничка дела у акварел техници са препознатљивим женским телима, фигуративна презентација женских тела која дишу посебном енергијом, страшћу и еротским позама….

Члан удружења ликовних уметника Ћуприје и члан Удружења акварелиста Широка Стаза Београд. Излагала на више колективних изложби у Србији. Учесник редовних међународних и локалних колонија.

Прву самосталну изложбу имала у Марибору, Словенија 2015. године, другу на Кипру у Ларнаки 2016. и трећу самосталну Бруско портрета 2017. у Београду познате кипарске серије уз присуство познатих глумаца из истоимене серије.

Учесник изложбе у Хераклиону на Криту 2016.

Фото: приватна архива

Учесник жириране изложбе 32. Јесењег ликовног салона у Алексинцу 2014 . Учесник XIX међународне пролећне изложбе Широка Стаза у Београду 2015.

Учесник Мини акта у Јапану, Канади и Србији 2016. Учесник Мини акт Јапан 2017, 2019, 2020.

Године 2018. са својим актовима у акварел техници имала колектину изложбу у Никозији на Кипру.

2019. продајна изложба Таласи и Маштарије са Банетом Јелићем у Педагошком музеју.

2020. Изложба слика Таласи и Маштарије Велика Галерија у Вршцу

2020. Колективна изложба слика Жене за жене у Баточини

2020. Самостална изложба Таласи и Маштарије у Параћину

2020. Самостална изложба Таласи и Маштарије у Баточини

Омиљене технике уље на платну, акварел, акрил.

„Постоји лепота која се може наћи у најједноставнијим и малим стварима“, каже она коју инспиришу музика, морски предели и дневни аспекти живота који је окружују…

Многа од њених дела налазе се у приватним колекцијама у Србији, Америци, Кипру, Грчкој, Аустрији, Словенији, Енглеској, Белгији, Аустралији, Шведској, Црној Гори и Русији.

Живи и ради на релацији Србија – Кипар.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања