event_note Изложба
19.02.2018 - 03.03.2018 access_time 20:00

Изложба „Транспарентност и рефлексија/прича о апсурду“ Мирјане Благојев до 3. марта у Малом ликовном салону

location_on Мали ликовни салон
event_note Изложба
19.02.2018 - 03.03.2018 access_time 20:00

Изложба „Транспарентност и рефлексија/прича о апсурду“ Мирјане Благојев до 3. марта у Малом ликовном салону

location_on Мали ликовни салон

Изложба скулптура и објеката Мирјане Благојев под називом „Транспарентност и рефлексија/прича о апсурдуˮ отворена је у понедељак, 19. фебруара у 20 часова у Малом ликовном салону, Булевар М. Пупина 9. Изложба ће трајати до 3. марта.

На изложби ће бити представљене скулптуре и објекти у којима се бавим истраживањем феномена транспарентности и рефлексије, користећи стакло и огледало као основни материјал, а светло као један од кључних елемената који гради дело. „Радови су део истраживања које спроводим на докторским студијама и базирају се на два основна проблема: однос дела и његовог окружења и однос унутрашњег и спољашњег простора дела. Кроз ове радове испитујем и двоструко значење речи рефлексија – као одраз и као мисао, јер су то својеврсна промишљања на одређене теме. Оно што им је заједничко јесте појам апсурда, који постављам као полазиште за даље читање дела.
Представљени радови се могу сврстати у неколико целина, које су међусобно повезане: скулптуре у форми коцке, у којима истражујем проблем перспективе у тродимензионалним објектима (инспирисане митологијом, идеологијом, одређеним уметничким делима или појмовима), композиције које садрже стаклене сфере (израђене техником дуваног стакла) и керамичке кугле/огледала и зидне инсталације.ˮ

Мирјана Благојев

Мирјана Благојев је дипломирала вајарство на Академији уметности у Новом Саду 2000. године, где је и магистрирала 2007. на тему „Покушај спајања наизглед неспојивог – игра света у свету игре“. Завршила мастер студије на Ecole Supèrieure des Arts Décoratifs у Стразбуру, Француска, на смеру Објекат-стакло 2005. године. Тренутно похађа докторске уметничке студије на Академији уметности у Новом Саду, у оквиру којих је 2017. реализовала истраживачки стаж у трајању од три месеца на ЦТУ-Архитектонском факултету у Прагу код проф. Мариана Карела.  Запослена на Академији уметности у Новом Саду на предмету вајарство у звању доцента. Члан је УЛУВ-а и ESGAA (European Studio Glass Art Association).

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања