event_note Izložba
28.06.2021 - 12.07.2021 access_time

Izložba Milivoja Kostića do 12. jula u Likovnom salonu

location_on Likovni salon KCNS
event_note Izložba
28.06.2021 - 12.07.2021 access_time

Izložba Milivoja Kostića do 12. jula u Likovnom salonu

location_on Likovni salon KCNS

Izložba Milivoja Kostića otvorena je u ponedeljak 28. juna u Likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada i uz propisane mere zaštite moći će da se pogleda do 12. jula.

Vigled – uzdizanje

Polazište za crteže iz ciklusa „Vigled“ je reakcija na problem savremenog čoveka, koji se postepeno izoluje od svog izvornog odnosa sa fizičkim univerzumom. Potiskuje se unutar sebe i samoprogoni u emotivne pećine…

Osnova crteža je nadograđena frotaž tehnika. Sistem stvaranja je obrnut u odnosu na klasično tretirani crtež – započinje se prvo od otiska i crtež se gradi postepeno. Papir je, na početku rada, u bliskom dodiru sa nekom prirodnom, reljefnom formom. Putem asocijativnog postupka, otisak dobijen u prirodi, uobličava se u forme na granici figurativnog i apstraktnog.

Finalni crtež je oblikovan onda kada se dostigne osećaj unutrašnjeg ispunjenja. Proces rada je postepen i meditativan, kao kontrast načinu života u kome se slave brzina i hiper produkcija.
Veoma je bitna uloga radoznalog posmatrača koji može, kroz već date likovne predloške, da ponudi svoju verziju realnosti i svemu da vlastiti, unutrašnji smisao. To je izazov sopstvene nadgradnje. Fascinantno je koliko jedan isti crtež može da dobije različitih interpretacija.

Oblici na crtežima asociraju i na elemente pećine – kalcinisane ukrase, visoke senke, izmaštana bića, tajanstvene otvore… Pećina predstavlja i neistražene delove nas samih. Ona je simbol sigurnog mesta i utočišta.

Vigled je naziv za otvor na tavanici pećine kroz koju prolazi snop svetlosti. Simbolično, predstavlja protok svetlosti kroz tamu. On je jedan od oblika pozitivnog iskustva prenesen iz sveta realnosti „u svet uobraziljnog viđenja“. (K. Bogdanović)
Vigled se ne dešava samo na zidu pećine. On sija u svakome od nas.

Milivoj Kostić

Milivoj Kostić

Rođen u Valjevu 1971.

Diplomirao slikarstvo (profesor likovnih umetnosti) u klasi prof. Dušana Todorovića, na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Studije: Teorija umetnosti i medija na Univerzitetu umetnosti, Beograd (kod prof. Miloša Šuvakovića, Koste Bogdanovića);

Član Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS) od 2001.

Saradnik IOM Kancelarije (IOM konsultant), Beograd, Olimpijskog komiteta Srbije i Asocijacije za umetnost i medije.

Predvodio umetničke grupe „Crni kreč“ i „Vigled“.

Radio kao profesor likovne kulture, organizator umetničkih aktivnosti osuđenih lica, psihosocijalni savetnik (sertifikovan od strane Instituta za mentalno zdravlje, Beograd; Tavistok klinike, London; IOM, Rim), TV novinar i art menadžer. Autor i moderator umetničkih i psihosocijalnih radionica za mlade.

Autor više knjiga moderne i haiku poezije, uključujući: „Tamna strana beonjače“, „Sila lista“…

Prvi 3D (Street Art) anamorfni umetnik u Srbiji.

Saradnik festivala Street Art, Blumberg, Nemačka i Urban Art, Amšteten, Austrija.

Jedan od pobednika nacionalnog konkursa „Srbija stvara – Od inspiracije do dela“, za 2020. god. (UNDP)

Izlagao samostalno i grupno na više stotina izložbi u zemlji i inostranstvu.

Izložbe i nagrade – više na: kosticm.blogspot.com

Od 2012. je u statusu samostalnog umetnika, dobijenog od strane ULUS-a i Gradske uprave za kulturu, Novi Sad.

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja