event_note Изложба
27.12.2018 - 19.01.2019 access_time 13:00

Изложба „Велики рат кроз новосадске споменике“ од 27. децембра у КЦНС

location_on Трибина младих
event_note Изложба
27.12.2018 - 19.01.2019 access_time 13:00

Изложба „Велики рат кроз новосадске споменике“ од 27. децембра у КЦНС

location_on Трибина младих

Изложба „Велики рат кроз новосадске споменике“ биће отворена у четвртак, 27. децембра 2018. године у 13 часова, у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада и трајаће до 19. јануара. На отварању изложбе присутнима ће се обратити Далибор Рожић – члан Градског већа задужен за културу, Синиша Јокић – директор Завода за заштиту споменика културе Града Новог Сада и Сунчица Марковић – помоћник директора Културног центра Новог Сада.

Аутори изложбе:
Ђорђе Србуловић, историчар-конзерватор
Mр Синиша Јокић, историчар, директор Завода за
заштиту споменика културе Града Новог Сада
Милан Коњевић, фотограф
Алексадар Ружичић, дизајн

 

Значајни јубилеји, као што је стогодишњица ослобођења Новог Сада у Првом светском рату и столеће од прикључења Баната, Бачке и Барање Краљевини Србији, инспирисале су Завод за заштиту споменика културе Града Новог Сада и Културни центар Новог Сада, да организују изложбу о јавним споменицима посвећеним Великом рату а подигнутим у протеклом веку на простору Града. На 35 плаката приказано је готово све оно што је урађено, а односи се на ово раздобље: од 1916. године – када је свечано освећен најстарији споменик – заједничка гробница аустро-угарских и немачких војника у Сремској Каменици, па закључно са децембром 2018. године, постављањем обележја са именима 1320 српских добровољаца са подручја Града. Пред свима нама су споменици посвећени српској, француској, немачкој и аустро-угарској војсци, руским ратним заробљеницима, херојима, краљевима и војводама, али и обичним људима, те појединим дешавањима на простору где рата у уобичајеном смислу није било.

Јавни споменици, посвећени Првом светском рату и Великој народној скупштини, данас чине део богатог споменичког наслеђа Новог Сада и насељених места у његовој околини и говоре о значају који је овај рат имао за Нови Сад и његове становнике. Свако од представљених спомен-обележја носи у себи бар још по неку причу, које, због разумљивих ограничења, овом приликом није било могуће испричати.

Изложбу „Велики рат кроз новосадске споменике“ Културни центар Новог Сада је реализовао заједно са Заводом за заштиту споменика културе Града Новог Сада.

Изложба је део програма који је донео Одбор за обележавање стогодишњице ослобођења Новог Сада у Првом светском рату и уласка српске војске у Нови Сад Града Новог Сада.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања