event_note Изложба
10.01.2020 - 19.01.2020 access_time 18:00

Изложба „Српски јунаци Косовске битке, владари вечности“ од 09. јануара у клубу „Трибина младих“

location_on Трибина младих
event_note Изложба
10.01.2020 - 19.01.2020 access_time 18:00

Изложба „Српски јунаци Косовске битке, владари вечности“ од 09. јануара у клубу „Трибина младих“

location_on Трибина младих

Изложба „Српски јунаци Косовске битке, владари вечности“ ауторке Љубинке Шибе Фимић биће постављена од 09. јануара у клубу „Трибина младих“. Изложба ће бити отворена 14. јануара у 18 часова, а посетиоци ову изложбу могу погледати до недеље, 19. јануара у Културном центру Новог Сада.

„Косово је моћна крилата реч, која нас прати као сенка, која оживљава нашу прошлост, написао је један поета, а за косовску битку се запитао да ли је трагедија, мит, завет или све истовремено. У покушајима објашњења свега тога има пуно историје, блиске и далеке прошлости, легенди, митова, истине… И мада је прошло више од 600 година од Косовске битке, сукоба два царства, две вере, сви они којима је Косово у срцу, па тако и уметници, оживљавају своја и наша сећања на Видовдан 1389. године, када су изгинули најбољи српски витезови са својим кнезом, бранећи земљу…“

Миланка Иванчајић о поставци

Љубинка Шиба Фимић рођена је 1944. у Новом Селу, код Врњачке Бање.

Прву изложбу имала је 1987. године, а до данас је приредила више од 50 самосталних изложби у Србији, Пољској, Русији, Куби, Кини, Немачкој и на Кипру.

Издваја поставку „Пут за Хавану“, посвећена револуционарима Че Гевари и Фиделу Кастру, која је после Београда представљена и у Хавани, у којој се и данас налази, а ауторка је тим поводом била и гошћа породице Ернеста Че Геваре. Велики успех је доживела са изложбом слика Кина, која је представљена у граду Вухану (провинција Хубеј, Кина) и коју је до сада видело више од 40 000 посетилаца, а остала је део трајне поставке тог музеја.

Изложба „Дозивање из Анголе“ је промовисана управо у Гварнериусу, у оквиру обележавања дана културе Анголе, а обишла је све земље са португалског говорног подручја.

Поставка посвећена Путину, истовремено је била и дар председнику Русије, који је, дирнут овим гестом, ауторки и лично захвалио. О Шиби Фимић се пише као о необичној ауторки, са препознатљивом игром боја, а њен стил је дефинисан као импресионизам који додирује најдуготрајнији облик стваралаштва – реализам.

„Сликати за мене значи живети и опстајати, јер када сликам имам осећај да излазим из опсаде која влада светом, која обесмишљава духовно стање свести, потцењујући моралне вредности“, каже Љубинка Шиба Фимић.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања