Изложба „Традиционални уметнички предмети Ирана“ у холу Велике сале Културног центра Новог Сада

Тип најаве: Изложба
Датум: 08/02/2017 До: 11/02/2017
Време: 19.00
Локација: Хол Велике сале

Изложба под називом „Традиционални уметнички предмети Ирана“ биће отворена у среду 8. фебруара у 19 сати у холу Велике сале Културног центра Новог Сада.

Поставка изложбе се састоји од употребних уметничких предмета који су у власништву Културног центра И. Р. Ирана у Београду. Посетиоци ће имати прилику да виде предмете ручне израде, тањире, минијатуре, шаховнице и многе друге уметнине својствене иранској традиционалној уметности.

Током читаве своје историје, Иранци су у циљу јачања своје културе скупљали уметничка и културна дела суседних држава. Камене плоче и архитектура Персеполиса, Накше Рустама и Пасаргада довољно говоре о аутентичности иранске уметности. Ниједан вид иранске цивилизације није био толико утицајан нити боље познат од персијске уметности која је у оквирима вековне традиције, дала уметничка ремек-дела светске славе. Од граница источне Азије до Шпаније и Француске, њена величина је призната, а данас скоро сваки музеј има по неколико примерака те уметности. Иако носи дубоке трагове многих страних утицаја којима је била изложена, а нарочито дубоких трансформација које је донела исламска ера, персијска уметност сачувала је неке изразите одлике, као на пример, префињеност, у току своје дуге историје.

Остави коментар

comment
Ваша имејл адреса неће бити јасно објављена. Поља која су обавезна обележена су са *
account_circle
email
language