event_note Изложба
26.07.2021 - 09.08.2021 access_time 17.00

Изложба графита Војислава Павловића од 26. јула у Ликовном салону

location_on Ликовни салон КЦНС
event_note Изложба
26.07.2021 - 09.08.2021 access_time 17.00

Изложба графита Војислава Павловића од 26. јула у Ликовном салону

location_on Ликовни салон КЦНС

Изложба графита Војислава Павловића биће отворена у понедељак 26. јула у Ликовном салону Културног центра Новог Сада и уз прописане мере заштите моћи ће да се погледа до 9. августа.

Хвала али нека, хвала

Кустоскиње Злата Вучетић и Миња Велемир

Пројекат Хвала али нека, хвала смотром мултимедијалних остварења указује на широк дијапазон области интересовања Павловићевих уметничких активности, који се у пикабијском, номадистичком маниру крећу од пројеката у духу стрит арт праксе, цртежа, видео радова, интервенција у слободном простору до визуелно-поетских истраживања. Целокупан рад уметника је усмерен ка експерименту у маргиналним сферама медија. Он се бави међупростором и у том међупростору покушава да делује. Посматрајући уметност као отворено поље могућности, своје деловање у њеним оквирима подређује јединој и основној интенцији – произвођењу друштвених ефеката. За њега је уметничко дело средство интелигентног поигравања, како са самим собом, тако, подједнако, са самом уметношћу, њеним институцијама, арт-системом, као и друштвом и његовом (не)способношћу да се избори и унесе немире у очекиване друштвено-уметничке контексте. Будући обавештен о кретањима на интернационалној арт сцени, одређене појаве и уметничка понашања, кроз властиту стваралачку праксу, уводи, транспонује или преноси, чинећи их саставним делом корпуса домаће уметности.
Да се стално ризикује, да се губи тло под ногама и да се то исто тло изнова проналази Павловићев уметнички израз до сржи је одређен његовом беспоштедном борбом за уметност која превазилази естетске категорије, прерастајући у етичку активност усмерену на преиспитивање и превредновање фундаменталних питања целокупног друштвеног устројства. Лажној озбиљности као доминантном дискурсу традиционалистичке културе смело опонира културом ексцеса и провокације, покоравањем властитим законима и личним принципима, што и њега самог, колико и његов уметнички језик, чини инцидентним местом. Одлучно одбацивање уметничких мистификација самог дела, иронијски приступ појму културе и историјским слојевима, чини га истакнутим представником активног друштвеног ескапизма.

Класичне сликарске технике замењује различитим експериментима у пољу проширених уметничких медија, при чему се као константа јавља визуелно саопштење, истовремено сликовно и текстуално, чија је основа, такорећи, дијалектичка. Синтезом формалних супротности у виши степен изражајности и емоционалног дејства, преображава анестетску сировину у песму облика и боја. Користећи се словним знацима и визуелним симболима, настоји да успостави један нов, аутономан комуникацијско-означитељски систем, лишен сваке експлицитно изражене намере, или пак циља да било шта значи, односно, означава. Знак и означено, упркос алузивних сродности, постоје независни једно од другог, чинећи сасвим ново поље визуалитета засновано на девербализацији и десемантизацији употребљених словних знакова, бројева или симбола. Низањем слободних асоцијација и декомпоновањем слике и текста створена је динамична визуелна структура којом се не преноси прецизно формулисана мисао – напротив – Павловић рачуна на шок и, у неким случајевима, агресивност у везивању пажње посматрача.

БИОГРАФИЈА

Војислав Павловић, рођен у Београду 1986. године, је графит и стрит арт уметник, познат и ван галеријских простора, како у Београду тако и у многим европским метрополама, захваљујући свом уметничком ангажовању у оквиру различитих јавних визуелних интервенција које доприносе субверзивним елементима развоја града. Завршио је Архитектонску школу, након које уписује студије Екологије, али га склоност ка сликању одводи у правцу уметности којој ће се у потпуности посветити.

Изложбе:
2007, галерија Блок/Графити енд стрит арт (групна изложба)
2016, Арт спејс Квака22 (самостална изложба)
2016, галерија Штаб (самостална изложба)
2017, Улична галерија (самостална изложба)
2018, галерија Прозор (самостална изложба)
2018, галерија Сингидунум (групна изложба)
2018, галерија Луцида (групна изложба)
2019, Стјуартс галерија Нови Сад (самостална изложба)
2019, Народни музеј Смедеревска Паланка (самостална изложба)
2019, Културни центар Барака (самостална изложба)
2019, Галерија савремене уметности Кучево (самостална изложба)
2020, Галерија Сива Загреб (самостална изложба)

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања