event_note Изложба
06.02.2023 - 27.02.2023 access_time

Изложба Весне Павловић Пажђерски „Обострано“ од 6. фебруара у Ликовном салону КЦНС

location_on Ликовни салон КЦНС
event_note Изложба
06.02.2023 - 27.02.2023 access_time

Изложба Весне Павловић Пажђерски „Обострано“ од 6. фебруара у Ликовном салону КЦНС

location_on Ликовни салон КЦНС

Изложба Весне Павловић Пажђерски „Обострано“ биће отворена 6. фебруара у Ликовном салону Културног центра Новог Сада. Изложба ће моћи да се погледа до 27. фебруара.

Еротизам је доминантни дискурс у радовима Весне Павловић већ више деценија, било да инспирацију налази у сопственом искуству или да се њена инспирација заснива на популарним књижевним наративима.

Најновији радови Весне Павловић представљају просторно тродимензионалне конструкције, рециклиране старије радове, креиране од дрвета, картона, папира и плексигласа, који су трансформисани у нове објекте. У ове нове форме Весна учитава симболе са новим значењима. Попут рађања новог живота, тако се од старих радова конструишу нове просторне инсталације које носе нове поруке, али свакако задржавају и значење претходних рециклираних објеката. Посматрачу се као у некој бескрајној игри нуде стари и нови објекти у којима се могу препознати стара, али и нова значења и емоције.

Важан сегмент културног наслеђа за Весну Павловић представљају и панк култура и филмографија 80-их и 90-их. Ова традиција видљива је како у комбиновању колажних форми, типографији, тако и у директном коришћењу материјала који су формирани било од реалног рециклираног материјала из тог периода или апропријацијом њиховог дизајна.

Уметница нити у једном тренутку не третира старе радове као одбачене или заборављене, већ веома свесно, новим формама даје додатно значење и нову димензију. У дигиталном времену, које подразумева чување радова у дигиталном формату за уметницу је изазов рециклирање старих радова од којих се константно рађају нове форме.

проф. др Светлана Смолчић Макуљевић
историчарка уметности

 

 

БИОГРАФИЈА

Весна Павловић Пажђерски (Ниш) је у родном граду завршила средњу уметничку школу. Дипломирала је на Академији уметности у Новом Саду 1996. године (смер графике), у класи професора Милана Станојева. Године 2003. магистрирала је на одсеку графике у класи проф. Зорана Тодовића. Од 1995. године члан је Нишког графичког круга, од 1997. УЛУС-а, а од 2022. СУЛУВ-а. Ванредни је професор на Факултету за дигиталну уметност у Београду од 2006. године. На докторским је студијама у Новом Саду од 2022.
Учествовала је на преко 250 колективних изложби и самостално излагала 29 пута код нас и у иностранству.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања