event_note Izložba
10.01.2020 - 19.01.2020 access_time 18:00

Izložba „Srpski junaci Kosovske bitke, vladari večnosti“ od 09. januara u klubu „Tribina mladih“

location_on Tribina mladih
event_note Izložba
10.01.2020 - 19.01.2020 access_time 18:00

Izložba „Srpski junaci Kosovske bitke, vladari večnosti“ od 09. januara u klubu „Tribina mladih“

location_on Tribina mladih

Izložba „Srpski junaci Kosovske bitke, vladari večnosti“ autorke Ljubinke Šibe Fimić biće postavljena od 09. januara u klubu „Tribina mladih“. Izložba će biti otvorena 14. januara u 18 časova, a posetioci ovu izložbu mogu pogledati do nedelje, 19. januara u Kulturnom centru Novog Sada.

„Kosovo je moćna krilata reč, koja nas prati kao senka, koja oživljava našu prošlost, napisao je jedan poeta, a za kosovsku bitku se zapitao da li je tragedija, mit, zavet ili sve istovremeno. U pokušajima objašnjenja svega toga ima puno istorije, bliske i daleke prošlosti, legendi, mitova, istine… I mada je prošlo više od 600 godina od Kosovske bitke, sukoba dva carstva, dve vere, svi oni kojima je Kosovo u srcu, pa tako i umetnici, oživljavaju svoja i naša sećanja na Vidovdan 1389. godine, kada su izginuli najbolji srpski vitezovi sa svojim knezom, braneći zemlju…“

Milanka Ivančajić o postavci

Ljubinka Šiba Fimić rođena je 1944. u Novom Selu, kod Vrnjačke Banje.

Prvu izložbu imala je 1987. godine, a do danas je priredila više od 50 samostalnih izložbi u Srbiji, Poljskoj, Rusiji, Kubi, Kini, Nemačkoj i na Kipru.

Izdvaja postavku „Put za Havanu“, posvećena revolucionarima Če Gevari i Fidelu Kastru, koja je posle Beograda predstavljena i u Havani, u kojoj se i danas nalazi, a autorka je tim povodom bila i gošća porodice Ernesta Če Gevare. Veliki uspeh je doživela sa izložbom slika Kina, koja je predstavljena u gradu Vuhanu (provincija Hubej, Kina) i koju je do sada videlo više od 40 000 posetilaca, a ostala je deo trajne postavke tog muzeja.

Izložba „Dozivanje iz Angole“ je promovisana upravo u Gvarneriusu, u okviru obeležavanja dana kulture Angole, a obišla je sve zemlje sa portugalskog govornog područja.

Postavka posvećena Putinu, istovremeno je bila i dar predsedniku Rusije, koji je, dirnut ovim gestom, autorki i lično zahvalio. O Šibi Fimić se piše kao o neobičnoj autorki, sa prepoznatljivom igrom boja, a njen stil je definisan kao impresionizam koji dodiruje najdugotrajniji oblik stvaralaštva – realizam.

„Slikati za mene znači živeti i opstajati, jer kada slikam imam osećaj da izlazim iz opsade koja vlada svetom, koja obesmišljava duhovno stanje svesti, potcenjujući moralne vrednosti“, kaže Ljubinka Šiba Fimić.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja