event_note Изложба
13.06.2022 - 01.07.2022 access_time 19.00

Изложба слика Стојана Божића „Књигама кроз боје“ од 13. јуна у Америчком кутку

location_on Друга локација: Амерички кутак
event_note Изложба
13.06.2022 - 01.07.2022 access_time 19.00

Изложба слика Стојана Божића „Књигама кроз боје“ од 13. јуна у Америчком кутку

location_on Друга локација: Амерички кутак

Изложба слика Стојана Божића „Књигама кроз боје“ биће отворена у понедељак, 13. јуна у 19.00 часова у Америчком кутку Нови Сад (Кеј жртава рације 2б) и уз прописане мере заштите моћи ће да се погледа до 1. јула.

Поред боја и платна, сликару Стојану Божићу књиге су још једна од подлога које користи за тонирање ликова и призора у својим делима. Инспирисане тананим ткивом Стојановог унутрашњег живота обогаћеног дугогодишњим упијањем књижевних дела, његове слике говоре хиљаду језика, преводилац им није потребан. Библиотека боја, библиотека исказа, речитост сваке слике у доброј је корелацији са фикцијом Зорана Живковића, јачином реченице Џона Стајнбека, вртлогом Милорада Павића, ширином Џулијана Барнса или дубином Сергеја Довлатова. Стојан, сликар и књигољубац, у својим делима неизбежно прави осврт ка словенској антропологији Веселина Чајкановића, али и дотиче структурализам Клода Леви-Строса.
Стојан Божић је рођен 2. децембра 1970. године у Врбасу. Дипломирао је економију на ВПШСС у Новом Саду. Члан УЛУ Врбас. Излаже од 2005. године (самостално 12 пута и групно преко 30 пута) у Србији и иностранству и то у: Новом Саду, Кули, Врбасу, Новом Бечеју, Бачкој Паланци, Србобрану, Сремској Митровици, Равном Селу, Лазаревцу, Бања Луци и Мркоњић Граду (Босна и Херцеговина, ентитет Република Српска), Копенхагену (Краљевина Данска). Више пута је награђиван за своје ликовно стваралаштво. Ствара у свом атељеу СЕДМА РЕПУБЛИКА у Равном Селу.

Изложба ће бити отворена до 1. јула 2022.године, сваког радног дана од 10 до 20 часова.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања