event_note Изложба
17.07.2023 - 28.07.2023 access_time 19.00

Изложба Весне Перуновић „ДОМ. ГУБИТАК. ЖУДЊА” 17. јула у Малом ликовном салону

location_on Мали ликовни салон
event_note Изложба
17.07.2023 - 28.07.2023 access_time 19.00

Изложба Весне Перуновић „ДОМ. ГУБИТАК. ЖУДЊА” 17. јула у Малом ликовном салону

location_on Мали ликовни салон

Изложба цртежа Весне Перуновић „ДОМ. ГУБИТАК. ЖУДЊА” биће отворена у понедељак 17. јула у 19.00 часова у Малом ликовном салону. Изложба ће моћи да се погледа до 28. јула.

Изложба српско-канадске уметнице, Весне Перуновић Home. Loss. Longing. / Дом. Губитак. Жудња. представља серију уметничких књига и цртежа насталих у последње две деценије.

Радови рефлектују лична искуства миграције, транзиције и измештања, позиционираних насупрот друштвеним кризама, с којима се суочавамо у овом историјском тренутку. Бележењем интимних збивања у оквиру домицилног, Перуновић истражује концепт дома, губитка и дубоке људске жудње за повезивањем и припадањем.

Перуновић се бави уметничким књигама и цртежом као константним медијима у својој уметничкој пракси. Уметничке књиге осликавају тихе перформативне ритуале бележења, који се понављају као мантра, и тако представљају начин мерења времена, рада и мисли, као и својеврсни облик личног дневника. У своје цртеже Весна Перуновић инкорпорира текст, фигуративне и апстрактне елементе како би изразила крхкост и отпорност људске природе.

                                                                                                                                  Кустос изложбе: Светлана Младенов

 

Изложба је део путујућег пројекта Home Paradigm: A New Place of Belonging / Парадигма дома: Ново место припадања (Београд, Музеј савремене уметности, Галерија–легат Милице Зорић и Родољуба Чолаковића, 10. 3–21. 5. 2023; Нови Сад, Мали ликовни салон КЦНС, 17–28. 7. 2023; Кикинда, Музеј Terra, 1–28. 9. 2023).

Пројекат подржали: Уметнички савет Онтарија и Канадски уметнички савет.

 

 

 

 

 

 

 

Весна Перуновић је канадска уметница рођена у Југославији, са седиштем у Торонту и Београду. Лично искуство дијаспоре огледа се у њеној вишеслојној уметничкој пракси, која је по форми и садржају интердисциплинарна, перформативна и транзиторна. Позициониран између традиција и домовина, њен рад говори о рањивости и отпорности бавећи се питањима која су у срцу њене праксе: политика кретања, дом, идентитет, границе и конфликт. У каријери која траје више од три деценије, излагала је широм Канаде и интернационално, укључујући њено недавно учешће на Хавана бијеналу на Куби (2019) у оквиру изложбе Ad Infinitum и учешћа у четворогодишњем пројекту Европске уније Risk Change (2016–2020) на тему масовних миграција. Весна Перуновић је учествовала у бројним међународним резиденцијама уметника широм света, укључујући ISCP у Њујорку; Red Gate у Пекингу, Кинa; Glogauar у Берлину у Немачкој; Risk Change на Малти, Gallery Miz Истанбул, Турска, и Banff Residency у Алберти, Канада. Турнеје њених изложби Emblems of Enigma (2007–2009) i Borderless (2009–2011) обишле ​​су музеје и уметничке институције у Канади и источној Европи. Добитница је бројних стипендија Arts Council-a, укључујући престижну стипендију OAC Chalmers Fellowship Grant (2019) за пројекат The Politics of Exile and Compassion.

 

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања