event_note Изложба
03.10.2022 - 14.10.2022 access_time 20.00

Изложба Викторије Здравковић „Where is the difference?“ од 3. октобра у Малом ликовном салону

location_on Мали ликовни салон
event_note Изложба
03.10.2022 - 14.10.2022 access_time 20.00

Изложба Викторије Здравковић „Where is the difference?“ од 3. октобра у Малом ликовном салону

location_on Мали ликовни салон

Изложба Викторије Здравковић „Where is the difference?“ биће отворена у понедељак, 3. октобра, у 20.00 часова у Малом ликовном салону и може се погледати до 14. октобра.

 

„Изложба се базира на актуелним питањима тела, пола и рода, тачније на преиспитивању њиховог значаја као аналитичких категорија. Визуелни прикази поседују јасне референце на телесне, биолошке датости, али њихова улога заснива се на анализирању значаја разлика које се међу њима јављају. Да ли је чињеница да постоје полне разлике довољан и увек неопходан елемент за конструисање родних категорија?
Поставља се питање како приказане облике сагледавамо и која им значења приписујемо? Који то механизми обликују разлике и како се оне стварају и мењају? Где престаје биолошко, а где почиње друштвено? Да ли на биолошки пол увек морамо гледати кроз призму бинарности и да ли уопште можемо тако стриктно разграничити дихотомију између специфичности мушког и женског тела?“ (ауторка)

Викторија Здравковић (1996, Краљево) дипломирала је 2019. године на Филолошко-уметничком факултету у Крагујевцу, смер Зидно сликарство, у класи професора Горана Ракића. 2019. добија признање за изузетан успех постигнут у току школовања. Фондација за стипендирање и подстицање напредовања најбољих студената, младих научних радника и уметника јој додељује стипендију, као најбољој студенткињи. Стипендисткиња је Доситеје – Фонда за младе таленте 2019/2020. године, као и 2020/2021. коју додељује Министарство омладине и спорта. Завршила је мастер студије 2021. године на Академији уметности у Новом Саду, Департман ликовних уметности, смер Цртање, под менторством професорке Јасне Гулан Ружић. До сада је свој рад излагала на шест самосталних и преко двадесет колективних изложби. Тренутно је на Мастер студијама политикологије – Студије рода на Факултету политичких наука у Београду. „Женски фонд” јој је доделио стипендију „Жарана Папић”. Чланица је СУЛУВ-а и има статус самосталне ликовне уметнице. Живи и ствара у Новом Саду.

 

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања