event_note Изложба
07.05.2018 - 19.05.2018 access_time 20:00

Изложба „Тријалози“ тројице аустријских уметника од 7. маја у Малом ликовном салону

location_on Мали ликовни салон
event_note Изложба
07.05.2018 - 19.05.2018 access_time 20:00

Изложба „Тријалози“ тројице аустријских уметника од 7. маја у Малом ликовном салону

location_on Мали ликовни салон

Изложба „Тријалози“ тројице аустријских уметника Винокић/Ленер/Хорват биће отворена 7. маја у Малом ликовном салону Културног центра Новог Сада у 20 часова и трајаће до 19. маја 2018. године. Изложбу ће отворити директор Аустријског Културфорума Јоханес Иршик (Johannes Irschik). Изложба се може погледати сваког радног дана од 10.00 до 20.00, а суботом од 10.00 до 13.00 часова.

У оквиру изложбе „Тријалози“ свој рад по први пут у Новом Саду приказаће три аустријска уметника:
Георг Винокић је рођен у Новом Саду 1965. године. Живи и ради као слободни уметник у Јужном Бургенланду, Аустрија, а од 2017. године и у Новом Саду. Његови радови се налазе у власништву приватних и јавних колекција, између осталог у музеју Лиауниг, колекцији Фленер, РАГ колекцији, Ланд Бургенланд, колекцији Др. Давида.
Волфганг Хорват (Wолфганг Хорwатх) је рођен 1952. године у Ајзенштаду, а живи и ради у Јужном Бургенланду у Аустрији. Радио је сценографије за Волкстхеатер, Конзертхаус (Беч), Burgenländische Kulturzentren и OHO-Offenes Haus Oberwart (Оберварт, Бургенланд). Излагао је у Канади, Италији, Белгији, Швајцарској, Кореји, Немачкој… Оснивач је и уметнички директор за визуелне уметности симпозијума ЕУ-арт-нетворк од 2001. године.
Андреас Ленер (Андреас Лехнер) је рођен 1961. године. Живи и ради у Јужном Бургенланду у Аустрији и у Сомбателију у Мађарској. Слободан је уметник од 1990. године. Излагао је у бројним галеријама и музејима широм Европе. Фокус његовог уметничког рада је на инсталацијама у јавном простору. Активно се бави и развојем и дизајном музеја и музејских изложби.

Више о изложби:
„Монолог (грчки: μονόλογος, од μόνος мóнос, „сам, усамљен“ и λόγος лóгос, „говор“) представља изношење мисли једне особе наглас. Карактеристичан је за драму, најчешће за гласно исказивање мисли карактера, мада се исто тако користи за директно обраћање другом карактеру или публици. Супротност монологу је дијалог, који представља разговор два или више лица.“ (Википедија)
Тријалог, у случају Георга Винокића, Андреаса Ленера и Волфганга Хорвата, представља збир три монолога и шест дијалога, кроз међусобна супротстављања уметничких израза ова три аутора. Овај измишљени појам послужио је као назив изложбе која је због своје динамичности и бескрајних могућности које нуди, убрзо прерасла у пројекат.
„Тријалози“ су заправо низ заједничких изложби три уметника изражено индивидуалних уметничких рукописа. Свакодневни интензивни разговори на личном нивоу, решавање проблема, теме у вези и са обичним животом и са уметношћу, навели су ове уметнике да у већ постојећу комуникацију уведу и своја уметничка дела. Тако је у јесен 2017. године у Јужном Бургенланду, где сва три аутора од пре три године живе, раде и друже се, настала прва од изложби „Тријалога“.
У сва три атељеа, у радним, али и животним просторијама ових уметника, направили су три заједничке изложбе у намери да посетиоцима пруже увид у свој креативни рад, какав не омогућавају другачије форме излагања, као што је то случај у комерцијалним галеријама. Сваки од уметника био је излагач и гост на све три локације, али и кустос и домаћин својим колегама и посетиоцима у свом атељеу.
Увидевши убрзо освежење и изазове који су настали путем међусобних суочавања различитих, а опет и блиских тема и уметничких пракси, одлучили су да овакав вид узајамног представљања понове, али и да му путем варијација прошире поље деловања, мењајући места излагања, те уводећи у комуникацију и уметнике из других средина.
Тако су почетком маја 2018. године стигли у Нови Сад да представе свој рад у Малом ликовном салону, а крајем истог месеца, поново на својој „позорници“, у овај концепт интегрисаће и монологе других уметника: из Њујорка, Новог Сада и Токија, у оквиру изложбе „Тријалози+“. На тај начин, првобитна три монолога, претвориће се у полиптих од шест монолога, три дијалога, два, три и више тријалога, у пријатељско и професионално истраживање непрегледног пространства креативног мишљења, међусобног преиспитивања и индивидуалних уметничких израза.
На овој и изложбама које следе, тек остаје да се види на које ће све координате простора и духа међусобни тријалог одвести ове пријатеље-уметнике и њихове госте.

Маја Ердељанин

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања